trening-utezi

Izsledki nedavne raziskave pravijo, da bo vaša vadba postala še bolj učinkovita, če ...

Si boste zadali cilj.

Ni pomembno, če trenirate za svoj prvi triatlon, da bi izgubili par kilogramov ali pa za boljše razpoloženje; ponavadi ima trening poseben namen. Če se boste na to ves čas opominjali, pa boste dovolj motivirani, da boste (ob šestih zjutraj) začeli z vadbo.

Kaj pa še večji cilj – denimo 'smisel življenja'?

Raziskovalci z univerze University of Colorado v Denverju so želeli raziskati, če je osmišljeno življenje – pa naj bo to kaj v povezavi z duhovnostjo, uspehom oziroma osebnim zanimanjem – povezano z večjo fizično aktivnostjo.

Prejšnje raziskave so pokazale, da sta življenjski cilj in fizična aktivnost, ki so jo posamezniki beležili, povezana, v sklopu tokratne raziskave pa so znanstveniki želeli raziskati tudi dejavnike onkraj truda, ki ga naj bi udeleženci vložili v vadbo.

Najprej je skupina 100 ljudi izpolnila vprašalnike o splošnem zdravju ter o optimizmu in življenjskih ciljih, naslednje tri dni pa so nosili merilnike aktivnosti.

Zaključek?

Tisti, ki so čutili, da ima njihovo življenje globlji smisel, so bili precej bolj aktivni kot tisti, ki v življenju niso imeli posebnega cilja oziroma so bili bolj apatični.

Izsledki prejšnjih raziskav, objavljenih v reviji Psychological Science, so prav tako pokazali, da izrazit občutek smisla, življenjskega cilja in dolgoročni cilji lahko podaljšajo vaše življenje.

Kako gojiti ta občutek?

Lahko si pomagate tako, da se lotite tudi načinov, ki jih ne boste izvajali v fitnesu – lahko se lotite pisanja dnevnika ali pa si zastavite dolgoročne cilje.

Dr. Jonathan Fader, športni in vzdržljivostni priholog iz New Yorka, pravi, da je najpomembneje, kako si zastavite tiste velikopotezne cilje: vedno morajo temeljiti na notranji motivaciji.

Zato si namesto »v fitnes bi rad šel, ker si želim shujšati« raje recite, da bi radi svoje cilje bolj osmislili, denimo z »v fitnes bi rad šel, ker si želim shujšati in pridobiti na samozavesti, da se bom tudi na drugih področjih v življenju lahko lotil večjih izzivov«.

Že sama misel na to, kaj si v resnici želite, bo pripomogla, da boste precej bolj uspešni.

Preberite še:

Sorodni članki

Jasna Zagrajšek: Na treningu je treba uživati

"Odkar pomnim, je bilo moje življenje povezano s športom. Odraščala sem v družini, kjer je imel šport pomembno vlogo. Tudi jaz sem ga vzljubila in sprejela kot pomembno vrednoto...

Motivacijski triki, ki vas bodo zares spravili v pogon

Bi si upali staviti, da boste v enem mesecu izgubili 10 centimetrov okoli pasu, sedem kilogramov in da boste zato obiskovali fitnes pet dni v tednu in se držali stroge diete?

Ste ostali brez motivacije?

Odločitev, da bi postali aktivni, ni težka. Vztrajati nekaj časa tudi ni pretežko. Najtežje je vztrajati daljše obdobje. Lotite se sprememb in spoznajte napake ter ovire, ki...
Najbolj brane vsebine

Samo najboljši prijatelji se lahko pohvalijo s temi 4 lastnostmi

Zakaj je vaš najboljši prijatelj tako poseben in zakaj ravno z njim preživite toliko časa? Verjetno zato, ker ga odlikujejo naslednje lastnosti, zaradi katerih se počutite ljubljeno in sprejeto.
Več...

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

5 idej za nepozaben vikend izlet

Pet izletniških navdihov za vse, ki radi raziskujete tudi kotičke čez mejo. Avstrijska Koroška namreč ponuja obilo užitkov v vseh letnih časih. In za vaskega se najde nekaj.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri