hidracija

Pri hidraciji morate poskrbeti, da se je boste lotili pravilno. Je voda dovolj, ali potrebujete še kaj drugega?

Kadar se odpravljate na vadbo, veste, da boste potrebovali nekaj, s čimer boste ohranjali hidriranost. Pomembno je, kako dolgo boste trenirali in kako intenzivno. Vam bo voda zadoščala ali bi morali poseči po športni pijači? Če se boste odločili za slednjo – boste s tem uživali samo prazne kalorije?

Športne pijače za šport niso nujne, zato jih raje nadomeščajmo z vodo, razen če se lotevamo intenzivne vadbe. Nekatere športne pijače namreč vsebujejo veliko dodanega sladkorja, če se boste lotili samo krajšega, lažjega treninga, pa tovrstnih količin ogljikovih hidratov in elektrolitov ne boste potrebovali.

Natrij, kalij in fosfor so pomembni elektroliti oziroma minerali, ki pomagajo regulirati živce, mišice in raven hidriranosti – vse to pripomore k boljšemu športnemu nastopu. Natrij in kalij mišicam pomagata pri krčenju mišic, fosfor pa povečuje aerobno kapaciteto. Ogljikovi hidrati, kot npr. sladkor, so včasih na slabem glasu, a so v resnici ključni za vaše telo, če se veliko ukvarjate s športom. Ogljikovi hidrati so glavni vir goriva. Telo bo najprej porabilo glukozo v krvi, nato pa še zaloge glikogena v mišicah. Zaloga je precej omejena, zato jo morate nadomestiti s čim drugim, denimo s športno pijačo, sicer bo raven sladkorja v krvi padla in se boste ustavili.

počep

Kaj je torej tisto, kar naj bi pili med športnimi aktivnostmi? 

Priporočilo je takšno: Če telovadite dlje kot 60-90 minut oziroma 45-60 minut zelo intenzivno, vam bo športna pijača pomagala, ker boste za vadbo potrebovali naval energije.

Če vaša vadba ni preveč dolga oziroma intenzivna, bo zadoščala tudi voda, ker telo ne bo izgubilo tako veliko elektrolitov, da bi jih morali nadomestiti s športno pijačo. Zato vam ta ne bi kaj dosti koristila – pridobili bi samo kalorije v obliki sladkorja, ki pa pri zmogljivosti ne pomagajo kaj dosti.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Voda ali športni napitki?

Vsi vemo, da je treba veliko piti, še posebno v vročih poletnih dneh. Pomembno pa ni samo, kdaj in koliko pijemo, ampak tudi kaj. Verjetno ste se že kdaj vprašali, ali voda…

3 razlogi, zakaj morate po vadbi vedno jesti

Po vadbi je pametno poseči po prigrizku. Ampak vi ste pravkar zaključili z (jutranjo) vadbo in zdaj res nimate časa, da bi si ga privoščili. Preverite, zakaj morate po treningu…

Prehrana pred treningom in po njem

Prehrana je del športa in najpomembnejši del regeneracije, ki sledi po naporih. Zato so za dobro počutje nujni časovno in hranilno optimalni obroki.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri