10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Zakaj zehate med vadbo?

Zakaj zehate med vadbo? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 7. 2017

V splošnem zehanje pomeni dve stvari: utrujenost in dolgočasje. Vemo tudi, da je nalezljivo. Bolj skrivnostno pa je vprašanje, zakaj se zehanje pojavi med vadbo. Takrat običajno nismo zdolgočaseni, niti zaspani. Kaj se zgodi?

Zehanje naj bi bila reakcija na …

Ta reakcija telesa je kljub vsemu napredku, študijam in trudu še vedno ovita v skrivnostno tančico. Razumemo že marsikateri odziv organizma na določene situacije, delovanje mišic, pokukali smo v možgane, tega pa nam zaenkrat ni uspelo dognati.

Dolgo je veljalo prepričanje, da je pojav pokazatelj nizke ravni kisika v krvi, vendar so znanstveniki teorijo dokazali za neresnično. Veljalo naj bi tudi, da tekači, kolesarji, dvigovalci uteži in druge vrste športniki zehajo namesto sopejo, ko izvajajo fizične napore. To torej vsaj delno odpiše dolgočasje, zaradi katerega naj bi na široko odpirali usta. Razlogov za nenavadno dejanje je seveda lahko več, vendar noben od naštetih ne odgovori na vprašanje: zakaj zehamo?

Raziskovalci ugotavljajo

Raziskava, objavljena na Frontiers in evolutionary neuroscience, predpostavlja, da zehanje in raztezanje delujeta kot hladilni sistem za možgane med vadbo, ko nam postane vroče in se pričnemo potiti. Preizkus je pokazal, da povišana temperatura možganov povzroči spontano zehanje, medtem ko je po zehanju temperatura nižja. To naj bi bil poskus ohlajanja telesa (poleg potenja in ostalih reakcij, ki ščitijo pred vročino). Pri zehanju namreč odpremo dihalne poti in povečamo pretok zraka, kar naj bi preprečilo pregrevanje.

Pa je res?

Medtem ko se omenjena teorija raziskovalcev v kontekstu vadbe zdi logična, je pojav v znanosti nasploh le nejasna hipoteza. Vse, kar znanstveniki vedo zagotovo je, da obstaja veliko razlag, zakaj odpremo usta v določenih situacijah. Ne glede na to, katero pojasnilo vam je ljubše, ob predpostavki, da je človek spočit, zehanje med treningom ni redkost. Če pa se pojavi pogosto zehanje in se dogaja le med fizičnimi aktivnostmi, obiščite zdravnika. To je namreč lahko znak za srčno okvaro ali zdravstvene probleme s krvnim tlakom. V splošnem pa se veliko ljudi strinja, da zehanje pri katerem si ne pokrijete ust, v javnosti ni primerno. Ni potrebe po tem, da na takšen način vsi izvejo, kaj ste imeli za zajtrk.

 Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri