joga-polozaj-drevesa-vrksasana

Poglejte si, kako izboljšati mentalno in fizično ravnovesje ob izvajanju poze, s katero krepimo koncentracijo in se umirimo. Primerna je za začetnike in za otroke ter tiste, ki jogo že prakticirate.

Vrksasana, položaj drevesa, je sestavljena iz besed vrksa, ki pomeni 'drevo', in asana, ki predstavlja 'pozo' in se jo lahko prevaja tudi kot 'sedež'. Mnoge starodavne joga poze so se na začetku izvajale sede, s časom se je praksa razvijala in ob tem so uvedli tudi stoječe položaje.

Položaj drevesa je pravzaprav stoječa verzija meditativnega sedečega položaja. Ključ je v ohranjanju ravnotežja v trupu, medtem ko stojite na eni nogi, druga pa je pokrčena in oprta na tisto, na kateri stojite.

Učinek na telo

S to pozo, ki izboljšuje koordinacijo in ravnotežje, boste okrepili stegna, trup, boke in ramena. Bolje se boste povezali z zemljo, saj z nogo, ki se dotika tal 'poženete korenine'. Kot pri drevesu – bolj močne in globoke korenine ima, bolj pokončno stoji.

Z rednim izvajanjem vaje boste občutek ravnotežja lahko prenesli tudi v druge okoliščine in se lažje soočili z izzivi v vsakdanjem življenju.

Ko boste vajo izvajali dolgo časa, boste tako okrepili ravnotežje, da vas ne rahla sapica ne močan veter ne bosta več vrgla iz vašega naravnega umirjenega stanja.

Postopek vaje

1.

Stojte pokonci, zavestno raztegnite vse prste na nogah in jih vsidrajte v podlogo za jogo. Težo prenesite na levo nogo. Počasi dvignite desno nogo in stopalo naslonite na zgornji notranji del stegna leve noge, tako da bodo prsti usmerjeni proti kolenu. Noge ne naslanjajte na koleno – če je ne morete dvigniti nadenj, jo naslonite nižje. Desni bok za malenkost spustite, da bo poravnan z levim. Morda boste morali ob tem gibu boke obrniti malce levo. Stisnite stegenske mišice.

2. 

Začutite, da se je kolenska pogačica potegnila k notranjemu delu kolena. Predstavljajte si, da vas nekdo prek temena glave vleče gor in podaljšajte hrbtenico. Dlani sklenite pred srcem, kot bi molili. Pogled usmerite v točko pred vami in vso energijo usmerite tja – tako boste nadzorovali ravnotežje in obenem spočili oči.

3.   

Po potrebi srednji ali zunanji del levega stopala pritisnite ob tla, da ujamete ravnotežje. Ko se v položaju dobro namestite, bi morali čutiti lahkost telesa in mir. V položaju ostanite od 30 do 60 sekund ali dlje, če zmorete.

4. 

Ko vdihnete, razširite roke nad glavo proti soncu, kot bi se hoteli s prsi dotakniti neba. Obrnite dlani drugo proti drugi. Poskusite ju nato počasi združiti v pozo za molitev, nad glavo. V položaju ostanite do ene minute.  Ko boste čutili popolno ravnotežje, ohranite položaj in se prepustite.

5. 

Ko boste pripravljeni, spustite pokrčeno nogo na tla in nekaj trenutkov stojte, da zopet začutite občutek prizemljenosti. Nato ponovite celoten postopek z drugo nogo.

Nasveti za začetnike

  • Desno stopalo položite nižje, najprej na gleženj leve noge, potem pod ali nad koleno, da nazadnje pridete do vrha stegna.
  • Na začetku vajo izvajajte ob steni, ki vam bo nudila dodatno podporo.
  • S pravilnim in umirjenim dihanjem se izognete padcu in v stresni situaciji zaustavite naraščanje krvnega tlaka.
  • Pozo izvajajte v sklopu svojih zmožnosti, poslušajte svoje telo.

Opomba: Položaj ni primeren za tiste, ki jih mučijo glavoboli, nespečnost, vrtoglavica ali pa imajo nizek krvni pritisk. Če imate visok krvni pritisk, ne dvigajte rok nad glavo.

Prirejeno po: Yoga outlet

Preberite še: utrjujemo telo z jogo: 5 vaj za krepitev misic

5 jogijskih polozajev za zacetnike 

                     

Sorodni članki
None

SOS za čvrste noge

S temi vajami boste okrepili notranji in zunanji del stegen. Stoječe vaje izvajajte tako, da bo koleno vedno rahlo pokrčeno – s tem boste poskrbeli za mišično napetost. Za udobnejše...
Asana plug (s pomočjo stola)

Joga za nosečnice 2. del

Vadba med nosečnostjo naj bo prilagojena počutju bodoče mamice. Telo se spreminja, razpoloženje niha in taka naj bo tudi vadba skozi vso nosečnost. Predvsem sta pomembna umirjeno...

15 minut na dan za čvrsto zadnjico in stegna

Za učvrstitev zadnjice ne potrebujete posebnih preparatov in stradanja. Tisti, ki imajo idealno zadnjico – TELOVADIJO.
Najbolj brane vsebine

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha

Ljudje iz različnih starostnih skupin, ki so vsaj en mesec izvajali tibetanske vaje, pričajo o presunljivih rezultatih. Poskusite z vajami tudi vi in doživite izboljšanje na nivoju telesne gibčnosti, zdravja, notranjega miru in življenjske energije.
Več...

Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.
Več...

Če opazite naslednje znake, je z vašim črevesjem (verjetno) nekaj narobe

Z nezdravim črevesjem povezujemo nekatere znake, ki ste jih verjetno pripisali čemu drugemu. Preverite, ali jih imate.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri