prijateljici-unsplash

Ste 'srečni' član ene izmed tistih družin, ki se za praznično mizo vselej skregajo? Ste utrujeni od prijateljice, ki kar naprej kritizira? Preberite, kako izboljšati odnose z drugimi, pa če gre za družinske, prijateljske, intimne ali poslovne stike.

Dale Carnegie v knjigi How to Win Friends and Influence People svetuje, kako postanemo boljši prijatelji, pozornejši sogovorniki in konec koncev tudi boljši ljudje.

Šest principov, ki zagotavljajo, da nas bodo imeli drugi radi:

1. Izkazujte iskreno zanimanje za sogovornika.

2. Bodite dober poslušalec. Spodbujajte druge, da govorijo o sebi.

3. Nasmeh je vreden tisoč besed!

4. Zapomnite si, da je osebno ime tistemu, ki ga nosi, najlepša in najpomembnejša beseda … v vseh jezikih.

5. Govorite o stvareh, ki zanimajo vaše sogovorce.

6. V drugih vzbudite občutek, da so za vas pomembni – iskreno. (Če niso, se raje ne pretvarjajte in zapustite takšne odnose.)

Dejstva o kritiziranju

Kritiziranje nikomur ne prinese nič dobrega. Vas spravi v (še večji) stres, saj s tem, ko pozornost namenjate nečemu, česar  ne marate, to še podpihujete in dodatno mučite svoj um. Kritiziranje postavi osebo v defenziven položaj, v katerem bo avtomatično naredila vse, da opere krivdo oziroma upraviči svoje besede ali dejanja.

Kritiziranje je nevarno, saj rani človekov ponos, škoduje samopodobi, zatre občutek lastne pomembnosti drugim in vzbuja odpor. Vsak lahko kritizira … in to večina tudi počne, saj je tako najlažje pobegniti situaciji in se zares soočiti s problemom. Potrebna je volja in samokontrola, da se vlogi kritika upremo in smo namesto negativističnega težaka raje razumevajoči.

Ne pozabite: tisti, ki zna odpuščati, je v resnici najbolj močan.

Kaj si je treba zapomniti pri ravnanju z ljudmi

Ko smo v stiku z ljudmi, si je vredno zapomniti, da nihče od nas ni zgolj in samo bitje, ki ga poganja logika. Čustva, predsodki, strahovi … vse to je del nas. Pomembno je, da smo pozorni na to, kdaj nas ali druge poganja pohlep ali samovšečnost. Poskusite se upreti, kadar začutite, da vas vodi ego.

3 osnovna načela za dobre odnose z drugimi:

1. Ne kritizirajte in se ne pritožujte.

2. Izražajte odkrito in iskreno hvaležnost.

3. V drugih vzbujajte elan in željo po napredku.

Povzeto po: Farnam Street

Fotografije: Unsplash

Preberite še:
Sorodni članki

11 poti, da boste našli stik z vsakim

Vam ne ustreza okolica, nikakor ne najdete stika s sodelavci? Verjemite, niste osamljeni. A kako najti ljudi, s katerimi bi se lahko takoj povezali? Za vas imamo nekaj odličnih...

Kako negativno energijo preusmerite v pozitivna dejanja

Če opažate jasne znake, ki vam govorijo, da skozi življenje nosite veliko negativne energije, kot protiutež postavite dobra dejanja, s katerimi se znebite nepotrebnega stresa.

Ena sprememba, ki izboljša vse vaše odnose

Kako bi z eno besedo ocenili vaše odnose z bližnjimi? So povprečni, poglobljeni, površinski? Katerokoli besedo ste izbrali, se jih vedno da še izboljšati. Narediti morate le...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri