Lahka kuhinja za sončne dni

Ker se vam pogosto mudi, zajtrk raje izpustite. In potem si, največkrat kar na poti, na hitro privoščite jutranjo kavo. Vaš zadnji obrok pa je bila večerja prejšnji dan.

Ste vedeli, da je opuščanje obrokov eden najpogostejših vzrokov za naraščanja telesne teže?

Telo potrebuje energijo za dober začetek dneva

Telo, ki nas mora spraviti skozi naporen dan, potrebuje zadosten vir vitaminov, mineralov in beljakovin. Tako ohrani energijo ter omogoča možganom in prebavnemu sistemu pravilno delovanje. Nekateri pa z zajtrkom uspešno nadzirajo tudi svojo telesno težo in dieto.

V študiji Nacionalnega registra za nadzor teže (National Weight Control Registry) je 78 odstotkov ljudi, ki so poročali o izgubi več kot 10 kilogramov, skoraj vsak dan jedlo zajtrk. Ta na težo vpliva tudi z uravnavanjem ravni krvnega sladkorja, preprečuje občutek lakote in željo po prigrizkih.

Nakupujte torej pametno. Privoščite si preproste sestavine, ki jih lahko vzamete s seboj, tudi ko se vam najbolj mudi. Nič ni narobe, če imate zajtrk šele, ko prispete v službo.

Nekaj nasvetov, kako obložen naj bi bil vaš krožnik za prvi obrok dneva:

  • polovica krožnika naj bo namenjena sadju in zelenjavi,
  • mleko lahko zamenjate z jogurtom in skuto,
  • privoščite si beljakovine iz različnih virov in
  • žitarice.

Zajtrk naj predstavlja eno četrtino do tretjino dnevnih energijskih potreb. Pomembne so vlaknine, beljakovine, poleg tega naj zajtrk vsebuje tudi maščobe..

Poskusite tako ...
  • Ovsena kaša namesto čokoladnih kosmičev.
  • Ajdove palačinke.
  • Prosena kašo s sadjem.
  • Dva kosa polnozrnatega toasta z avokadovim namazom ali sirom namesto krofa.
  • Grški jogurt in sveže sadje namesto običajnega sadnega jogurta ali mleka s kornfleksom.
  • Omleta iz jajčnih beljakov z zelenjavo namesto jajc s šunko in kruhom.
  • Polovico skodelice malin, jagod ali drugega sadja namesto kozarca pomarančnega soka iz tetrapaka.
  • Banana namesto smutija. Smuti se namreč prebavi veliko hitreje kot kos sadja.

Za večji zagon in energijo kombinirajte zajtrk s chia semeni, gozdnimi sadež, lanenimi semeni in kalčki.

Za tiste, ki ne jedo mesa

Poskusite jedi z ajdovo kašo. Ajdova kaša je specialiteta slovenske narodne kuhinje in zanimiva za osebe, ki ne jedo mesa, saj se zaradi specifičnega okusa lepo dopolnjuje z zelenjavo.

Ajdovo kašo lahko uporabite kot samostojno jed ali kot prilogo. Odlična je kot zakuha v juhah, primerna kot dodatek k zelenjavi, dobro se obnese v zavitkih, pripravite jo lahko z gobami ali sadjem, v ohlajeni obliki pa odlično obogati različne solate.

Priporočamo: Bio ajdovo kašo Natura

Bio ajdova kaša Natura

Več: natura.zito.si/bio-ajdova-kasa

Prosena kaša

Prosena kaša je odlična za zajtrk. Podobno kot ajda tudi proso ne vsebuje glutena. Nepogrešljiva je v bujti repi, uporabite jo lahko kot samostojno jed ali prilogo. Kuhano proso se lahko uporabi kot riž in se iz njega pripravi tudi pito ali narastek.

Priporočamo: Bio prosena kaša Natura

Bio prosena kaša Natura

Več: natura.zito.si/bio-prosena-kasa

Viri: www.okuspodobrem.si, natura.zito.si

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri