10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Kdaj in kako opraviti nakup smučarskih čevljev (in česa ne smete nikoli izpustiti!)

Kdaj in kako opraviti nakup smučarskih čevljev (in česa ne smete nikoli izpustiti!) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 12. 2017

Smučarski čevelj je edina vez med smučarjem in smučko, zato je zelo pomembno, da je kot ulit, saj le tako lahko prenese vso moč z noge na robnike.

Žal to lahko tudi pomeni, da ni udoben in da na določenih delih noge tišči. Izdelovalci ponujajo številne modele, ki jih je mogoče prilagoditi smučarjevi nogi, to pa oprijema mehka pena, zaradi katere ne bi smelo priti do otiščancev, a naj bi vseeno ponudila dobro oporo za ustrezen prenos moči z noge na smučko.

A teorija v praksi malo zbledi, saj vsi vemo, da je utrujena noga drugačna od spočite, da uporabljamo različne nogavice in predvsem, da se materiali na toplem v trgovini obnašajo povsem drugače kot v bridkem zimskem mrazu na smučišču.

Kdaj in kako opraviti nakup smučarskih čevljev

Nakup smučarskih čevljev opravimo v popoldanskih urah, ko noga ni najbolj spočita, s seboj pa odnesimo nogavice, ki jih tudi sicer nosimo med smučanjem.

Številka smučarskih čevljev naj bo enaka kot številka običajnih čevljev, upoštevati pa velja, da je plastičen zunanji čevelj izdelan za več številk, kar pomeni, da se bo notranji čevelj sčasoma raztegnil in da zato ne smemo kupiti smučarskih čevljev, ki so nam že v trgovini malo preveliki.

Pred nakupom prodajalcu natančno povejte, kako dober smučar ste, saj je od tega odvisna trdota čevljev. Začetniki bodo po navadi izbrali indeks trdote do 70, rekreativci do 100, boljšim smučarjem pa so namenjeni smučarski čevlji z indeksom trdote nad 100.

Številka je odvisna tudi od teže smučarja in načina njegovega smučanja, opozoriti pa velja, da indeksi trdote med posameznimi znamkami niso primerljivi.

Preizkušanju in pomerjanju namenite najmanj pol ure

Prej ne odhajajte iz trgovine!

Preizkušanje, pomerjanje smučarskih čevljev bi moralo trajati veliko dlje, kot smo vajeni pri običajni obutvi.

Svetujemo, da si čevlje zapnete enako, kot bi si jih na smučišču, nato pa se z njimi sprehajate naokrog, potiskate kolena naprej in ste pozorni na morebitne premike noge v čevlju – teh preprosto ne sme biti. Prsti morajo biti dobro gibljivi, nikjer na nogi in stopalu vas ne sme tiščati.

Tako obuti bodite najmanj pol ure, raje še dlje, saj boste le tako lahko ugotovili morebitne težave. Ko boste na smučišču, bo vse skupaj še bolj trdo in vam lahko pokvari dan oziroma kar sezono.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri