Presna bananina torta

30. 4. 2016
Deli
Presna bananina torta (foto: Anja (dearkitchen.net))
Anja (dearkitchen.net)

Ali ste vedeli, da se banane uvršajo na seznam živil, ki zmanjšujejo vplive stresa? In da so izredno bogat vir kalija. Odlične pa so tudi za pripravo takšne sladice.

Sestavine (za 23 cm velik tortni model):

Presna bananina tortaTortna skorja iz mandljev in brazilskih oreščkov:

  • 150 g mandljev
  • 150 g brazilskih oreščkov 
  • 200 g datljev 
  • 1 žlica kokosovih kosmičev
  • 2 žlici hladno stiskanega kokosovega olja 
  • ščepec soli

Krema:

  • 100 g datljev, namočenih vsaj 1 uro
  • 200 g mandljev, namočenih vsaj 1 uro 
  • 3 banane 
  • 1/2 pločevinka kokosovega mleka
  • 4 žlice vode (v katerih so bili namočeni datlji)
  • sok 1 limone
  • ščepec soli
  • semena ene vanilje 
  • 2 žlica hladno stiskanega kokosovega olja

Kokosov preliv:

  • 100 g 100 % kokosove kreme (koncentrat) 
  • 50 ml vode
Priprava:

Tortna skorja iz mandljev in brazilskih oreščkov: Zdrobimo mandlje in brazilske oreščke v multipraktiku, da dobimo majhne koščke. Dodamo datlje in sesekljamo, dokler masa ne postane enakomerna in lepljiva. Dodamo še vse preostale sestavine, na hitro premešamo in uporabimo kot podlago za presno torto, ki jo pritisnemo najmanj 4 cm po stranici razstavljivega pekača, in položimo v zamrzovalnik.

Krema: Odcedimo mandlje in datlje ter jih dobro sesekljamo v multipraktiku. Dodamo eno banano, kokosovo mleko in vodo, v kateri so se namakali datlji, mešamo, dokler ne dobimo mehke paste. Zdaj dodamo vse preostale sestavine in na kratko premešamo. Zrežemo banane in jih položimo na dno, prelijemo z nadevom in dobro ohladimo.

Kokosov preliv: Kokosovo kremo (koncentrat – kot maslo) in vodo damo v skledo in stepamo. Dobimo mehak kremast preliv, ki bo kasneje postal trd. Prelijemo ohlajen nadev in hladimo čez noč.

Avtorica recepta: Anja – avtorica bloga DearKitchen; iz revije Lisa

Novo na Metroplay: "Življenje nam prek izzivov želi nekaj povedati" | Dejan in Tamara - Pot do spremembe