skleca-vojaski-poskoki

Ste pripravljeni?

Vojaški poskok oziroma burpee je vaja z lastno telesno težo, sestavljena iz več gibov, ki jih izvajamo povezano.

"Krivec", da je danes del skoraj vsakega treninga, je Royal H. Burpee, ki je leta 1940 vojaške poskoke uporabil kot hiter in učinkovit način ugotavljanja telesne pripravljenosti. Kasneje je vajo popularizirala tudi ameriška vojska.

Vaja še danes velja za eno boljših krepilnih vaj. Vključuje tri osnovne gibe - počep, skleco in skok, od vadečega pa zahteva ogromno energije, gibčnost, kondicijo in moč. Aktivira mišice celotnega telesa, konkretno pospeši metabolizem in s tem seveda porabo kalorij.

Čeprav naporna, je pravzaprav zelo priročna, saj za izvajanje ne potrebujemo veliko prostora, ne opreme in ni prav nič dolgočasna. Kombiniramo jo lahko z drugimi vajami, ali pa jo izvajamo posamično, kot dodaten izziv. Ste kdaj poskusili narediti 100 burpeejev?

Koliko jih lahko naredite v eni minuti?

Nasvet:

Če niste trenirani ali imate težave zaradi prekomerne telesne teže, vajo najprej izvajajte počasi (z nogami ne skočite nazaj, ampak zakorakajte) in si med ponovitvami vzemite dovolj premora. Nato iz tedna v teden dodajte ponovitev ali dve več ter nadgradite še pri intenzivnosti. Na začetku bodo že trije skoki precejšen izziv, a boste videli, kmalu boste v vaji uživali.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

3 super krepilne vaje, ki jih lahko izvajate kjerkoli

Obstaja kar nekaj izredno učinkoviti vaj, s katerimi krepimo celo telo, zmanjšamo delež telesne maščobe, pridobimo na kondiciji, hitrosti in za katere ne potrebujemo telovadnice ali…

Trening, ki ga lahko naredite kjerkoli v naravi

Seveda nimamo nič proti fitnes studiem, a vseeno jo nekajkrat na teden, ko sije sonce in pihlja prijeten pomladni veter, mahnite na telovadbo v naravo. Če ne marate teka in…

Vojaški poskoki - trening za celotno telo

Vojaški poskoki, gušterjevi letovi ali burpee-ji... kakor želite. Odlična vaja, s katero boste trenirali celotno telo in tako aktivirali vse večje mišične skupine.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri