maya-kvas

Slovenska fitnes trenerka Maja Kvas, ki živi in trenira na Sejšelih, je na Facebooku objavila zapis, ki pomete z vsemi predsodki močnega potenja v fitnesu. 

Foto: Maja Kvas Facebook

Znojenje je naraven proces v telesu, ki mu omogoča, da uravnava svojo temperaturo. V človeku lahko najdemo dve vrsti žlez znojnic: eccrine žleze in apocrine žleze. Eccrine žleze znojnice so razporejene po večjem delu telesa. Človek lahko izloči - verjeli ali ne - celo do štiri litre znoja na uro in do 15 litrov znoja na dan! Ko pot izhlapeva s površine kože, se telo hladi, zato se bolj znojimo, ko je zunaj vroče, ko smo aktivni ali ko smo v nerodni situaciji. 

Moški se znojijo bolj in hitreje, a ne v vseh primerih

Študija je odkrila, navaja Wikipedia, da se moški začnejo potiti veliko hitreje kot ženske, med vadbo kar dvakrat bolj. Če pa moški in ženska telovadita z isto absolutno intenzivnostjo, pa, zanimivo, razlik v potenju ni!

Zaradi potu na naslovnice medijev

Kljub temu velja prepričanje, da je potenje nekaj sramotnega, še posebej na ženskah. Nekaj, česar bi se morali sramovati. Če se zvezdnici na rdeči preprogi vidi pot skozi obleko, se lahko kaj hitro znajde na naslovnici rumenih strani. Češ, poglej, kako se je prepotila! Povsem vsakdanja je tudi raba antiperspirantov, ki celo preprečujejo potu, da bi prišel na plano. Kar je nezdravo in nevarno, še posebej, če antiperspiranti vsebujejo aluminij.

Marsikatera ženska se svojega potu sramuje, tako izven telovadnice kot v njej. Čeprav je splošno znano, da je svež pot tako ženskam in moškim celo privlačen, saj vsebuje več feromonov. Kot nekakšen paritveni ples, torej.

"Zelo veliko se potim in tega se ne sramujem"

Da pot v telovadnici ni prav nič sramotnega, je jasno in glasno na Facebooku zapisala tudi slovenska fitnes trenerka Maja Kvas, ki živi in trenira na Seješlih. Ob zgornji fotografiji je zapisala tako:

"Moj večerni trening je zaključem. Ja, treniram tudi ob devetih zvečer. In ja, zelo se potim in tega se ne sramujem. Veliko žensk skrbi prepoten videz v telovadnici oziroma kjer koli se že odvija skupinska vadba. Toda, moja draga dekleta, pot odraža le to, da pošteno trenirate. Tega se nikar ne sramujte. To je tako naravno kot to, da globoko dihamo, če dvigujemo težke uteži ali intenzivno kardio vadbo. 

To je naraven način ohlajanja telesa, ko ste aktivne. Naslednji, ko boste prepotene, bodite torej raje ponosne in dvignite glavo visoko, ker tako trdo trenirate. Če se ne potite ... oprostite, da bom to rekla ... ne dajete dovolj od sebe in tudi rezultati bodo ... prišli z zamudo."

Se podpišemo pod vsako besedo. 

Sorodni članki
None

Prepotena zgodba

Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o mokroti pod pazduhami, pa si niste upali vprašati.

Vonj potu - od česa je odvisen?

Potenje deluje kot klimatska naprava in skrbi, da se naše telo ne pregreje. Zato je nujno, da se pošteno prepotimo. A ob tem ne smemo pozabiti na sodelavce v pisarni, sopotnike…

Več potenja pomeni boljšo vadbo?

Vadbe, pri katerih se bolj potimo, zlahka vzamemo za najboljše, saj smo se očitno morali zelo potruditi. No, ni ravno tako. Koliko se potite, ni nujno pokazatelj, kako dober…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri