scott-broome-1241107-unsplash

Veliko ljudi v odnosih žrtvuje svoje pravice. Katere so te pravice, ki jih ima vsakdo? 

Velikokrat smo vajeni, da žrtvujemo svoje pravice zato, da "navidez" zadovoljimo druge. Čeprav tako v resnici ne delamo dobro nikomur. Ko ne uveljavljamo svojih temeljnih pravic, pa si onemogočamo tudi rast in razvoj v odnosu, počutimo se zataknjenje in nesvobodne.Katere so torej te pravice, ki jih ima vsakdo?

1. Imamo pravico, da izrazimo svoje potrebe

V odnosih so sicer potrebni kompormisi, a vedno moramo izraziti svoje mnenje in potrebe ter se skupaj potruditi, kako maksimalno zadostiti obema. Nikoli naj ne bo izpolnjevanje potreb le na enem članu odnosa. 

2. Ravnovesje v daj-dam energiji

Vedno nekdo potrebuje podporo, morda ima en slab dan ali se slabo počuti. Partnerja si morata biti v oporo. Enkrat jo nudi eden, drugič drugi, ko jo ta potrebuje.

3. Pravica do izražanja čustev

Vaša čustva so res vaša odgovornost, a vedno jih imate pravico izraziti, tudi če morda niso, kakršna bi si vi ali drugi želeli, da so.

4. Pravica do izražanja in izpolnjevanja želja

V odnosih ima vsakdo pravico do izražanja želja, kaj si želi. Drugi pa ima pravico, da se odloči, ali bo to izpolnil ali ne.

5. Pravica do postavljanja meja

Vsak lahko postavi svoje meje, ki naj jih drugi spoštuje. 

6. Pravica do interesov in odnosov izven partnerskega razmerja

Ko ste v odnosu, to še ne pomeni, da se morate odpovedati vsem stvarem na svetu. Potrebujete ravnovesje med partnerskim, prijateljskimi in družinskimi odnosi, odnosom s samim sabo, aktivnostmi ter zanimanji, ki vas nenazdanje delajo žive.

7. Pravica do sodelovanja pri odločitvah, ki se vas tičejo

Naj bodo to finance, skupno stanovanje, služba, življenjski stil, otroci, živali, karkoli se tiče obeh, naj se tudi odloča s strani obeh.

8. Pravica do spoštovanja

Tako za zaprtimi vrati kot zunaj njih vas partner ne bo žalil in se vas sramoval.

9. Pravica do rasti in spreminjanja

Nihče ne ostane isti, niti dneva. Kaj šele, da bi pričakovali, da bo nekdo pri petdesetih razmišljal enako kot je pri dvajsetih, še dobro, da ne! Zdravi odnosi omogočajo ljudem, da rastejo in se spreminjajo. Če se en partner razvija in spreminja, drugi pa to dojema kot grožnjo, obstaja velika verjetnost, da se ta odnos ne bo obnesel.

10. Pravica do občutka varnosti

Je sploh potrebna razlaga?

11. Pravica do končanja zveze, če nas ta ne osrečuje

Veliko odnosov temelji samo še na strahu pred koncem zveze, čeprav jih ta ne osrečuje. Kaj bo s partnerjem, kaj si bodo mislili drugi? A imamo pravico do odhoda brez občutka krivde, če nas nekaj ne osrečuje. 

Uveljavljanja vseh te pravic morda potrebuje svoj čas, če ste leta in leta živeli v žrtvovanju svojh pravic. A so vredna. Za vašo osebno srečo kot tudi srečo vseh vpletenih. Zaslužite si jo. 

Vir: upliftconnect.com

Poglejte si še: Teh 6 oblik vedenj uničuje vašo zvezo 

Sorodni članki

Kaj je starševstvo nove dobe

Tu ne gre za permisivno vzgojo, kjer se otroku ne postavljajo meje, niti ne gre za represivno vzgojo, kjer se otrokov potencial zatira.

Kako prepir spremenite v plodno diskusijo

Na začetku vsakega partnerskega odnosa je vse lepo. Partner je popoln, njegove slabosti pa prav ljubke.

Večni izvor nesporazumov in slabe volje

Dame smo včasih kar posrečene, ko nekaj meljemo v možganih, a tega seveda ne povemo drugim, ki se jih naše mozganje tiče. Nekako imamo v glavi to, da seveda naš dragi ve, o…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri