To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kettlebell lifting: Snatch in mrtvi dvig za več moči, eksplozivnosti in boljšo koordinacijo

Kettlebell lifting: Snatch in mrtvi dvig za več moči, eksplozivnosti in boljšo koordinacijo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 8. 2014

Dve odlični vaji. Prva velja za vajo, pri kateri se porabi največ kalorij na gib in je odlična za pridobivanje moči in eksplozinovsti, druga je odlična za razvijanje mišic nog in zadnjice.

Kettlebell lifting - snatch in mrtvi dvig

1. Snatch

Najkompleksnejša vaja s kettlebelli, saj zahteva 'trojno ekstenzijo' (koleno, kolk, rama). Velja za vajo, pri kateri se porabi največ kalorij na gib in je odlična za pridobivanje moči, eksplozinovsti, koordinacije in vzdržljivosti.

Half Snatch:

Kettlebell zanihamo med nogami in ga z eno potezo v nihaju dvignemo nad glavo. Pri spustu si kettlebell naložimo na bok.

Snatch:

Je ena izmed tekmovalnih disciplin. Kettlebell zanihamo med nogami in ga z eno potezo v nihaju dvignemo nad glavo. Pri spustu ga ne naložimo več na bok temveč gremo takoj v nov nihaj.

2. Mrtvi dvig

Odlična vaja za razvijanje mišic nog (zadnji del stegna) in mišic zadnjice, ker jo izvajamo tudi na eni nogi, pa krepimo še stabilizatorje v sklepih (gleženj, koleno, kolk) ter spodnji del hrbta.

Mrtvi dvig:

Stopimo v širino bokov, kettlebell primemo z obema rokama, malo pokrčimo kolena in z iztegnjenimi rokami dvignemo v višino kolen. Pri tem smo pozorni da imamo raven hrbet.

Mrtvi dvig z eno roko in kettlebellom ob zunanji strani nog:

Stopimo v širino bokov, kettlebel je na zunanji strani noge. Dvignemo kot pri prejšnji vaji, pri tem pazimo na raven hrbet in držo ramen v isti višini.

Mrtvi dvig na eni nogi:

Kettlebell postavimo predse, stopimo malo ožje, ga primemo z obema rokama. Dvignemo z ravnim hrbtom, pri tem nazaj stegnemo eno nogo, pazimo da nam stopalo ne uhaja na stran in so prsti noge obrnjeni k tlom.

Vaje sestavil in opisal Gregor Sobočan, izvaja jih Alja Šauperl, atletinja Slovenskega Kettlebell kluba, ki trenira pod vodstvom Gregorja.

Več na:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri