To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Darjo razmišlja: Ženske, od katerih moški bežijo

Darjo razmišlja: Ženske, od katerih moški bežijo (foto: shutterstock) shutterstock
23. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Prava podoba se pokaže sčasoma.

Ko si že nekaj let delita posteljo in podajata sedalo na straniščni školjki. Ko tista primarna fasada, ustvarjena, da privlači, zbledi in postane le občasna niansa njunih osebnosti. Pri ženskah je običajno tako, da želijo na začetku biti nadvse ljubke in ženstvene, kot ideal ženske, za katero mislijo, da jo moški hočejo. Ranljiva in seksi. A vzdrževati takšno podobo vsak dan, vsako minuto, iz leta v leto, je nemogoče.

Postopoma zavore popustijo. Varnost in zanesljivost v razmerju ponudita priložnost, da se ni treba več pretvarjati. Takrat se pokaže oseba, s katero v resnici smo. Končno jo spoznamo v vseh njenih barvah, v vseh njenih obrazih. Takrat se razmerje resnično začne in v večini primerov je to trenutek, ko maske končno padejo in lahko smo, kdor smo. Kar je super. Malo manj super pa je, če izza teh mask pokuka neka tako neprijetna osebnost, da njej sami sabotira tisto, kar si v resnici želi. In s tem razblini tudi željo po skupnem življenju, ker ga ni moškega, ki ne bi želel pobegniti od te nove realnosti. Da se to pripeti, ji ni treba kronično varati, v maničnem ljubosumju skrivno brskati po njegovem telefonu ali vreči njegovega udomačenega kunca v pisker. Lahko je le tisto, česar on nikakor ne more prenašati.

Seksualna manipulantka

Ko jo spoznaš, je ne moreš spregledati. Niti pozabiti. Seks nosi na dlani, je odprta, spogledljiva, brez zadržkov. Običajno ima za seboj precej pestro seksualno anamnezo, saj s svojo odprto seksualnostjo enostavno vabi moške v svoje roke. S tem se definira. In s tem tudi nadzoruje moške. Ker je seks njeno orodje za zapeljevanje, je seks tudi njeno glavno orožje za usmerjanje razmerja po lastnih pričakovanjih in željah. A na žalost je še kako uničujoče, ko seks postane vzvod za manipulacijo in izsiljevanje, češ, ne bo seksa, če ne bo po njeno. Seks v razmerju ni mišljen kot pogajalsko izhodišče, zato razmerja s tovrstnim izsiljevanjem nikoli ne trajajo prav dolgo.

Nebogljena punčka

Poznani stereotip dekleta iz klasičnih pripovedk, v katerih nebogljeno dekletce rešuje postavni princ na belem konju. Moški imamo v resnici radi, kadar lahko izbranki priskočimo na pomoč, ker se takrat vsaj za tisti trenutek, ko svoje bicepse izkoristimo za odpiranje kozarca z rdečo peso ali dvigovanje težkega kovčka, počutimo uporabne. Še več, dobimo občutek, da smo za svojo drago vendarle nepogrešljiv del njenega življenja, ker sicer nikoli ne bi mogla jesti rdeče pese. Šalo na stran – podoba nebogljene punčke je romantična, enostavno izvedljiva in v nekaterih okoliščinah za njo lahko zelo produktivna. Zato tudi moškim običajno ni moteča, dokler se ta podoba ne razvleče na vsako minuto vsakega dne. Če ona pričakuje, da bo on heroj, ki bo priskočil vsakič, ko bo zajamrala ali zavzdihnila, bo njemu to na dolgi rok postalo nadvse utrujajoče. Biti nebogljena za čisto vsako stvar je leno in nerealistično, vse, kar se na koncu iz tega izcimi, pa je le njegov prezir.

Razvajena princeska

Ne bom ugibal, koliko so pri razvoju deklet v razvajene princeske krivi očetje, ki svojo prekrasno punčko skozi celotno odraščanje zavijajo v prekomerno razvajanje in lažnive podobe o svetu tam zunaj, a dejstvo je, da pri tej sorti deklet odnos z očetom igra zelo pomembno vlogo. Dekletom, ujetim v vlogo razvajene princeske, je potem v razmerju bore malo mar za samo razmerje, ker jim je pomembno le to, da so vedno občudovane, vedno postavljene na prestol in vedno središče njegove pozornosti. To so dekleta, ki želijo biti trofeje. Sanjajo, kako jih ujame bogati dedec (morebiti še celo podobnih let kot njen oče), ki jim potem servira drage večerje in še dražje obleke, nakit in čokoladice, vse, kar pritiče princesi, torej. S tem pa seveda moškega oropajo vsakršne pristne sreče življenja v dvoje, saj je zanjo razmerje le nekaj praznega in izumetničenega, le vzvod za njeno nadaljnjo igro te plastične vloge. Temu primerno tudi ni pripravljena ustvarjati resnih medosebnih povezav ali globljega smisla življenja v dvoje. Si pa v primeru ločitve vedno prizadeva, da s seboj odnese čim več – prepričana namreč je, da si zasluži.

Brezkompromisna računovodja

Pri njej ni v igri samo denar, ampak tudi ravnotežje tega denarja med obema udeleženima strankama v odnosu. Vse je pod strogim drobnogledom popolne enakosti. Sledi vsakemu centu, vsakemu strošku, tudi za tedne in mesece nazaj ve, kdo je plačal večerjo, kdo je napolnil hladilnik, kdo je kupil novo zalogo toaletnega papirja. Prepričana, da mora biti vse razdeljeno točno na polovico, ne odstopa od morebitnega crkljanja, če to ni upoštevano v njeni matematiki, kot tudi ne odobrava, če je kdaj primorana plačati dve pijači zapored. Nenehna obremenjenost s tem, kdo je dal in koliko, ubija spontanost in romantiko. Razmerje ni posel. Razmerje je – ali vsaj naj bi bilo – predvsem užitek.

Druga mati

Tečnari, sitnari in je nenehno v skrbeh, obenem pa je prepričana, da sama nikoli ne greši. Krega svojega izbranca kot malega mulca, kadar ne pospravi posode, kadar pusti nogavice pri kavču, kadar se predolgo zamoti z video igrami. Sprašuje ga, kdaj bo doma, kam gre, s kom se druži in pri tem še po možnosti neodobravajoče odkimava, ker glasno meni, da njegovi prijatelji nanj slabo vplivajo. So tudi ženske, ki gredo v tej materinski vlogi tako daleč, da svojemu dragemu izberejo, kaj bo oblekel naslednji dan za v službo. Nekateri moški se takšnim ženskam pokorijo, ker očitno potrebujejo podaljšek te popkovine, vendar v razmerju te sorte ni nič zdravega. Ženska v takšni vlogi bo vse skrbi, vse pomisleke, vse žalosti razmerja nosila na svojem hrbtu, ves pritisk bo na njej in kmalu se bo počutila osamljeno, v prepričanju, da je njena dolžnost, da razmerje uspe. A v tej igri sta dva in tisti drugi, če se ne bo ravno na hitro udomačil in pustil voditi, bo prej pobegnil. Verjetno vsaka ženska kdaj po lastni volji ali pa čisto po spletu okoliščin vstopi v katero od teh vlog. Včasih za kratek čas, spet drugič za pretežni del razmerja. Odvisno je le, kdo od obeh bo prej ugotovil, da se je dinamika odnosa spremenila in da njena vloga ni več takšna, da bi bila v dobrobit zdravemu odnosu. Takrat je treba ne le uvesti spremembe, ampak predvsem ugotoviti, kaj jo je do tega pripeljalo. Tudi moški namreč igramo vloge, ki so včasih popolnoma napačne (in o tem morda kdaj drugič). Pomembno je le, da jih identificiramo in opustimo, preden poškodujejo razmerje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri