Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

10 namigov proti slabi volji v službi

10 namigov proti slabi volji v službi (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Papirji se spet kopičijo, šef vas kritizira, namesto da bi cenil vaše delo, kolegi pa vas še bolj spravljajo v slabo voljo. Včasih služba poskrbi samo za stres, na dnevnem redu pa so še nadure. Toda to še ni razlog, da bi se ji kar odpovedali. Poskusite najprej z našimi namigi, ki lahko rešijo kar nekaj težav.

1. Krepite ekipni duh

Ne bodite le kolegi, temveč prava ekipa, in tako poskrbite, da bo delovni dan nekoliko prijetnejši. Enkrat ali dvakrat tedensko se odpravite na skupno kosilo zunaj službe ali pa se dogovorite za skupne zajtrke. To krepi ekipnega duha.

2. Prepoznajte sposobnosti

Če neko delo opravljate že dolgo, zlahka pozabite, kaj vse vam uspe vsakodnevno. Pomembno je, da se tega zavedate, kajti ravno vaše sposobnosti so vaša motivacija! Napišite si seznam vsega, kar znate. In ga pospravite v najvišji predal mize.

3. Določite dosegljive cilje

Za velik del slabe volje v službi poskrbimo kar sami: ker si pogosto postavimo previsoke cilje in pričakovanja. Bolje: določite realistične cilje in malce znižajte pričakovanja. Tudi majhni dosežki so dobri za motivacijo.

4. Organizirajte si delo

Naloge se kar kopičijo, vi pa ne veste, kako boste sploh zmogli? Seznam bo poskrbel za pregled in strukturo. Poleg tega boste tako imeli občutek, da imate vse niti v rokah. Najbolje bo, da si že v petek zapišete naloge za prihodnji teden. Ko se boste v ponedeljek vrnili na delo, se ga boste lahko takoj lotili.

5. Izkoristite pametnjakoviče

Nič ne razburja bolj kot stalno nerganje kolegov in njihovi predlogi za izboljšave. Vendar pa jih raje kar izkoristite: kar dodelite jim naloge in naj sprejmejo odgovornost in jih izpeljejo do konca. To vam bo prihranilo delo – in jezo.

6. Sprostite jezo

Zadrževanje jeze ne pomaga nikomur. Če se boste spet kdaj hudo razjezili, pojdite raje na svež zrak ali pa pokličite prijateljico. To bo veliko bolje, kot da se znesete nad kolegi. Toda temo morate 'odkljukati', da se boste spet skoncentrirali na delo. Pri tem pomaga le odkrit pogovor.

7. Pohvalite

Prav na delovnem mestu komunikacije pogosto niso posebej prijetne. Naloge je treba hitro izvesti in pogosto zmanjka časa za prijazne besede. Spremenite to in kolegom povejte, kadar bodo določeno nalogo dobro opravili. Gotovo bodo pozitivno presenečeni. In videli boste, da boste tudi vi pogosteje pohvaljeni zanje.

8. Naučite se ljubiti rutino

Prepogosto pozabimo, da naš vsakdanjik tako dobro deluje zato, ker ste sčasoma razvili določeno rutino. Vendar se nad njo pogosteje pritožujemo, kot pa jo cenimo. Naučite se ljubiti rutino! Pomislite, kateri ritual vam je najbolj všeč. Je to prva kava zjutraj ali pa tedensko kosilo z dobro prijateljico? Te trenutke podoživite intenzivno in bodite hvaležni zanje. Tako boste imeli nekaj, česar se boste veselili.

9. Po drugi poti

Glede na neko študijo je pot v službo tretji največji stresni dejavnik. Ali že zjutraj, ko sedete v avto, razmišljate o gneči in o rdeči na semaforjih? Je še kakšna alternativa? Kadar je zunaj lepo, se peljite s kolesom ali pa del poti prehodite peš.

10. Ne primerjajte

Ne glede na to, koliko zaslužimo, vedno hočemo imeti še več – vedno pa bodo tudi ljudje, ki bodo zaslužili še več. Vendar to ne pomeni, da so zato tudi avtomatično srečnejši! Znanstveniki so že zdavnaj dokazali, da občutke zavisti poznajo tudi ljudje z milijoni na bančnih računih. Nikakor se ne izplača!

Preberite še: 5 stvari, ki jih uspešni ljudje nikoli ne počnejo

Značke: služba

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri