fitnesere

Debelost in neaktivnost povečujeta obolevanje za številnimi boleznimi. In družba prav tej problematiki danes posveča največ pozornosti. Ukvarjanje s športom nedvomno veliko pripomore k boljšemu telesnemu počutju in zdravju, a ko to začne preraščati meje zdravega razuma, dobi značaj patološkega.

Zasvojenost s športom je tesno povezana z nevrotično osebnostno strukturo.

Čeprav so mnoge raziskave pokazale, da je zasvojenost s športom posledica izločanja substanc med športno aktivnostjo (podobno kot npr. pri zasvojenosti z drogami), po besedah dr. Mateja Tuška, vrhunskega strokovnjaka s področja športne psihologije, v resnici ni toliko problem samo izločanje substanc, pač pa razvoj vedenjskih vzorcev.

Kdaj lahko govorimo o zasvojenosti s športom?

Kadar rekreacija postane nadomestilo za vse ostalo v življenju, kadar je to umik iz težav v življenju, kadar je to ekskluzivna identiteta posameznika, ki se potrjuje samo skozi rekreacijo, ki tu išče nekaj, česar sicer nima ali ne zna doseči, ko se vse skupaj vrti samo okoli tega, potem je to zasvojenost.

Prav tako kot pri alkoholu, drogi, hrani (prenajedanje, anoreksija, bulimija), ko štejemo kalorije, ki smo jih porabili, kaj bomo jedli, da bomo lažje tekli, kdaj jesti, če bomo čez enop uro telovadili, kakšne preparate jemati za pomoč pri športu itd. je to zasvojenost.

Če ste rekreativec, ne potrebujete nobenih preparatov. Bistvo rekreacije je v re-kreaciji, ponovni vzpostavitvi ravnotežja in ne v izčrpavanju. 

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki
None

Nova droga

Na topel pomladni večer sta se Miha in njegov prijatelj utrujena s koncerta vračala v svoje najemniško stanovanje v središču Ljubljane. Miho, študenta ekonomije, je majski vrvež…

Uživanje v rekreaciji kot najvišja oblika notranje motivacije

Področje motivacije v zadnjem času v delih psihologov zavzema zelo pomembno in eno najbolj raziskanih področij v psihologiji. Raziskovalci človekovega vedenja poskušamo odkrivati…

Rekreativna uporaba drog oz. zakaj prepovedovanje ni dovolj

Z odprtostjo družbe in internetom sta se povečali tudi dostopnost in detabuizacija drog. Zlasti v času novoletnih zabav uporaba psihoaktivnih snovi zraste. S…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri