raztezna-vaja

Vredno se je potruditi, saj se boste tako ognili nadležnim bolečinam v vratu, ramenih in hrbtenici. Še posebej vsi tisti, ki veliko časa presedite pred računalnikom ali v avtu.

1. 'Drsenje' ob steni

Sedite za mizo? Sključeni? Ste prav ta trenutek popravili svojo držo? To je dober razlog, da začnete takoj izvajati nasledno vajo.

Naredite 10 do 15 ponovitev do trikrat na dan. Ker za vajo ne potrebujete pripomočkov, jo brez težav naredite tudi v pisarni.

2. Dvig bokov 

Ne gre le za slabo držo in posledično bolečine v vratu, ramenih in hrbtenici, prekomerno sedenje povzroča tudi slabšo vitalnost srca, skrajšanje mišic ... Zato znanstveniki opozarjajo, da za tiste, ki si želite postati bolj vitalni, ni toliko pomembno, koliko časa boste namenili vadbi, temveč tudi koliko časa se boste odrekli sedenju.

Z naslednjo vajo boste 'prebudili' mišice, ki so med sedenjem popolnoma neaktivne. Naredite 5 do 6 ponovitev z vsako nogo in v zgornjem položaju zadržite od 3 do 5 sekund.

3. Rotacija

Se kdaj zalotite, kako se med sedenjem grbite? Predvsem v zgronjem delu, kot da bi se vaše prsne mišice sesedle. In včasih občutite bolečino med lopaticami? V dnevno rutino vključite eno od naslednjih vaj - t. i. torakalnih rotacij.

Seveda posledic večurnega nepravilnega sedenja ne boste odpravili zgolj z eno vajo, lahko pa s pravilnim pristopom in vztrajnostjo bolečine omilite in zmanjšate njihovo pogostost.

Preberite še: 5 razlogov, zakaj ni zdravo sedeti s prekrižanima nogama

Sorodni članki

Preproste vaje, ki jih lahko izvajate v pisarni

Kaj lahko storite, da se po nekaj urah sedenja ne bodo pojavili otrdel vrat, mravljinci po hrbtu in boleč križ?
None

Napad na hrbet

Štiri vaje za zdravo hrbtenico.

Vaje za lepšo držo in odpravljanje bolečin

Je vaše telo v neravnovesju? Je vaša drža vse prej kot pokončna in lepa? To lahko ugotovite z našim preprostim testom, nato pa si s pomočjo opisanih vaj izboljšajte postavo, odpravite…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri