sportnik

Shujšali ste, sladkarije zamenjali za zelenjavo in se uspešno udeležili celo prve športne prireditve, vendar vas še vedno razjeda občutek, da niste dovolj dobri. Kaj je šlo narobe? Pozitiven občutek bi moral priti v paketu z idealno postavo, kajne?

Ni čisto tako in oblikovana postava je še vedno tu, tudi če nikakor ne morete biti ponosni nase. Dobra samopodoba žal ni pogojena z vztrajno vadbo. Morda ste se zadeve lotili na napačen način.

1. Vaša pričakovanja so bila nerealistična

Nekaj čarobnega je v tem, ko verjamemo, da lahko postanemo popolni, če se le dovolj potrudimo. Nič hudega, če trenutno še nismo tam, s pravim jedilnikom, vadbo in veliko mero upanja, nekoč bomo. To je povsem nerealen cilj, ki vam daje velika pričakovanja, ki jih ne boste dosegli. Ko boste prišli  do popolne postave, ki ste si jo zamislili in posvojili druge zdrave navade, boste v notranjosti še vedno vi – takšni kot ste sedaj. Če ste sramežljivi, tega ne boste spremenili s tekom in dvigovanjem uteži. Vedite, kaj spremeni fizični videz in kaj notranjost.

2. Vaše negativno mišljenje o sebi se ni spremenilo

Veliko ljudi pričakuje, da bodo do sebe manj kritični, če spremenijo svoje telo, saj je to edino, kar jim stoji na poti do sreče. Vendar je negativno mišljenje dobro utečena mentalna navada. Če se že celo življenje osredotočate na sovje napake, primerjanje z drugimi in kritiziranje, ste za to zelo dobro izučeni. Za razliko od pozitivnega mišljenja, ki vam je tuje. Potrebujete čas in veliko vaje. Ko se gledate v ogledalo se zavestno opomnite na vse, kar vam je na telesu všeč. Z utrjevanjem mišic ne boste spremenili tudi uma, to morate storiti posebej.

3. Vaše nove zdrave navade se niso obdržale

Ko dosežete idealno postavo, morate enako početi še naprej. Cilj ne pomeni točke, ko lahko nehate garati in celo življenje jeste kar želite. Če vadba ne postane del vašega življenja in boste nekaj mesecev spet jedli nezdravo, boste naslednjo polovico leta ponovno porabili za izgubljanje kilogramov. Vadba in prehrana gresta z roko v roki, zato ne morete spremeniti samo ene stvari. In nikoli se ne ustavite, saj je vse skupaj dolgo potovanje.

4. Osredotočate se le na videz

Ljudje, ki se osredotočajo le na svoje telo, ki ga želijo preoblikovati na primer z dvigovanjem uteži ali udeležbo na maratonu, se ne zavedajo, s kakšnimi posledicami se bodo srečali. Ko niste na vrhuncu fizične pripravljenosti, vaše telo ne bo kazalo napetih mišic. Če se zanašate le nanj in  je vaša vstopnica do sreče, boste verjetno razočarani. Ko pa se osredotočite na vse, kar zmore, se cilja lahko veselite. Zapisujte sproten napredek in preverite, koliko sklec ste lahko naredili na začetku in kam ste prišli danes. Tako boste bolj verjetno dosegli zadovoljstvo.

5. Preveč ste zaposleni s spreminjanjem življenja

Ko postopoma začnete spreminjati navade, stopate proti zmagi. In ko jo dosežete, se bojite, da boste v enem samem dnevu pokvarili vse trdo prigarane rezultate. V nekaterih stvareh imate prav, saj boste težo hitro spet pridobili, če se zatečete k čipsu in čokoladi. Vendar ne bo nič narobe, če si vzamete prost dan in sprostite, zmanjšate vadbo iz šestkrat tedensko na štirikrat ali trikrat tedensko in se prepustite užitku, ker uresničujete svoje sanje.

Peberite tudi: 

Sorodni članki

Kam je izginila motivacija za hujšanje?

Pri načrtovanju diete in postavljanju ciljev je vse izgledalo v redu, potem pa ste izgubili voljo že kmalu po začetku. Zakaj se nam to tako pogosto dogaja?

5 navad, ki vas morda zadržujejo pri doseganju dobrih rezultatov

Čeprav šport na telo večino časa vpliva dobro, si z nekaterimi navadami nezavedno škodujete. Preverite, kaj bi morali početi drugače.

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri