skleca-vadba-v-paru

Če ste takoj po novem letu odvihrali v fitnes, polni dobrih namenov, da boste trening postavili na prvo mesto, niste edini.

Kako pa je z vašo motivacijo za vadbo ta trenutek? Je že malce uplahnila? Morda zato, ker se še nič ne vidi oz. spremembe manjša, kot ste pričakovali? Se vam zdi, da gre kar naenkrat vse tako zelo počasi?

Preden popolnoma izgubite motivacijo, poglejmo naslednje:

Kako pogosto bi morali telovaditi, da bi dosegli rezultate?

Ko se boste lotili nove diete oziroma vadbe, boste prve rezultate opazili že v prvih dveh do štirih tednih. Nato se bo vse skupaj upočasnilo. TO je čas, ko večina izgubi motivacijo, in hkrati je to tudi najpomembnejše obdobje za doseganje rezultatov.

Če si želite sprememb, ki jih bodo opazili in komentirali tudi drugi, se boste morali načrta resno držati vsaj 8-12 tednov.

Ne pozabite, da bo telo z vami celo življenje, zato svojih ciljev nikar ne obravnavajte kot sprint.

Kako lahko rezultate treninga vseeno malce pospešite?

1. Najprej morate začeti beležiti svoje rezultate

Vsi, ki iščete ogovor na vprašanje, kako pogosto bi morali telovaditi, da bi dosegli rezultate, kolikokrat ste po vadbi zabeležili napredek?

Da bo postopek transformacije lažji, strokovnjaki svetujejo, da vsak trening redno zabeležite. S tem ne boste le pospešili rezultatov, ampak jih boste tudi videli. Po vsej verjetnosti bo napredek prisoten, le da ga v tej fazi še ne boste mogli z ničimer primerjati.

Tako naredite:

  • Najprej sestavite vadbeni načrt, ki se ga boste lahko držali vsaj štiri do šest tednov (to pomeni, da mora ustrezati vašemu življenjskemu stilu).
  • Ko boste sestavili načrt vaj, si v knjižico oziroma na telefonu zapisujte, kakšno breme vsak dan dvignete oziroma kakšno razdaljo pretečete.
  • Izogibajte se želji, da bi vsak dan spreminjali vadbeni načrt. Vsaj prvih šest tednov. Sicer boste težko sledili napredku.
2. Nato se osredotočite na tri glavna področja

1. Pazite na prehrano

Pomagate si lahko tudi z aplikacijami, si obroke oz. količino, ki jo pojeste, zapisujete, obroke pa vedno pripravljajte vnaprej, da se izognete spodrsljajem.

2. Načrta se držite ves čas

Načrta se ne držite samo med tednom, temveč vsak dan. Izognite se prenajednju in neaktivnosti med vikendi.

3. Izziv sprejmite z odprtimi rokami

Vadbenega načrta se držite vsaj trikrat tedensko, vsako vadbo pa lahko spremenite v izziv - poskusite ves čas napredovati, dvigovati večjo težo, opraviti več ponovitev, preteči dlje. Če boste obremenitve povečevali postopoma, se boste nanje lahko navadili.

Ključna je doslednost.

Preberite še:

Pravkar začenjate? Poskusite: 16-minutni trening za celo telo (ki ga lahko izvajajo tudi začetniki)

Sorodni članki

Kako zdržati najtežje napore treninga in napredovati?

Tokrat ne odnehajte, dokler ne naredite vseh ponovitev, pretečete razdalje ali dosežete časa, ki ste si ga zastavili.

Kam je izginila motivacija za hujšanje?

Pri načrtovanju diete in postavljanju ciljev je vse izgledalo v redu, potem pa ste izgubili voljo že kmalu po začetku. Zakaj se nam to tako pogosto dogaja?

Slabe navade, ki jih športniki ne bi smeli početi

Pa vseeno jih, vsaj kakšno izmed naštetih. Preverite, čemu bi se morali izogniti in s čim zapravite napredek, ki ste ga dosegli z vadbo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri