savs-511833-unsplash

Za težave v odnosih sta vedno potrebna dva. Žal, tudi mi sami. 

Dobro se je večkrat vprašati, ali imamo v sebi kakšne blokade, ki nas omejujejo v odnosih in v ljubezni? Ah, seveda jih imamo, samo prepoznati jih je potrebno! Tiste skrite miselne vzorce in travme, ki segajo bodisi v otroštvo ali pa v grenke izkušnje iz preteklih odnosov. Včasih so te vsebine potisnjene tako globko, da se niti zavedamo ne, da jih imamo. Vendar počasi kapljajo na površje oz. vplivajo na naše dojemanje sveta in odnosov iz podzavesti. 

Poglejmo si nekaj takšnih primerov. 

1. Nisem dovolj dober/dobra

Ta vzorec lahko vključuje še številne druge različice, kot so: nisem dovolj lep/lepa, dovolj mlad/mlada, dovolj pameten/pametna, dovolj uspešen/uspešna itd. Vse se prične z "nisem dovolj".... 

Bistvo je, da nismo zadovoljni s tem, kdor smo. S tem pa odbijamo ljudi in ljubezen. Saj le ljubezen lahko zares privleče ljubezen. 

2. Odnosi so nevarni 

To ste se verjetno naučili že v otroštvu, ko ste opazovali odrasle. Nato pa ste tudi na lastni koži občutili razočaranja, zavračanja in prizadetosti. Prav zato zlahka zgradite okoli sebe zid, saj vas je strah, da boste ponovno razočarani. Vendar na ta način žal nikoli ne boste občutili prave ljubezni oz. nikoli ne boste zares živeli.  

3. Odnosi se zgodijo sami po sebi

Če verjamete, da v odnose ni potrebno vlagati veliko truda, potem boste prav tako pogoreli. Odnosi se nikoli magično ne uredijo sami. Odnosi so zahtevno, morda celo najtežje delo na tem planetu! Vendar je vredno. V njih se vsakodnevno trudimo s komunikacijo, pozornostjo, izkazovanjem ljubezni... Če so vam bolj pomembne druge stvari, potem pač ne bodo cveteli. Nasvet: večkrat poglejte človeka v oči, kot v ekran. 

4. Ni se varno izpovedati

Prav tako ste vajeni, da niste iskreni, ker tudi tukaj obstaja nevarnost, da vas bo nekdo prizadel. Če je vaša stategija igranje iger, skrivanje, namesto avtentičnost oz. iskrenost, potem bodo vaši odnosi zagotovo trpeli. Zlato pravilo: izražajte se, povejte, kar čutite... 

5. Za vse so krivi drugi

Če bi se partner spremenil, bi bil lahko srečen. Če bi se druga oseba spremenila, bi moje težave izginile. Ko tako razmišljate, ostajate ujeti v vlogi žrtve. Ustvarjate dramo in se ne zavedate svoje moči in odgovornosti. 

Ne ostanite zataknjeni v svojih zamejenih vzorcih.  Spremenite svoj način razmišljanja, delovanja, razumevanja življenja in ljubezni. 

Pričnite tako, da opazite, kako delujete avtomatsko - kakšne zaključke delate in kako škodujete sami sebi?

In kaj se lahko zgodi potem, ko vam uspe nekaj spremeniti pri sebi? Vse. Vse je mogoče.

Po navdihu: themindsjournal.com

Sorodni članki
None

Če želimo pozdraviti telo, moramo pozdraviti dušo

Hipnozo nam je podarila narava. Pomislite, kako mogočni smo, saj lahko ozdravimo najhujše bolečine globoko v sebi, v hipu izklopimo hude telesne bolečine, z nekaj besedami vstopimo...

Tega v odnosu nikoli ne počnite

Ste se kdaj opazovale v odnosu do svojega dragega? Ste se zalotile, da nekje globoko v sebi čutite potrebo, da mu dokažete, da znate, da ste bolj sposobne, bolj priročne?

Vzorci v partnerstvu: Čustveno zapuščanje

Strah pred tem, da bomo ostali sami in 'zapuščeni', je eden izmed največjih strahov, ki ga doživlja veliko ljudi. Zaradi tega ostajamo v odnosih, ki nam pravzaprav škodujejo.
Najbolj brane vsebine

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

8 težav posameznikov, ki jih vedno zebe (Se prepoznate?)

Saj veste, o kom govorimo? O tistih, ki nase vedno dajo vsaj eno dodatno plast in imajo pri roki pulover tudi na najbolj sončen dan. S takšnimi težavami se spopadajo.
Več...

To se zgodi, če 2 tedna vsak dan izvajate vojaške poskoke (rezultatu se ne boste mogli načuditi)

Če bi si vsak dan vzeli čas za nekaj vojaških poskokov, bi izkusili ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri