par-na-treningu

Vadba lahko na izgubo telesne teže vpliva tako pozitivno kot negativno. Pri kurjenju lahko vadba definitivno pomaga. Je pa vse odvisno od tega, kakšne vaje izvajate. Kako dolgo moramo torej telovaditi, da bomo izgubili telesno težo?

Raziskava kaže ...

Trideset do petinštirideset minut intenzivne vadbe.

Tako - zdaj imate odgovor. Če bi se radi kar držali tega napotka, vam nihče ne brani.

Ker pa ste verjetno radovedni, vam bomo pojasnili, zakaj naj bi bili ta dolžina in težavnostna stopnja najbolj učinkoviti pri izgubljanju telesne teže.

Vadba lahko na izgubo telesne teže vpliva tako pozitivno kot negativno.

Seveda je pri vsej stvari ključno, da pokurimo več kalorij, kot smo jih vnesli – pri kurjenju lahko vadba definitivno pomaga. Je pa vse odvisno od tega, kakšne vaje izvajate; vadba lahko namreč sproži tudi hormone lakote, ki vodijo v prenajedanje oziroma nadomeščanje kalorij, ki ste jih pokurili med vadbo.

  • Intenzivnost vadbe

Raziskave so pokazale, da intenzivna vadba (med katero vaše srce utripa okoli 75 % svojega maksimuma) vpliva na raven grelina, hormona lakote, pri čemer se vaš apetit po intenzivni vadbi dejansko zmanjša.

Tako pojasnjuje dr. David Stensel, profesor presnove vadbe na Univerzi Loughborough v Leicestershiru v Angliji, ki je v sklopu te tematike izvedel kar nekaj raziskav: "Vadba z visoko intenziteto kri razporedi stran od trebuha in prebavil, ker mora ta bolj zaokrožiti po mišicah, kar verjetno igra vlogo pri zaviranju apetita. To se pri manj zahtevni vadbi ne zgodi."

  • Tudi dolžina vadbe je pomembna

"Če ljudje telovadijo dlje, zaviranje lakote morda ne bo tako uspešno," dodaja dr. Stensel. Zato je 30-45 minut teka denimo boljše kot 60-90 minut hoje, ker bosta s tem porabljali energijo, nato pa boste imeli zmanjšan apetit.

Ena izmed nedavnih raziskav je pokazala, da je intervalna vadba – po 30-sekundne intenzivne aktivnosti z minutnimi premori – rahlo bolj učinkovita kot nenehna intenzivna vadba.

  • Pa še ena pozitivna plat

Vadba visoke intenzivnosti naj bi sprožila še tisti zapozneli učinek, pri katerem telo porablja kalorije tudi potem, ko ste že prenehali z vadbo. Manj naporna vadba pa na obdobje po koncu vadbe nima tovrstnega učinka.

Ali to pomeni, da so druge vadbe nepotrebne in stran vržen čas?

Daleč od tega. Preizkusite tudi intenzivnejši trening (če ste seveda pripravljeni nanj, sicer tvegate nastanek poškodb) ali pa ga redno vključujete na svoj urnik, kljub vsemu pa je treba slediti svojemu naravnemu ritmu, ker bo tako veliko lažje. Saj veste, če bo pretežko, da bi se odpravili v telovadnico ali na tekaško progo, prav tako ne bo rezultata. Če v vadbi ne boste uživali, prav tako. In če na vadbo niste fizično pripravljeni, si boste naredili več škode kot koristi.

Preberite še: Skrivna sestavina, ki vam je primanjkuje za boljšo motivacijo 

In preverite:

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki
None

Kako najlažje stopiti maščobne blazinice?

Samo s spremembo prehrane se kilogrami sami od sebe ne bodo topili, zato je pri izgubljanju telesne teže pomembno, da se poleg uživanja zdravih živil začnete redno ukvarjati s…

Vam 5 minut telovadbe na dan res lahko koristi?

Vam pogosto zmanjka časa za telovadbo in zato naredite le nekaj vaj na hitro? Nadaljujte z branjem! Razkrivamo, ali vam 5 minut telovadbe na dan v resnici lahko koristi in…

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri