Ideja za dnevni jedilnik na poletni dan

Poleti po navadi jemo bolj lahke obroke, na jedilniku je več svežega sadja in zelenjave. Za vas smo pripravili jedilnik z recepti za lahkoten poletni dan.

Ideja za dnevni jedilnik na poletni dan - Foto: stockfood photo

Zjutraj

Čokoladno-arašidovo maslo

100 g arašidovega masla gladko zmešajte z 2 žličkama kakava v prahu, 1 žličko mletega cimeta in 1 žlico sesekljane temne čokolade.

Fina pletenica

5 koščkov pletenice namažite z 2 žlicama masla, 4 žličkami medu in 2 žličkama pomarančne marmelade.

Francosko

2 rogljička namažite s 4 žličkami marmelade in zraven popijte 250 ml pomarančnega soka.

Opoldne

Solata z njoki in teletino

Za 2 osebi potrebujete:

  • sol
  • 500 g njokov (iz hladilnika)
  • 100 g rukole
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 150 g telečjih zrezkov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 50 g surove šunke v tankih rezinah
  • žlička srednje ostre gorčice
  • 2 žlici kisa
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • poper

V posodi zavrite slano vodo in v njej po navodilih z embalaže skuhajte njoke. Vodo odlijte, njoke oblijte s hladno vodo in jih dobro odcedite.

V vmesnem času preberite rukolo, jo operite, otresite do suhega in narežite na približno 4 cm velike koščke. Paradižnike operite, jih osušite in prepolovite.

Telečje zrezke oplaknite pod hladno vodo, jih osušite s kuhinjskim papirjem in poševno na vlakna zrežite na približno 1 cm široke trakove. V ponvi segrejte 1 žlico olja in na njem na
visoki temperaturi in ob stalnem mešanju približno 3 minute pecite mesne trakove. Ponev
odstavite. Šunko zrežite na približno 1 cm široke trakove. 

Gorčico zmešajte s kisom, preostalim oljčnim oljem in zelenjavno juho ter vse skupaj začinite s soljo in poprom. Njoke zmešajte z rukolo, paradižniki, mesnimi trakovi in šunko. Prelijte s polivko in vse skupaj dobro premešajte.

Zvečer

Polnjene bučke s sirom

Za 2 osebi potrebujete:

  • 2 večji bučki (800 g)
  • 70 g posušenih paradižnikov
  • 1 šopek peteršilja
  • 200 g lahke fete (ali 400 g tatarca)
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • olje za model
  • 200 g lahkega sira

Bučki očistite, ju operite in prepolovite. Nato ju izdolbite z žličko. Posušene paradižnike zrežite na majhne koščke. Peteršilj oplaknite, ga otresite do suhega in  lističe drobno sesekljajte. Feto zdrobite z vilicami in zmešajte z jajcem. Dodajte paradižnike in peteršilj ter zmes začinite s soljo in poprom.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Model za narastke premažite z oljem, vanj položite polovice bučk in jih nadevajte s feto. Sir zrežite na tanke rezine in jih položite na nadev. Pecite jih približno 25 minut, da se tudi sir lepo stopi. Različica: če niste ravno vegetarijanka, lahko feto nadomestite s 400 g tatarca.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri