zaljubljanje-unsplash-2

Če ste v dolgotrajni zvezi, se zlahka zgodi, da vam pot prekriža nova zanimiva oseba, ki vas povsem očara.  Toda: če to opazite dovolj zgodaj, lahko preprečite katastrofalne posledice za vaš obstoječi odnos …

Saj veste, kako gre: najprej nam je nekdo všeč, potem nam je zelo všeč … in kar naenkrat gledamo na svet z rožnatimi očali! Zaljubljenost je nori ples hormonov! In to je vse, kar je.

Kot pravi psihoterapevt Dr. Zoran Milivojević: »Zaljubljanje ni prva stopnja ljubezni, ampak prva stopnja razočaranja.«

Do prave ljubezni in izpolnjujočega odnosa je še daleč, zato pretehtajte, ali se izplača tvegati zvezo, ki ste jo dolgo časa gradili in v kateri ste bili do sedaj srečni, ter začeti novo poglavje z nekom, ki vas samo trenutno fascinira.

Naslednjih 10 iztočnic vam pomaga oceniti, kako daleč ste in vas navdahne, kako ukrepati, ko stvari postanejo nevarne:

1. Gre morda samo za občudovanje?

Morda ste navdušeni nad novo osebo, ker je zanimiva, drugačna od vseh, ki jih poznate, morda ima odštekano življenjsko zgodbo ali pa počne stvari, ki tudi vas privlačijo, pa jih še niste upali realizirati. Če vas nekdo navdihuje, je to povsem v redu, saj vas lahko motivira – vkolikor pa ves čas namenjate sanjarjenju o nekom, ki ni vaš partner, je to že nevaren teren …

2. Nehajte lebdeti - spustite se na realna tla!

Občutki, ko vam nekdo dvori in se nenadoma spet počutite zaželene, pametne, zabavne ali celo seksi, so neprecenljivi in vsakomur prijajo, to je jasno.

Toda: kako dobro vas ta oseba sploh pozna? In kako dobro jo poznate vi? Ste nanjo morda nalepili projekcije, ki so daleč od resničnega videza stvari? Je vredno za nek moment magije zavreči odnos, ki ste ga gradili veliko časa in vanj vlagali ogromno energije, pa  četudi v njem ni vsakodnevnih ognjemetov?

3. Pretehtajte pluse in minuse

Ko ste v bližini 'nove' osebe, se vam šibijo kolena, v trebuhu vam morda frfotajo metuljčki, vse, kar ta človek izreče, vas spravlja v smeh in svet se nenadoma zdi tako čudovito barvit …  Logično, da je z nekom, ki ste ga ravnokar spoznali, vse trikrat bolj vznemerljivo, kot s človekom, o katerem veste praktično vse in preživljanje časa z njim morda ni tako nabito z dogodivščinami … vam pa nudi varnost, vas razume in ljubi takšne, kot ste.

Morda ste z novo osebo res naleteli na dušo dvojčico in bi bilo življenje lahko neskončna parada zabave, navdiha in nežnosti, lahko pa, da bi se vsega naveličali že po nekaj mesecih. Pretehtajte, katera zgodba ima več plusov in minusov – na podlagi dejstev, ne vaših pričakovanj!

4. Ustavite se še pred prvim poljubom

Za ženske pogosto velja, da se navežejo na človeka že pred telesnim stikom, medtem ko moški praviloma potrebujejo dlje časa. Če čutite veliko privlačnost do nove osebe, ampak nočete, da bi vas potem mučila gromozanska krivda, če bi vaju zaneslo ... potem ne dovolite, da pride do poljuba! Vsi vemo, kam vodijo strastni francozi ...

Čeprav je poljub za nekatere še bolj intimen kot seks, je bolje, da se ne vržete v situacijo, kjer boste imeli priložnost na lastni koži ugotavljati, kaj kogabolj boli in kako se soočiti s tem, da vas neznansko peče vest.

5. Najdite načine, da se zamotite

Ste se danes že večkrat zalotili, kako razmišljate o tej novi osebi, ki je stopila v vaše življenje? Več, kot o svojem partnerju? Ne pustite, da kontrolira vaš um! Najdite si dodatne zaposlitve, karkoli, samo da preusmerite misli: nove hobije, več druženja s prijatelji … v tem primeru tudi delo, ki ga niste uspeli dokončati v službi, pride prav!

6. Priznajte, kaj se dogaja

Ta poteza je nekoliko riskantna, ampak učinkovita. Takoj, ko svojega demona privlečete na plan in o njem na glas spregovorite, bo fantazija popustila. Priznajte partnerju, da ste se zagledali v nekoga, povejte po resnici, da se ni (še) nič zgodilo, ampak da vas vznemirja. Tako se boste zaščitili pred tem, da bi naredili kakšno neumnost, saj vas bo odkritost prisilila v racionalno ravnanje vnaprej.

Če ste v zvezi z nekom, ki je nagnjen k ljubosumnosti, a je le-ta v mejah normalne, vas bo partner razumel … če pa je bolestno ljubosumen in vas bo napadel z očitki, je tako ali tako bolj zdravo za vas, da takšnemu razmerju rečete nasvidenje.

7. Ne prelagajte odgovornosti 

Oseba, ki vas je navdušila in zdaj odkrito kaže interes za vas, je morda samska in nima nobenih zadržkov. To pomeni, da bo poskušala poglobiti stik. Ne prelagajte odgovornosti nanjo, če veste, da ste sami v drugačni situaciji in vas doma nekdo čaka. Ljubezen igra je za dva … koliko svobode boste pustili drugemu, da vas začara ali da vas manipulira?

8. Ne pošiljajte si sporočil sredi noči

To je predvsem nevarno za tiste, katerih partner ima drugačen urnik, kar pomeni, da ste zvečer velikokrat sami. Ko pade noč in se umirimo, smo še bolj dovzetni za nežnosti in tudi za poglabljanje stikov.

Če se počutite nekoliko osamljeno in vas misli kar naprej napeljujejo k 'novi' osebi, se zavestno ustavite: izogibajte se preveč prijateljskih sporočil za lahko noč, kaj šele klicev, saj ta hitro vodijo v izmenjavo osebnih zgodb in občutenj. S tem boste še bolj poglobili odnos in se navezali, kar vam bo zelo otežilo življenje, vkolikor še vedno ljubite svojega sedanjega partnerja.

9. Odločno si recite: NE!

Zaljubljenost se hrani z zaljubljenostjo – bolj ko ji namenjate pozornost, bolj raste. Če veste, da to ni dobro za vas iz takšnega ali drugačnega razloga, si vedno, ko pomislite na 'novo' osebo, zapovejte, da to nima smisla. Če umu ne boste dajali peruti, vas bo tista najbolj nora faza zaljubljenosti slej ko prej minila in lahko boste mirno nadaljevali svoje življenje.

10. Izogibajte se stikov

Včasih je v vročični situaciji najboljši način umik. Vkolikor z 'novo' osebo skupaj delate ali ste v kakršnikoli navezi, v katero so vpleteni še drugi in stikom ne morete ubežati, poskusite interakcijo vsaj kar se da omiliti. Če pa ni nujno, da se videvate in če veste, da je to za vas nevarno … potem ne rinite z roko v ogenj in se držite stran, dokler strastna čustva ne popustijo.

Po navdihu: Love panky

Preberite še: 5 znakov, da je resnično zaljubljen

In ...

Sorodni članki

Ljubezen je odločitev

Vse v našem življenju je posledica takšnih in drugačnih odločitev. Se vam ne zdi? Odločamo se na vseh področjih svojega bivanja, torej se odločamo tudi za ljubezen.
None

Zaljubljenost, bivši in kaj ima mama s tem

Človek se v življenju večkrat zaljubi. Začne se zgodaj – kmalu po tem, ko odkrije, da nasprotni spol obstaja, nekje okrog petega leta. In tega mali ne skriva: "Všeč mi je Maša...

6 znakov, da ste se zapletli v čustveno razmerje

Od 'preizkušanja terena' do zamišljanja o prihodnosti z nekom, ki ni vaš partner ... Se morda le niste preveč čustveno navezali na nekoga?
Najbolj brane vsebine

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

Katera hrana in pijača izboljša delovanje možganov? (in kaj jih zavira)

Ko skrbite za svoje zdravje, ne pozabite na možgane. Tam se dogajajo vsi pomembni procesi v telesu, zato tudi s hrano in pijačo poskrbite, da bodo lahko dobro delovali.
Več...

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

Cimet - top začimba, ki nas zdravi

Nekoč izredno cenjena začimba danes postaja priljubljeni pripomoček v boju proti raznim tegobam, ki se tičejo zdravja in lepote. Preberite, na kakšne načine lahko uporabite cimet.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri