skleca

Prav gotovo ste ju vključili v svoje treninge, ali pa giba redno izvajate na skupinskih vadbah. Preverite, katerim napakam se morate nujno izogniti, da bi dosegli pozitivne učinke.

Obe vaji sta vam gotovo dobro znani in ste jih izvedli že neštetokrat. Pa bi lahko trdili, da so bile vse izvedbe pravilne? Verjetno ne, saj kljub napotkom počnete kaj narobe. Zato ponovno opozarjamo, kje nastane največ napak.

PLANK NA KOMOLCIH

Desko verjetno delate skoraj vedno za dobro pripravljenost celotnega telesa. Odlična vaja bo izboljšala vašo vzdržljivost, če jo boste delali pravilno. Eden od pokazateljev, da nekaj počnete narobe, je že, da lahko plank držite precej dolgo (na primer več kot minuto) in potem niste tako zelo utrujeni. Ko ga boste pričeli izvajati pravilno, se bo čas hitro zmanjšal, mišice pa bodo bolj bolele.

Najpogostejša napaka planka na komolcih je povešena hrbtenica.

Pri pravilni izvedbi mora biti medenica obrnjena navzven, saj tako dobite ravno linijo od glave do pet. Kako to dosežete?

plank

Če niste vajeni giba obračanja medenice, prosite za pomoč strokovnjaka, ki vam ga bo pomagal osvojiti. Pri tem vam bodo zelo pomagale napete trebušne in zadnjične mišice, ki bodo “silile” medenico v pravilen položaj.

Naslednja napaka je položaj glave. Tudi ta je pri planku zelo pomemben. Pogled mora biti obrnjen navzdol v tla, tako da je vrat popolnoma iztegnjen.

Ne pozabite še na roke, ki so običajno le položene na tla. Pri pravilnem planku na komolcu imajo tudi te svojo funkcijo: roke morajo biti v ravni liniji (kot telo), komolce pa morate vleči nazaj proti petam, vendar se roke ne smejo premakniti. To morate početi ves čas vaje.

Ko upoštevate vse to, bo vaja verjetno postala težja.

PLEZALEC

Naj opomnimo, da je pri vaji v ospredju zgornji del telesa, kar morate občutiti, ko naredite nekaj ponovitev. Tudi tokrat velja, da vaje verjetno ne izvajate pravilno, če bi jo lahko delali ure in ure.

Največja težava pri plezalcu je, da se s premikanjem nog premikajo tudi boki, ki bi morali biti čimbolj na mestu.

plezalec

To se običajno zgodi, ker s kolenom ne sežete do komolca, ampak daleč v stran, kamor sledijo tudi boki. Verjetno ste že ugotovili, kako boste gibanje popravili: s kolenom se vsakokrat dotaknite komolca in bodite pozorni na to, da čim manj premikate boke.

Druga napaka se zgodi že pri začetnem položaju, ki je visoki plank. Tudi tokrat mora biti hrbet raven, kar lahko dosežete z obratom medenice kot pri prejšnji točki.

Tretja napaka pa je položaj dlani, ki morajo biti natanko pod rameni. Veliko posameznikov jih postavi širše od ramen.

Sorodni članki

Najpogostejše napake treninga za moč

Trening za moč je zelo priporočljiv ne glede na to, katero športno aktivnost izberete. Z utrjenim telesom boste bolje fizično pripravljeni, kar se bo poznalo pri vzdržljivosti na...

3 pogoste napake znanih vaj, ki jih verjetno izvajate tudi sami (+ napotki trenerjev)

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da pravilna izvedba vaje šteje več kot število ponovitev. Ob rednem nepravilnem izvajanju določenih gibov, lahko naredite veliko škode...

Intenziven kratek trening za oblikovanje trebuha

Kratek trening lahko opravite tako doma kot na počitnicah, vse kar boste potrebovali, pa je podloga za tla.
Najbolj brane vsebine

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

35 malenkosti, ki moškim v razmerju pomenijo ogromno

Je vaš partner in vaš najboljši prijatelj, zaupata si, odkrila sta, kaj imata skupnega in kaj ne … A ne pozabite, tudi če sta v zvezi že dolgo, mu z majhnimi in preprostimi dejanji večkrat pokažite, da ga ljubite, cenite ali pa ga popolnoma obnorite.
Več...

3 pravila zajtrka, ki vam lahko pomagajo hujšati (+ odličen recept za zajtrk)

Ko izgubljate odvečne kilograme, je pomembno, kaj jeste skozi cel dan. Ne naredite napake že pri prvem (najpomembnejšem) obroku.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri