10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Vegansko: Čokoladne kocke s slanim karamelnim prelivom

Vegansko: Čokoladne kocke s slanim karamelnim prelivom (foto: Profimedia) Profimedia
6. 5. 2016

Super kombinacija! Pripravljeno pa brez rafiniranega sladkorja, brez mleka in mlečnih izdelkov ali drugih procesiranih sestavin.

Seveda kljub temu ne priporočamo, da si privoščite kar cel pladenj, brez skrbi pa to sladico vključite na vaš seznam.

Hitri napotki:
  • Če ne želite, da se karamelni preliv zmeša s čokolado, nekaj časa rezervirajte za hlajenje.
  • Sladico vedno hranite na hladnem.
  • Arašidovo maslo lahko zamenjate z vam ljubšim maslom iz oreščkov.
  • Če želite popoln veganski posladek, namesto meda uporabite javorjev sirup.
Sestavine:
  • 1/2 skodelice nerafiniranega kokosovega olje, stopljenega
  • 1/2 skodelice naravnega arašidovega masla (če so vam všeč koščki arašidov, lahko uporabite tudi 'crunchy' arašidovo maslo)
  • 1/4 skodelice meda ali javorjevega sirupa
  • 1/2 čajne žličke vanilje
  • 1/2 skodelice kakava v prahu
  • ščep soli
  • 1/2 skodelice karamelnega preliva
  • kosher sol (sol brez joda in drugih aditivov)
Sestavine za preliv (za približno eno skodelico):
  • pločevinka nesladkanega polnomastnega kokosovega mleka
  • 1/2 skodelice čistega javorjevega sirupa
  • ščep soli
  • 1 žlica nerafiniranga kokosovega olja
  • 2 čajni žlici vaniljevega ekstrakta
Priprava:

1. V veliki posodi ali mešalniku dobro zmešajte kokosovo olje, arašidovo maslo, med in vaniljo.

2. Masi postopoma dodajte kakav in ščep soli ter nadaljujte z mešanjem.

3. Maso prelijte v pravokoten pekač (približno 15x20), ki ste ga obložili s peki papirjem. Enakomerno porazdelite in postavite v hladilnik za vsaj eno uro.

4. Medtem pripravite karamelni preliv. V večji kozici z debelim dnom zmešajte kokosovo mleko in javorjev sirup in dodajte ščep soli. Ko mešanica zavre, zmanjšajte toploto in pustite počasi vreti za približno 40 minut. Občasno premešajte. Nato dodajte kokosovo olje in pustite vreti še 5 minut oz. dokler mešanica ne dobi karamelne barve. Večkrat premešajte, da se ne prime. Odstranite z ognja in vmešajte vaniljo. Preliv nekoliko ohladite. Za prelivanje je najboljši, ko je še topel. Ostanek lahko hranite v hladilniku v neprodušno zaprti posodi in ga pred naslednjo uporabo le preprosto segrejte.

5. Čokoladni fudge vzemite iz hladilnika in prelijte s karamelo, ki jo enakomerno porazdelite. Po vrhu potresite malo kosher soli, narežite na kocke in uživajte.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri