kolebnica-trening

Zbrali smo 5 dobrih razlogov, zakaj je dobro imeti pri roki kolebnico.

1. Poraba kalorij

V eni uri lahko porabite od 600 do 1000 kalorij. Če številko primerjamo s hojo – s hojo povprečen človek porabi nekje med 330 in 420 kalorij.

Številka variira glede na težo: na strani American Heart Association so zapisali, da oseba, težka 45 kilogramov v eni uri porabi 500 kalorij, oseba težka 90 kilogramov pa 1000.

Pomembno vlogo igra tudi intenzivnost: oseba, težka med 60 in 65 kilogrami, ki v minuti naredi 70 poskokov, v eni uri porabi 620 kalorij.

In s kolebnico zlahka naredite tudi metabolični trening. Takšen trening poviša hitrost metabolizma od 10 do 25 odstotkov v naslednjih 48 urah – telo bo kalorije porabljalo še dolgo po končani vadbi.

2. Trening kjerkoli

Kolebnica je zelo dobrodošel pripomoček tudi zato, ker ga lahko uporabite kjerkoli in naredite kakovosten trening v kratkem času doma, na potovanju, v naravi ali kar v fitnes centru.

Če ste v stiski s časom, poiščete le primeren prostor in naredite kratek, vendar intenziven trening.

3. Ravnotežje in koordinacija

Hitro lahko razvijete ravnotežje in koordinacijo, ki je tesno povezana z gibljivostjo in motorično sposobnostjo. Vse to igra pomembno vlogo pri različnih športih in v življenju na sploh – zmanjša se možnost za poškodbe.

Naredite test moči in koordinacije spodnjega abdominalnega dela.

4. Sproščanje

Tako kot vsi drugi športi, tudi preskakovanje kolebnice poskrbi za boljše razpoloženje in sproščenost, saj vas oskrbuje s hormoni sreče – endorfini. Če se raven endorfinov povečuje, vam to zagotavlja uravnoteženo počutje.

Zaradi globljega dihanja dobijo več kisika tudi možgani, kar izboljša koncentracijo.

5. Zdravo srce in pljuča

Pri preskakovanju kolebnice se srčni utrip dvigne že po treh minutah in deluje v visokem območju. Z rednim treningom boste tako poskrbeli za zdravo srce in ožilje ter izboljšanje dihal.

Če še niste poskusili, predlagamo popestritev vašega treninga. Video s prikazanimi vajami: 10-minutni trening s kolebnico.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Koliko kalorij porabimo s športom?

Seveda največ kalorij porabimo s športno aktivnostjo. A vsi športi niso enako zahtevni, pri nekaterih porabimo več kalorij pri nekaterih manj.

Kateri šport je najboljši za hujšanje?

Športna aktivnost in uravnotežena prehrana - najboljša kombinacija za izgubljanje kilogramov. A kateri šport izbrati?

Kako porabiti 400 kalorij

Če želimo doseči ali ohranjati optimalno telesno težo, moramo prilagoditi način življenja – pomembna je ustrezna prehrana, primerna aktivnost in počitek. Tokrat smo za vas…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri