obseg-pasu-meritev-hujsanje

Pridno izvajate vaje za trebušne mišice, ker bi radi okrepili jedro ali bi se morda le radi znebili nekaj maščobe okoli pasu, rezultatov pa ne vidite? Tu je razlog.

Dejstvo je, da odvečna telesna maščoba ni le neprijetnost, zaradi katere so oblačila pretesna. V resnici je nevarna za zdravje. Prav tako pa je napačno prepričanje, da so izpostavljeni le posamezniki, ki imajo višji ITM (indeks telesne mase) in večji obseg pasu.

Maščoba v telesu ima na drugi strani tudi pomembno funkcijo. Deluje kot izolator proti izgubi telesne toplote, blaži udarce, obdaja in varuje notranje organe.

Poznamo dva tipa maščobnih tkiv 

V novejših raziskavah so znanstveniki odkrili, da imajo vitki ljudje več rjavega maščevja kot prekomerno težki – in da to igra pomembno vlogo pri porabi energije. Znanstveniki rjavo maščevje celo obravnavajo kot potencialno zdravilo za debelost. To ne bo rešilo vseh težav, opozarjajo, lahko pa bo pomagalo doseči boljše rezultate v kombinaciji z zdravo prehrano in vadbo. Rjavo maščevje deluje tudi kot izolator, predvsem pri otrocih (z leti se namreč zmanjšuje).

Na drugi strani imamo belo maščevje

Tega je veliko več v primerjavi z rjavim, njegova naloga je skladiščenje energije in med drugim izločanje hormona adiponektina, ki skrbi za reguliranje količine glukoze v krvi, sodeluje pri oksidaciji maščobnih kislin v mišicah in jetrih ter vpliva na odzivnost na inzulin, zaradi česar smo manj dovzetni za sladkorno bolezen in bolezni srca. Toda, če je bele maščobe preveč, se izločanje hormona močno upočasni ali celo ustavi.

Na katerih predelih telesa je maščoba najbolj nevarna?

Z zdravstvenega vidika maščoba na stegnih in zadnjici morda ni tako slaba in ima lahko potencialne koristi. Maščoba na trebuhu je druga zgodba.

Podkožna maščoba okoli pasu in/ali visceralna maščoba, ki obdaja notranje organe, je lahko razlog za marsikatero obolenje – diabetes, bolezni srca, celo za demenco, pravijo raziskave – če je te preveč.

Kdaj maščoba predstavlja zdravstveno tveganje? Zdravniško priporočene vrednosti za ženske so nekje pod 80 cm in za moške pod 94 cm. Vse, kar je več predstavlja zdravstveno tveganje.

Preverite: 30-sekundni test, ki vam pove, ali je vaša teža zdrava 

Nazaj k vprašanju …

Zakaj imate občutek, da vaje za trebušne mišice ne delujejo?

Vaje, kot so trebušnjaki, deska na komolcih, plezalec … so odlične vaje za krepitev jedra in dobro je, da so del vašega vadbenega programa, a resnica je taka: maščobe ni mogoče izgubljati samo na enem in točno določenem oz. želenem mestu. Zato imate občutek, da kljub neumornem izvajanju trebušnjakov ni rezultata.

Namesto da se osredotočate zgolj na trebuh, poskrbite za zmanjševanje odvečne telesne maščobe na splošno – s pomočjo urejene prehrane, ki je prilagojena vam, vašim ciljem in potrebam, ter redno telovadbo, ki vključuje celo telo.

Katera vadba je najprimernejša?

Visoko intenzivna? Ja. Vadba z utežmi? Vsekakor jo vključite, saj bodo mišice pomagale pri porabi maščob. Tek in hoja. Tudi.  

Vsakomur odgovarja drugačen tip vadbe in sami, s pomočjo osebnega trenerja ali s pomočjo testa boste morali ugotoviti, kaj vam najbolj ustreza oz. katera je tista vadba, ki vam bo prinesla rezultat.

Test:

Pri testu strokovnjak meri oksidacijo maščobnih kislin pri različni intenzivnosti. Tako ugotovi, pri kako visokem srčnem utripu vaše telo največ energije pridobiva iz maščobe – povedano drugače, kdaj vaše telo najbolj kuri maščobo. 

Od tu naprej lahko s pomočjo osebnega trenerja in nutricionista izdelate natančen načrt.

Viri: ncbi.nlm.nih.gov, WebMD, Wikipedia

Vas zanima test?

V sodelovanju s športno-diagnostičnim laboratorijem omogočajo testiranje v Športni kliniki in na podlagi testa sestavijo popolnoma prilagojen program vadbe.

Za več informacij pišite na info@sportnaklinika.si ali preverite www.sportnaklinika.si.

Preberite še:
Sorodni članki

Ali pasovi za trebušne mišice delujejo?

Ogromno televizijskih oglasov vam ponuja naprave, s katerimi lahko mišice pripravite do krčenja tudi brez vadbe. Med temi napravami je denimo pas, ki naj bi opravil delo 700...

30 najboljših nasvetov za raven trebuh

Kaj morate storiti, da boste zmanjšali obseg trebuha in napihnjenost.

Kako izgubiti maščobo na spodnjem delu trebuha

Verjetno eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobimo na elektronski naslov. Ja, hujšanje in izgubljanje odvečne maščobe okoli pasu ni šala. Vendar ni nemogoče. Tu so preprosti nasveti...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Vadba za celo telo: Kombinacija počepa in planka

Naj bo tokratni trening drugačen - izvajajte le dve vaji in z njima razgibajte celo telo. Menite, da je izziv prelahek?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri