Najpomembejše značilnosti otrok z Downovim sindrom

Osebe z Downovim sindromom kažejo vrsto posebnosti, ki jih je posamezne mogoče včasih opaziti tudi pri drugih ljudeh, vendar so vse skupaj značilne za Downov sindrom.

Najpomembejše značilnosti otrok z Downovim sindrom

Downov sindrom povzroča dodatni kromosom v vsaki telesni celici. Posebnost je, da 21. kromosom ni dvojno, ampak trojno prisoten. Zato je medicinski strokovni izraz za tako stanje tudi trisomija 21. To posebno stanje kromosomov upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Duševne zmožnosti otrok z Downovim sindromom so ovirane, vendar so bile v preteklosti pogosto podcenjene. 

Čeprav imajo otroci z Downovim sindromom tipične skupne značilnosti, so med njimi velike razlike. Opazimo jih tako pri njihovem značaju. kot tudi pri telesnih in duševnih sposobnostih, seveda pa ima vsak otrok tudi čisto individualne lastnosti, ki jih je podedoval od svojih staršev. Vsekakor pa je za otroke z Downovim sindromom značilen specifičen način vedenja in potrebujejo ustrezno spremljajočo podporo.

Zdravje

Otroci z Downovim sindromom imajo pogosto ohlapno mišičevje in jih telesne dejavnosti hitreje utrudijo. Zato jih spodbujajo k skakanju, poskakovanju, teku, plezanju, lovljenju ravnotežja …

Otroci z Downovim sindromom imajo večinoma zelo dober tek, vendar jim lahko debelost povzroča resne težave, zato je treba paziti, da se uravnoteženo prehranjujejo in da so dovolj telesno dejavni.

Obnašanje

Veliko otrok z Downovim sindromom ima dober dolgoročni spomin, še posebej za dogodke in ljudi, in so zelo odvisni od določene rutine. Zato bo otroka hitro spravilo iz tira, če se bo načrt ali le običajni dnevni program nepričakovano spremenil, saj ne bo razumel, zakaj vse nenadoma poteka drugače. Če je le mogoče, mu je treba takšne spremembe vnaprej najaviti in razložiti, zakaj je do njih prišlo.

Otrok prav tako ne bo začel nove igre, če bo še zatopljen v prejšnjo. Tudi na tem področju je otrok manj prilagodljiv. Če je otrok trmast ali v nečem noče popustiti, poskusite s humorjem; večinoma je tak pristop uspešnejši.

Spodbujanje spretnosti

Razvoj fine motorike otrok z Downovim sindromom lahko v vrtcu uspešno spodbujamo z običajnimi vsakodnevnimi dejavnostmi, kot so barvanje, lepljenje, zlaganje ali gubanje papirja. Prstne igre so primerne tudi za krepitev prstnih mišic in za vajo, kako premikati posamezne prste. 

Pri vseh teh dejavnostih mora otrok pravilno sedeti, saj finega gibanja prstov namreč ni mogoče nadzorovati, če otrok med sedenjem nima pravilno nameščenih nog.

Govor in jezik 

Pri veliko otrocih z Downovim sindromom se v starosti, ko so v otroškem vrtcu, pokaže, da je njihov jezikovni razvoj moten. Zelo pomembno je, da spodbujamo njihove splošne govorne sposobnosti z govornimi in prstnimi igrami, igranjem vlog in igrami v krogu. To je tudi za vse druge otroke lepa in koristna spodbuda.

Disciplina in upoštevanje pravil sta za otroke, ki se učijo počasi, zelo pomembna. Nikoli ne poudarjamo dovolj, da je bolje vedno znova pohvaliti lepo vedenje, kot pa namenjati pozornost slabemu vedenju.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri