Lahka kuhinja za sončne dni

Ločite dobro sadje od slabega? Včasih je to presneto težko, kajne? Navzven je vse videti slastno. Živo rdeče jagode, ki bi jih človek pojedel kar z očmi. Jabolka, ki se svetijo. Kako torej izbrati najokusnejši sadež? Naučite se te veščine.

Prvo pravilo pri nakupu sadja

Prvo in najpomembnejše pravilo je seveda, da kupujete sezonsko sadje. Izven sezone sadež enostavno ne bo tako okusen in če poleg tega prepotuje še pol sveta, ne morete pričakovati polnega okusa in enakih hranilnih vrednosti.

Sicer pa si lahko pomagate tudi z naslednjimi triki:

Breskve: pozorni bodite na svetlo črto, ki gre preko peclja. In temnejšo barvo lupine (ki ni posledica udarca ali ker bi sadež že nagnil).

Mango: zanašajte se na vonj raje kot na barvo. Zrel mango ima zelo prijeten vonj.

Pomaranča: pomarančo vedno potežkajte - težja je sočnejša. Prav tako mora imeti prijeten vonj (preverite na spodnjem delu), lupina pa ne sme imeti madežev in pik. 

Avokado: na dotik ne sme biti povsem trd. Potem pa preverite še barvo pod pecljem. Zelena pomeni, da je sadež zrel.

Jabolka: lupina mora biti čvrsta ter brez udarnin in drugih poškodb. Rdeča jabolka so navadno bolj sladka, zelena pa odlična za pite in zavitke.

Lubenica: tam, kjer je lupina lubenica svetle barve, je ležala na zemlji. To je dober znak. Preverite še težo - za svojo velikost mora biti precej težka. Če potrkate po lupini pa mora zveneti votlo.

Melona: lupina melone mora biti bež barve in na dotik mehkejša. Imeti mora prijeten vonj, tako kot mango.

Poglejte si še: 11 živil, ki jih verjetno hranite v hladilniku, pa jih ne bi smeli

In preberite: Eden najpogostejših vzrokov za naraščanje telesne teže 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri