iit

Če ste se odločili preizkusiti visoko intenzivno vadbo in razočarano ugotavljate, da ne dosegate obljubljenih rezultatov, morda delate katero izmed teh napak.

  • Pozabite na ogrevanje

Odpraviti se v telovadnico brez ogrevanja potem, ko ste dan preživeli večinoma v sedečem položaju, ni priporočljivo. Če začnete tako, boste lahko dali največ od sebe le polovico vadbe, druga polovica pa bo mučna in bolj naporna kot običajno. Ogrejte telo s podobnimi vajami, kot jih boste izvajali med treningom.

  • Načrtovanje dolgih treningov

Če jo izvajate pravilno, visoko intenzivna vadba ne rabi biti dolga. Lahko traja od 10 do 20 minut, glede na fizično pripravljenost. Ko dajete vse od sebe, je ne bi smeli izvajati dlje kot pol ure naenkrat. Če boste načrtovali eno uro vadbe brez odmora, se boste na začetku podzavestno zadrževali. Na koncu boste dosegli enako kot bi po pol ure maksimalnega napora.

  • Ne trudite se dovolj

Med intenzivnimi intervali morate srčni utrip spraviti na 80% vašega maksimalnega srčnega utripa, da dosežete rezultate. Takrat občutite močno zadihanost, pekoče mišice in veste, da ne morete delati hitreje ter močneje.

  • Pozabljate na okrevanje

Visoko intenzivni treningi so zelo naporni (kar razberemo že iz imena) in čeprav trajajo le približno 20 minut, to ne pomeni, da lahko skrajšate počitek in nadaljujete z naslednjim intervalom. Več koristi boste imeli, če telesu date dovolj časa za okrevanje in se naslednjič spet potrudite. Utrujeni boste omagali v najtežjih trenutkih, ko se običajno prisilite v nadaljevanje in dosegli slabše rezultate.

  • Zapleteni gibi

Med prvim intervalom lahko vaje izvedete pravilno in s primerno hitrostjo, saj še niste utrujeni. V poznejših intervalih pa naraste raven stresa in se zmanjša funkcija motoričnih spretnosti. Z zapletenimi gibi trpite po nepotrebnem in tvegate poškodbe. Takrat se raje poslužite enostavnejših vaj, pri katerih ne rabite veliko misliti.

  • Prehitro napredujete

Ko začnete z visoko intenzivno vadbo, sprejmete odločitev, da boste dali vse od sebe. V valu navdušenja se lahko hitro zgodi, da napredujete prehitro in že prvič želite doseči velike rezultate. S tem tvegate poškodbe in izčrpanost. Namesto tega naj bodo prve vadbe med 5 in 7 minut, nato pa jih glede na fizično pripravljenost podaljšujte. Čas podaljšajte šele takrat, ko lahko date vse od sebe med celotnim treningom in vmes ne potrebujete počitka.

 Preberite tudi: 

Sorodni članki

8 zlatih pravil fitnesa

Ko gre za redno vadbo, pa naj bo ta kakršnakoli, velja upoštevati 8 pravil. Jih poznate?

Bi morali nadaljevati z vadbo, ko čutite bolečino v mišicah?

Tudi če telovadite redno in upoštevate vse nasvete o ogrevanju, ste zagotovo že čutili pekoč občutek v mišicah, zategnjenost in bolečino. Če ste to uporabljali kot izgovor, da...

Gorski tek: 4 vaje za izboljšanje pripravljenosti

Verjamete ali ne, hribi so lahko vaš najboljši prijatelj, predvsem kadar želite okrepiti moč v nogah. Kljub temu se jim veliko tekačev raje izogne. Ko se opogumite in začnete, boste...

Izbor uredništva

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

7 stvari, ki jih zreli moški nikoli ne naredijo

Zrelost vsekakor ni odvisna od starosti. Vsakdo dozori ob svojem času. Danes si bomo pogledali, kaj naredi moške zrele.

Več...

Vabljeni na nepozaben tekaški konec tedna – oktobra v Umagu!

V oktobru se pripravlja nepozaben tekaški konec tedna! Pridružite se nam! Preživeli ga bomo na obali, v družbi vrhunskih strokovnjakov...

Več...

Najbolj brane vsebine

9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti)

Pogosto obiskovanje stranišča je lahko nekaj popolnoma normalnega, lahko pa pomeni tudi nekaj resnega. Poglejte, kako veste, za kaj gre.
Več...

Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj

Vsak ima svoje skrivnosti, ki ohranjajo razmerje trdno in cvetoče. Če partnerja zares ljubite, mu zagotovo pogosto zastavite teh 10 vprašanj.
Več...

8 znakov, da se nahajate v resnično ljubečem razmerju

Kako veste, da je vaše razmerje ljubeče in ima lepo prihodnost? Tako ...
Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi bil vaš zadnji.
Več...

Novejša raziskava pokazala, da slepič le ima pomembno vlogo v našem telesu

Dolgo časa smo bili prepričani, da slepič nima neke posebne vloge v našem telesu, pred kratkim pa je raziskava pokazala, da to ni popolnoma res. Zakaj, preberite v nadaljevanju.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri