To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

6 nepisanih pravil poletnih romanc

6 nepisanih pravil poletnih romanc (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Poletne romance so čudovita stvar.

Vsaj tako nas uči Briljantina in kup drugih hollywoodskih pogruntavščin, ki pravijo, da se zunaj božičnega časa najboljše romantične zgodbe vedno pletejo v sončnih, toplih dneh ob šumenju oceana in šumu igrivega poletnega vetrca.

Nekaj je očitno na tem, da ko se temperature povišajo in količina oblek zmanjša, ljudje postanemo bolj dostopni in bolj na preži za morebitnimi paritvenimi signali. Zato se o poletnih romancah snemajo filmi in pišejo knjige, zgodbe, v katerih pa se mogoče kar premalokrat omeni, da poletne romance delujejo po čisto svojih pravilih.

Kot je že prej omenjena Briljantina pokazala, pri spogledljivih poletnih aferah običajno eden vedno verjame, da vstopa v čudovito in trajno razmerje, drugi pa je prepričan, da ima vse skupaj rok trajanja točno do konca plačanega dopusta. Razočaranja so tako pogost zaključek poletnih romanc, kar je žalostno, ker so lahko poletne romance fantastična popestritev poletnih mesecev (ali pa tistih dveh tednov, ko službeno uniformo zamenjate za kopalke in popoldanske opekline). Pomembno je le, da k vsemu skupaj pristopate po pameti in z zavestjo, da to najverjetneje ni snidenje s sorodno dušo, ne glede na to, kako prepričljivo vam s soncem obarvani Giovanni, ki ste ga spoznali na piazzi ob nakupovanju razglednic, že tri dni govori, da ste najlepše bitje na svetu – bržda je iste stavke prejšnji teden trosil neki nemški turistki, ki je danes zjutraj imela izhodni let proti Bavarski.

Poletne romance so v bistvu zelo preproste, a imajo kljub temu nekaj pravil. Enostavnih, a nujnih. Sledite jim in izstopili boste z novimi izkušnjami in neokrnjenimi čustvi. Če bo vse po sreči, pa vas ob prihodu domov prav tako ne bo ujela kakšna sumljiva srbečica tam spodaj.

1. Ne znižujte standardov

Čeprav imate na voljo le kakšnih deset dni, preden vas trajekt popelje nazaj v kopensko realnost, to še ne pomeni, da morate kar čim prej naskočiti prvega ali prvo, ki vam na plaži vrne pomežik. Čeprav bo to verjetno le kratkotrajna izkušnja, izberite osebo, s katero bi tudi v realnosti zelo verjetno hoteli izkusiti daljše razmerje. Prvič zato, ker nikoli ne veste, kako se bo v resnici odvilo. Morda pa navkljub vsem statistikam najdete osebo, s katero boste odnos nadaljevali tudi v drugih letnih časih in tako postali redka izjema, ki ji je uspelo poletno romanco spremeniti v dolgotrajno zvezo. Drugič pa se tega pravila držite zato, ker nočete, da je najbolj intenziven spomin na vaše počitnikovanje prostaški kosmatuh s slabim zadahom in umazanim ... no, saj veste. Skuterjem, seveda.

2. Prijatelji naj ostanejo prijatelji

In sodelavci naj ostanejo sodelavci. Poletna sproščenost po svoje sprosti tudi um. To pa lahko vodi do kakšne iracionalne odločitve, ki se po štirih koktajlih in predoziranosti s sončnimi žarki v družbi dobrega prijatelja zdi kot najboljša pogruntavščina te sezone. A dolgoročno gledano to nikakor ni. Ob sončnem zahodu je vse videti bolj magično, kot je v resnici. Po koncu poletja, če ne že naslednji dan, se boste znašli v precej neprijetni situaciji, ko bo potrebno reševati ali odnos ali pa prijateljstvo.

3. Ne pričakujte ničesar

Poletne romance so v svoji najbolj esencialni formi le spogledovanje. Vse, kar je več, je potem sicer zabavna avantura, a spogledovanje je največ, kar lahko pričakujete. Je dober pospešek za ego in za seboj ne pušča strtih src in poteptanih pričakovanj. Nihče, udeležen v spogledovanje, nima kakšnih dolžnosti, nihče ni nikomur ničesar dolžan. Če po dveh pomežikih in plačani pijači pričakujete, da se boste to poletje zagotovo nadgradili v polnopravno življenjsko sopotnico ali sopotnika, potem zelo verjetno v vse skupaj vstopate s pretiranimi pričakovanji. Če ničesar ne pričakujete, razočaranj ne more biti – so pa lahko prijetna presenečenja.

4. Zaščitite se

Kar velja vse leto, velja še dvakrat bolj za poletne romance. Če gre spogledovanje še korak ali dva dlje, morate poskrbeti za zaščito. Mogoče ste svojega čudovitega, eksotičnega snubca potegnili naravnost iz kristalno čistega morja, a to še ne pomeni, da po njem ne gomazijo kakšne nevidne nevarnosti, ki lahko ogrozijo vašo brezmadežno seksualno anamnezo. Zaščitite pa se tudi emocionalno. Srce želi, kar srce želi, a večinoma je to poleti le izgovor, da poželenju prepustimo vajeti in skočimo na glavo v nekaj, kar nas potem lahko močno prizadene. Tisti osebnostni zid, ki ga imate v običajnih razmerah pripravljenega za vse frajerje, ki skačejo v vaš osebni prostor po nočnih lokalih in barih, ohranite na mestu tudi, ko vas obsije poletno sonce.

5. Bodite spontani

Poletna romanca ni misija. Ni nekaj, kar si zadate, da se mora zgoditi, ker sicer to ne bo pravo poletje. Lahko ste le spontani in sproščeni. Spoznavate nove ljudi na novem kraju. Dovolite si, da poskusite kaj novega. Bodite v iskanju pozitivnih izkušenj, takšnih in drugačnih. Poletna romanca živi v duhu spontanosti, vi jo lahko se spodbudite s kakšnim nasmehom ali podaljšanim pogledom. In ob tem ne pozabite – kar se zgodi na dopustu, ostane na dopustu. Eksperimentiranje je dovoljeno.

6. Poslovite se

Vedoč, da je vse skupaj imelo omejen rok trajanja, izstopite kot odrasla oseba – s prijaznim slovesom. Nič ljubosumja, nič dramatiziranja in predvsem nobenega vzbujanja krivde ali slabe vesti. To, kar sta doživela, je vaš novi spomin in prav je, da ima korekten zaključek. Pa še to: nikar poletne romance ne limajte na Facebook ali Twitter. Naj ostane umirjeno in tiho do konca. Oznanila takšnih intimnih stikov so cenena in delujejo nekoliko posesivno. Plus to, da verjetno nikogar na Facebooku niti ne zanima, s kom ste mazali rjuhe na dopustu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri