To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

8 izgovorov, ki vam lahko škodijo

8 izgovorov, ki vam lahko škodijo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 5. 2014

Zagotovo se zavedate, da je športna aktivnost dobra za vaše telo in zdravje, kajne? Pa se kljub temu v vaše misli vsakič, ko je treba oditi v telovadnico, prikrade kateri od priročnih izgovorov. Za nas ne obstajajo, ker so lahko škodljivi za našo prihodnost!

Izgovor št. 1: "Nimam denarja."

Rekreacija je lahko tudi brezplačna. Kdo pa pravi, da se morate vpisati v elitni fitnes center? Saj imate vendarle osnovno orodje vedno pri sebi – sebe! Hoja je najcenejši način gibanja, pa še primerna je za vsakogar, vaje z lastno telesno težo pa so, to zdaj že vemo, izredno učinkovite pri oblikovanju telesa.

Izgovor št. 2: "Nimam časa."

Najpogostejši in najbolj oguljen izgovor ne deluje več. Če si resnično želite spremembe, si boste čas vzeli – zase in za svoje zdravje! Tudi če imate natrpan urnik. Privoščite si telovadbo pred službo ali po njej, lahko pa namesto dvigala koristite stopnice. Možnosti je nešteto, le če jih želite videti!

Izgovor št. 3: "Presta/ra sem."

Nihče ni prestar, da bi se začel ukvarjati z rekreacijo. Pravzaprav je najboljši način, da se hitro postarate, celodnevno lenarjenje in izogibanje aktivnostim. Rekreacija pa lahko ublaži znake staranja in starost v vaši glavi premakne na pozneje. Posvetujte se z zdravnikom in začnite počasi ter ohranite mladost s športom!

Izgovor št. 4: "Hitro se naveličam."

Ob toliko različnih oblikah vadbe vam ne more postati dolgčas. Dokler ne najdete tiste prave, ki vam bo pisana na kožo, raziskujte nove oblike in jih med seboj kombinirajte.

Privoščite si malo teka in kakšno uro aerobike med tednom, kolesarski izlet v soboto in nedeljski pohod v gore. Ali pa konec tedna zaključite s plesnim tečajem. Za tiste bolj tekmovalne so vedno na voljo tudi skupinski športi z žogo, tenis ali badminton. Možnosti je neskončno, kombinacij pa še več!

Ali pa se odločite za Zabavno kurjenje kalorij.

Izgovor št. 5: "Sem preveč utrujena."

Utrujenost je velikokrat posledica neaktivnosti. Zaradi gibanja boste imeli več energije in boste lahko veliko bolje izkoristili vse, kar vam življenje ponuja.

Da se ne bi pojavila utrujenost zaradi pretiravanja, začnite počasi – na začetku naj bodo intervali aktivnosti krajši, nato pa jih podaljšujte. Opazili boste, kako vaša energija in moč naraščata.

Izgovor št. 6: "Najprej moram shujšati."

Ravno aktivnost je najboljši pripomoček pri odpravljanju odvečne teže, zato vas bo takšen izgovor potisnil kar nekaj korakov stran od zastavljenega cilja.

Če se boste lotili hujšanja brez aktivnosti, bosta vaše telo in duša prikrajšana za užitek ob jedi, pa tudi motivacija vas bo hitro minila.

Če vam je neprijetno v športnem centru, začnite doma. Enako velja za ljudi, ki segajo v drugo skrajnost. Če ste suhi, to še ne pomeni, da ste fit! Zato telovadite tako kot vsi.

Izgovor št. 7: "Zaradi poškodbe ne morem."

Športni programi so danes že tako prilagodljivi, da nudijo vrsto različnih vaj tudi za ljudi, ki okrevajo po poškodbah. Sicer pa je po poškodbi priporočljivo utrditi mišice, da se poškodba ne bi ponovila.

Izgovor št. 8: "Poleti mi je vroče, pozimi pa me zebe."

Takšni izgovori nimajo trdne osnove, saj je na primer poletno jutro ravno prav sveže za trening, večer pa primeren za aktiven sprehod. Pozimi imate nešteto možnosti za aktivnosti v dvoranah, na prostem pa boste varni v toplih oblačilih.

Nasvet: Nehajte iskati izgovore in začnite živeti zdravo in aktivno življenje, ker je telo samo vaše! Ponudite mu samo najboljše – gibanje, zdravo prehrano in počitek.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri