10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Okusne poletne vegetarijanske jedi

Okusne poletne vegetarijanske jedi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 6. 2017

Izkoristite raznovrstno in okusno zelenjavo, ki je na voljo v teh sončnih dneh. Mi smo pripravili tri ideje. Obogatite jih s svojimi.

Sicilijanska zelenjavna mešanica

Za 2 osebi potrebujete:
  • 2 jajčevca
  • 2 rdeči čebuli
  • 6 stebel zelene 
  • 1–2 stroka česna
  • 3–4 žlice zelenih oliv
  • 1 veliko pločevinko olupljenih paradižnikov
  • 6–8 žlic olivnega olja
  • 50 g mandljevih lističev
  • 1 žlico kaper
  • sol, poper
  • po želji 1 žličko sladkorja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 1/2 šopka bazilike
Priprava:

Oplaknite jajčevca, ju očistite in zrežite na rezine. Očistite stebla zelene, jih operite in zrežite na rezine. Olupljeno čebulo zrežite na rezine, olupljen česen zmečkajte, olivam odstranite koščice in jih sesekljajte.

V ponvi segrejte olje in na njem popražite čebulo. Dodajte jajčevce, zeleno in vse skupaj zlato popražite. Nato dodajte mandljeve lističe, olive, česen in koščke paradižnikov ter še sok in kapre. Vse skupaj začinite s soljo, poprom, sladkorjem in kisom. Posodo pokrijte in pustite, da zelenjava na nizki temperaturi lahno vre približno 10 minut.

Baziliko oplaknite in otresite do suhega. Nato jo sesekljajte in dodajte k zelenjavi. Postrezite vroče ali hladno.

Pečene paprike s sojo in ovsenimi kosmiči

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 paprike
  • 150 g kuhane soje
  • 80 g ovsenih kosmičev
  • 1 majhen korenček
  • 150 g koruze (iz pločevinke)
  • 1 rdečo čebulo
  • 1 jajce
  • 4 žlice mleka
  • 1 žlico začimb za juho
  • 100 g nastrganega sira
  • 400 g pretlačenih paradižnikov (iz pločevinke)
  • maščobo za model
  • sol, sveže mleti poper
Priprava:

Ovsene kosmiče oplaknite pod hladno vodo in jih odcedite. Jajce stepite z mlekom, dodajte sojo, nastrgano korenje, sesekljano čebulo, koruzo, nastrgan sir in začimbe za juho ter mešanico zgostite z ovsenimi kosmiči. Začinite jo s soljo in poprom.

Očistite paprike in jih nadevajte s pripravljeno mešanico. Položite jih v namaščen pekač. Po njih razporedite še paradižnike in jih pecite približno 40 minut. Zalijte z vodo ali juho. Pečene paprike postrezite s praženim krompirjem.

Aromatična fižolova solata

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 pločevinko rdečega fižola
  • 75 g jogurta
  • 2–3 trdo kuhana jajca
  • sok pol limone
  • 1 žličko zrnate gorčice
  • 2 žlički pekočega kečapa
  • pol žličke mletega karija
  • 1 žličko posušene bazilike ali 1 žlico sveže sesekljane
  • poper, sol
  • strt česen s soljo
Priprava:

Fižol odcedite in ga stresite v skledo. Zmešajte jogurt, sesekljana jajca, limonov sok, gorčico, kečap, česen in začimbe. Vse skupaj zmešajte s fižolom.

Namig: uporabite lahko tudi beli fižol.

Prebeverite še: 3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri