Sijajne nasitne solate

28. 6. 2017
Deli
2 / 4
Profimedia

PASTIRSKA SOLATA

S sočno lubenico, feto in kroglicami iz kvinoje in krompirja.

Za 4 osebe potrebujete:

• 100 g mokastega krompirja
• 150 g kvinoje
• sol in poper
• 150 g belega fižola (pločevinka)
• 1 strok česna
• ½ šopka drobnjaka
• 150 g feta sira
• ½ žličke nastrgane limonine lupinice
• 1 rumenjak
• 1 glavo solate
• 400 g paradižnikov
• 200 g kumar
• ½ šopka gladkega peteršilja
• 600 g lubenice
• 50 g črnih oliv
• 5 žlic olivnega olja
• 4 žlice blagega vinskega kisa

Priprava:

1. Krompir olupite in ga zrežite na kocke. S kvinojo ga dajte v 500 ml slane vode in ju v pokriti kozici kuhajte 20 minut. Po kuhanju odcedite. Fižol oplaknite in odcedite. Česen olupite in zrežite na kocke. Vse skupaj pretlačite v skledi in počakajte, da mešanica postane mlačna.

2. Drobnjak sesekljajte. Zdrobite 50 g feta sira in ga skupaj z drobnjakom, limonino lupinico in rumenjakom primešajte kvinojini masi. Na koncu jo še začinite. Z naoljenimi rokami oblikujte 16 kroglic.

3. Solato razdelite na koščke. Paradižnike zrežite na kocke. Kumaro po dolgem prepolovite, postrgajte semena in jo zrežite na rezine. Peteršilj sesekljajte. Lubenico olupite in meso sadeža zrežite na kocke. Zdrobite še preostalo feto. Olive odcedite.

4. Kvinojine kroglice 4 do 5 minut pecite na 1 žlici olja. Zmešajte preostalo olje in kis ter polivko začinite. Zmešajte jo s sestavinami za solato in kvinojini kroglicami.