tekacici

Izsledki nedavne raziskave pravijo, da bo vaša vadba postala še bolj učinkovita, če ...

Si boste zadali cilj.

Ni pomembno, če trenirate za svoj prvi triatlon, da bi izgubili par kilogramov ali pa za boljše razpoloženje; ponavadi ima trening poseben namen. Če se boste na to ves čas opominjali, pa boste dovolj motivirani, da boste (ob šestih zjutraj) začeli z vadbo.

Kaj pa še večji cilj – denimo 'smisel življenja'?

Raziskovalci z univerze University of Colorado v Denverju so želeli raziskati, če je osmišljeno življenje – pa naj bo to kaj v povezavi z duhovnostjo, uspehom oziroma osebnim zanimanjem – povezano z večjo fizično aktivnostjo.

Prejšnje raziskave so pokazale, da sta življenjski cilj in fizična aktivnost, ki so jo posamezniki beležili, povezana, v sklopu tokratne raziskave pa so znanstveniki želeli raziskati tudi dejavnike onkraj truda, ki ga naj bi udeleženci vložili v vadbo.

Najprej je skupina 100 ljudi izpolnila vprašalnike o splošnem zdravju ter o optimizmu in življenjskih ciljih, naslednje tri dni pa so nosili merilnike aktivnosti.

Zaključek?

Tisti, ki so čutili, da ima njihovo življenje globlji smisel, so bili precej bolj aktivni kot tisti, ki v življenju niso imeli posebnega cilja oziroma so bili bolj apatični.

Izsledki prejšnjih raziskav, objavljenih v reviji Psychological Science, so prav tako pokazali, da izrazit občutek smisla, življenjskega cilja in dolgoročni cilji lahko podaljšajo vaše življenje.

Kako gojiti ta občutek?

Lahko si pomagate tako, da se lotite tudi načinov, ki jih ne boste izvajali v fitnesu – lahko se lotite pisanja dnevnika ali pa si zastavite dolgoročne cilje.

Dr. Jonathan Fader, športni in vzdržljivostni priholog iz New Yorka, pravi, da je najpomembneje, kako si zastavite tiste velikopotezne cilje: vedno morajo temeljiti na notranji motivaciji.

Zato si namesto »v fitnes bi rad šel, ker si želim shujšati« raje recite, da bi radi svoje cilje bolj osmislili, denimo z »v fitnes bi rad šel, ker si želim shujšati in pridobiti na samozavesti, da se bom tudi na drugih področjih v življenju lahko lotil večjih izzivov«.

Že sama misel na to, kaj si v resnici želite, bo pripomogla, da boste precej bolj uspešni.

Preberite še:

In se preizkusite v izzivu: 7-dnevni izziv: Vse se začne z majhnimi spremembami – 7 jutranjih navad, ki bodo spremenile dan 

In preberite tudi:

Sorodni članki

Jasna Zagrajšek: Na treningu je treba uživati

"Odkar pomnim, je bilo moje življenje povezano s športom. Odraščala sem v družini, kjer je imel šport pomembno vlogo. Tudi jaz sem ga vzljubila in sprejela kot pomembno vrednoto...

Kako izbrati najkakovostnejši fitnes klub?

Ali ste si vsi uporabniki, člani katerega koli fitnes centra, kdaj zastavili vprašanje, kaj pravzaprav plačujete, ko plačate mesečno, polletno ali morda letno vstopnico v...

Motivacijski triki, ki vas bodo zares spravili v pogon

Bi si upali staviti, da boste v enem mesecu izgubili 10 centimetrov okoli pasu, sedem kilogramov in da boste zato obiskovali fitnes pet dni v tednu in se držali stroge diete?
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

5 zmotnih prepričanj o zdravi prehrani športnikov

Toliko diet, modnih “prehranskih” muh in zdravih smernic preplavlja splet in družbena omrežja. Kako vedeti, kaj drži in kaj ne?
Več...

Zakaj nas sončna svetloba utrudi?

Poležavanje na ležalniku ob bazenu ne moremo ravno primerjati s HIIT treningom, a nas vseeno utrudi. Zakaj? 
Več...

Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti)

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.
Več...

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri