treadmill-tekalna-steza-stevec-kalorij

Prvi števec kalorij so izumili leta 1977 in od takrat so postali izredno popularni kot pomagalo pri beleženju napredka. Pa so res dobro pomagalo?

V laboratorijih raziskovalci za izračun porabe kalorij uporabljajo visoko specializirane aparature, npr. elektrokardiogram (ECG ali EKG), ki meri srčni utrip, in pa merilec metabolizma, ki meri izmenjavo kisika. V svetu izven laboratorijev pa se moramo pri štetju zanašati za preprostejše načine merjenja.

Tekalna steza v telovadnici sicer zahteva podatke o teži in starosti (naprednejše morda še kakšen podatek več) in na podlagi teh predvidi, koliko kalorij porabite med vadbo, kompleksnejših meritev pa ne more izvajati. In če naprava določenih podatkov ne zahteva, bo vrednost privzela avtomatično – ta je seveda utemeljena s kupom raziskav, a kljub temu v vašem primeru ni nujno ustrezna.

Kaj to pomeni? Ker na porabo kalorij vplivajo tako teža, spol, starost, kot tudi telesna konstitucija in težavnostna stopnja vadbe, številka ne bo nikoli 100 % natančna.

Naprave, ki obenem beležijo tudi srčni utrip, pa pri izračunu porabe kalorij morda sploh ne upoštevajo vašega srčnega utripa, ampak se zanašajo le na vašo hitrost. K temu lahko pridamo še, da naprava ne more natančno oceniti, v kolikšni meri smo dejansko pri stvari (in se morda ne opiramo na držala), pa tudi, da lahko tovrstne naprave pri tistih izkušenejših in bolj natreniranih posameznikih kurjenje kalorij precenijo.

Kako natančni so potem lahko merilci v telovadnici?

Delno natančni - odstotek se giblje nekje med 9,3 % (po mnenju raziskovalcev je podobno tudi pri meritvah v laboratorijih) in 23,5 % (po študiji osmih aktivnih merilcev).

Kateri merilniki so najboljši?

  • Merilniki, ki jih lahko nosimo na sebi, in neposredno beležijo srčni utrip ter preostale podatke, so najboljša izbira.
  • Sledijo jim merilniki na telovadni opremi,
  • tretje mesto pa z rahlo razdaljo zavzemajo merilniki v spletnih straneh in aplikacijah, pri katerih pa ni nobenih neposrednih povratnih informacij.

Če posplošimo: več parametrov imamo, natančnejši bo izračun.

Nasveti

Za tiste, ki želite izgubiti telesno težo, je števec kalorij uporabno orodje, nikakor pa ni edino. Srčni utrip in težavnostna stopnja vadbe (izvedena z govorjenjem med vadbo) sta lahko prav tako učinkovito merilo za dobro vadbo.

A namesto da se zanašate samo na številke, se raje osredotočite na spremembe življenjskega sloga, ob katerih boste mimogrede pokurili več kalorij, npr. s hojo po stopnicah ali s kolesarjenjem v službo.

V zvezi z morebitnimi višjimi cilji (npr. tek na 10 km ali izguba 5 kilogramov) pa se raje posvetujte s trenerjem ali zdravnikom, da boste lahko zasnovali bolj konkreten načrt.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

adidas novosti za letošnjo jesen

adidas je na slovensko tržišče lansiral dve novi tekaški interaktivni napravi za trening: miCoach Pacer in Zone, ki…

Kako ugotoviti, kdaj telovadite dovolj intenzivno?

Redna, zmerna vadba, kot je na primer hoja, je za zdravje ključna. Intenzivna, npr. intervalna vadba ali pa jutranji tek, pa je lahko še koristnejša, vaše srce ohranja zdravo…

Tekaški test

Vse štiri članice akcije Bodi aktivna so se udeležile tekaškega testa v laboratoriju za fiziologijo športa na fakulteti za šport v Ljubljani, na katerem sta bila strokovnjak…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri