Slastni domači buhteljni

1. 5. 2016
Deli
Slastni domači buhteljni (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Odličen recept za domače buhteljne.

Sestavine:
  • 0,5 kg moke za kvašeno in vlečeno testo
  • 3 rumenjaki
  • limonina lupinica
  • 2 dcl toplega mleka
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 kocka kvasa
  • domači rum za kuhanje
  • himalajska sol
  • marmelada po izbiri
Priprava:

V toplo mleko (mleko ne sme biti vroče!) nadrobimo kvas in dodamo ščepec sladkorja. Postavimo na toplo, da kvasovke začnejo delovati. Sladkor in toplo mleko pospešujeta delovanje kvasovk. Postopek traja nekje 10 minut.

Vzamemo novo posodo in vanjo damo 3 rumenjake, naribamo limonino lupinico, dodamo malo ruma za kuhanje in preostali kokosov sladkor. Nazadnje dodamo stopljeno maslo in dobro premešamo.

V večjo posodo v kateri bomo zmes mešali nasujemo moko in dodamo malo soli.

Naredimo jamico na sredini in vanjo vlijemo sestavine iz preostalih posod. Nato vzamemo električni mešalnik in uporabimo spiralne ročke. Začnemo mešati v sredini jamice in postopoma, ko se testo gosti po potrebi dolivamo mleko. Dobiti moramo gosto in gladko testo. Pravilno vgneteno testo je prožno in se ne prijemlje posode.

Posodo s testom postavimo na toplo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja tako dolgo da se podvoji.

Na pomokano površino razvaljamo testo v obliki kvadrata, razrežemo na manjše kvadrate (cca. 16 kom), na vsakega damo pol žličke poljubne marmelade ali kakšnega drugega nadeva, zapognemo in stisnemo robove.

Buhtlje povaljamo v stopljenem maslu ali olju in jih nadevamo v večji pekač ter jih pustimo stati približno 20 minut, da še enkrat narastejo.

Pekač damo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj in pečemo 40 minut.

Čas priprave: 20 minut + vzhajanje + peka v pečici

Recept je pripravila: Ana. Za spletno stran Malinca, kjer boste našli polno shrambo zdravja in preizkušenih receptov zdravih jedi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord