telovadba

Če se dokaj resno ukvarjate s športom, ste se verjetno izobrazili o osnovnih stvareh, ki jih morate vedeti za pravilno izvajanje vaj in uravnavanje zdravega načina življenja. Nekatere skrivnosti pa poznajo le osebni trenerji in tisti, ki se v šport resno poglobijo.

1. Zjutraj smo najmanj gibčni

Ste že kdaj poskusili zjutraj narediti predklon ali drugo vajo, za katero potrebujete veliko gibčnosti? Kako vam je šlo? Če ste se odrezali slabše kot običajno, to ni znak za preplah. Jutro je namreč del dneva, ko smo najmanj gibljivi. Zato preden začnete z vajami za raztezanje, ki zbudijo telo, naredite nekaj korakov do kopalnice in kuhinje, da se razgibate. Ko po nekaj urah vstanemo iz vodoravnega položaja, je hrbtenica rahlo otekla, kar pomeni manjši razpon gibanja in večje tveganje za poškodbe ob nenadnih gibih.


2. Pri globokem počepu so pomembni tudi gležnji

Če bi se posneli, ko delate globoke počepe, bi verjetno opazili, da medtem nezavedno dvigujete pete. To se zgodi zaradi negibljivih gležnjev in nog, ki zato ne morejo ostati pri miru, ko se spuščate. Pred vajo delajte na gibljivosti nog, kar vam bo omogočilo boljše in pravilnejše izvajanje počepov.


3. S krajšimi udi lahko dvignete težjo utež

Ob tem se moramo spomniti znanja fizike: bližje kot je teža osi vrtenja (na primer komolcu), lažje jo dvignemo. Oseba z daljšimi udi mora vložiti več moči, kot nekdo s kratkimi rokami in nogami. Če ste majhnost do sedaj videli kot slabost, imate razlog, da jo v telovadnici uporabite kot prednost. Vendar vseeno ne pretiravajte s težo. Omejite se na breme, ki ga lahko obvladujete.


4. Pri dviganju uteži vam pomagajo tudi možgani

Ste kdaj opazili, da v prvih tednih dviganja uteži hitro pridobivate na moči in lahko skoraj na vsakem treningu težo povečate? To ni naključje. S ponavljanjem enake vaje učite možgane, kako izvesti gib. Možgani se naučijo kretnje izvajati bolj učinkovito in ob tem aktivirati prave mišice. Zato se napredek dogaja tako hitro. Napredujete tudi zaradi sprememb v mišični masi, v prvih tednih pa se za to lahko zahvalite predvsem vaši glavi.


5. Športne rutine se boste držali, če se prepričate, da zmorete

Največji del uspeha je prepričanje, da zmorete doseči ustrezen rezultat. Ko verjamete v svoje zmogljivosti, da ste na primer zmožni vsaj trikrat tedensko obiskati telovadnico, boste bolj verjetno nadaljevali z novoletnimi zaobljubami o športu, kot če miselno obupate že na začetku. Zato je pomembno, da spremljate svoj napredek in si zastavljate cilje, ki jih lahko uresničite. V težkih dneh se opomnite, zakaj se trudite.

Preberite tudi: 

Sorodni članki
None

Sam svoj osebni trener

Nimate denarja, da bi najeli osebnega trenerja? To je poklic, ki ga lahko opravljate sami.

Odlične vaje za lepe in čvrste noge

Lepe noge, čvrste mišice, napeta koža, nič celulita ... Predstavljamo vaje, ki vas bodo pripeljale do občudovanja vrednih nog.

Ko se ti življenje postavi na glavo: 8 pomembnih lekcij, ki se jih moramo naučiti vsi

Vsakomur od nas lahko življenjska izkušnja v hipu zruši cel svet. Pri tem pa lahko le upamo, da ne bo preveč vplivala na naša vse preveč pomembna opravila. A velikokrat ni...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

5 zmotnih prepričanj o zdravi prehrani športnikov

Toliko diet, modnih “prehranskih” muh in zdravih smernic preplavlja splet in družbena omrežja. Kako vedeti, kaj drži in kaj ne?
Več...

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

Zakaj nas sončna svetloba utrudi?

Poležavanje na ležalniku ob bazenu ne moremo ravno primerjati s HIIT treningom, a nas vseeno utrudi. Zakaj? 
Več...

Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti)

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.
Več...

Zakaj sanjamo in zakaj nas mučijo nočne more?

Ste se kdaj spraševali, zakaj sploh sanjamo in kako to vpliva na nas? To smo raziskovali v nadaljevanju. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri