tehtanje

V to, da bi dosegli svoj cilj – znižali telesno težo – ste vložili vso svojo energijo. Aktivni ste, večkrat na teden telovadite, začeli ste se bolj zdravo prehranjevati. In seveda redno preverjate napredek. Dan za dnem stopate na tehtnico in ...

Izgubili niste niti kilograma! Morda ste težo celo pridobili.

Kaj zdaj? Nadaljevati? Morda začeti z bolj strogo dieto? Še več telovaditi? Bi bilo najbolje zabrisati športno opremo v kot in nadaljevati po starem?

Niste se zredili!

Če sledite pravemu načrtu, ste vztrajni in dosledni, zagotovo ne.

Na vašo težo namreč vplivajo številni dejavniki, med njimi denimo (de)hidracija, kaj ste pred kratkim jedli, prebava, kakšen trening je za vami ...

»Hujšanje ni enosmerno. V procesu hujšanja so vzponi in padci. So tedni, ko izgubimo več, kot bi pričakovali, in tedni, morda celo meseci, ko se številka ne premakne. Vse pa je del procesa,« pravi Jan Veleušič, trener in kineziolog.

»Telesna teža lahko dnevno niha tudi do 3 kilograme.«

Zato ...

Naj številka na tehtnici služi zgolj kot merilo, ki vam pove, kje ste. Številka ne sme vplivati na motivacijo in počutje. In številka na tehtnici se ne sme enačiti z zdravjem.

»Zelo pomembno je, da si zastavimo realne cilje in imamo realna pričakovanja. Tako ne bomo razočarani, temveč motivirani, ko bomo dosegali manjše cilje, kasneje seveda tudi večje. Korak za korakom. Tudi ultramaratonci svoj 500-kilometrski tek premagajo korak za korakom, kilometer za kilometrom in ne po pet hkrati.«

Kakšen je realen cilj? »Izguba dveh kilogramov na teden ni realen cilj. Ob dobro zastavljenem programu vadbe in prehranskem načrtu lahko pričakujete izgubo od pol do enega kilogram na teden,« pove Jan.

»Morda se zdi malo. Danes, v svetu kvazi bližnjic, shujševalnih tablet in čudežnih receptov. Pa ni. Verjemite mi.«

Več o tem si preberete v članku: Kdaj je hujšanje zares uspešno?

Kako pogosto naj bi se torej tehtali, ko hujšate?

Dnevno tehtanje je prepogosto. Saj veste, teža niha dnevno, vi pa boste dnevno izpostavljeni stresu. Po nepotrebnem.

Priporoča se tedensko in mesečno tehtanje. 

»Tehtajte se enkrat na teden, zjutraj na tešče. Tedensko tehtanje je dovolj pogosto za spremljanje napredka, hkrati imate na voljo dovolj časa za prilagajanje programa, če je to potrebno. Enkrat na mesec pa naredite podrobnejše meritve,« pravi Jan Veleušič.

In še: če teža stoji, naj vas to le še bolj motivira in podžge. Seveda razumemo, naporno je lahko, prava bitka - nadaljevati ali obupati ... A ne bojte se izziva, poskusite le pristopiti drugače in spet se bo premaknilo.

Jana boste našli v Športni kliniki, kjer se že pet let pišejo zgodbe uspeha.

V vadbenem centru se treningi izvajajo izključno pod nadzorom trenerjev in kineziologov, ki so hkrati tudi mentorji izven centra. Prehranski načrt in vadbeni program je tako vedno prilagojen posamezniku, glede na njegove cilje in želje. Športna klinika sodeluje tudi s športno-diagnostičnim laboratorijem in tako nudi vadbe, preobrazbo, post-rehabilitacijo in kondicijske priprave na najvišjem nivoju. Več: www.sportnaklinika.si

Sorodni članki

Kdaj je hujšanje zares uspešno?

Če ste preizkusili že vse diete in iščete novo ... Tokrat jih bomo preskočili. Pa tudi vse fitnes trende in druge modne muhe. Navajamo le dejstva in načine, ki pa vam bodo pomagali...

Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, ko hujšate

Marsikateri varovanec, ki je prišel k meni z željo, da shujša, si spremeni telo in zaživi bolj zdravo, me je čudno pogledal, ko sem mu prepovedal uporabljati tehtnico. Zakaj?

Razumevanje 'meritev napredka' in kako naprej, ko se 'ustavi'

O tem, zakaj so meritve s tehtnico in merilnim trakom tako pomembne smo...
Najbolj brane vsebine

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha

Ljudje iz različnih starostnih skupin, ki so vsaj en mesec izvajali tibetanske vaje, pričajo o presunljivih rezultatih. Poskusite z vajami tudi vi in doživite izboljšanje na nivoju telesne gibčnosti, zdravja, notranjega miru in življenjske energije.
Več...

Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.
Več...

Če opazite naslednje znake, je z vašim črevesjem (verjetno) nekaj narobe

Z nezdravim črevesjem povezujemo nekatere znake, ki ste jih verjetno pripisali čemu drugemu. Preverite, ali jih imate.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri