obdarovanje-par-unsplash

Včasih je težko najti pravo darilo za določeno osebo, najsibo v poslovnem ali intimnem razmerju. Preberite, česa se izogibati in kaj z darili sporočamo tako posredno kot neposredno.

Obdarovanje in seksualnost

Po nekaterih interpretacijah Freuda, gre pri obdarovanju med žensko in moškim vedno za latentno seksualno izmenjavo – tisti, ki nekaj podari, naj bi si s tem kupil priviligirano mesto v partnerskem odnosu. To lahko drži, če pogledamo stereotipe moškega, ki svoji ljubici kupuje drag nakit in parfume, ženi pa serviete in kuhalnice, saj ona ni (več) njihova seksualne ''dolžnica''.

Če partner po dolgih letih nenadoma začne domov nositi  draga, nenavadna darila (na primer rože, ki jih poprej ni prinesel nikoli), so ta lahko znamenje slabe vesti zardi prešuštva, ni pa nujno. Morda želi obuditi strast, vnesti svež veter v odnos, pa ne zna drugače. Niso namreč vsi ročno spretni, da bi ugodili ženski naravi, ki ceni sporočilnost, čustveno vrednost darila, medtem ko moški bolj cenijo uporabnost. 

Z darilom izkažite spoštovanje

S tem, ko izberemo darilo, povemo, kaj si mislimo o osebi, ki jo obdarujemo. Če mož ženi, na primer, pokloni gospodinjski aparat, zanemari njeno ženskost in jo postavi v vlogo gospodinjske pomočnice. Če punca fantu kupi izvijač, pomeni, da ga jemlje kot dežurnega hišnika, lahko pa tudi, da si ga je izbrala za partnerja, ker se ob njem počuti varno, ker ve, da bo znal poskrbeti zanjo (in za bodočo družino). Upoštevati je treba tudi dejstvo, da niso vsi ljudje enako izvirni in da se nekateri težje vživijo v osebo, ki jo želijo obdariti.

Poklon, pisan na kožo!

Če želite svojo naklonjenost nekomu izraziti s pomočjo darila, naj bi ga/jo dobro poznali in izbrali nekaj, kar mu/ji bo gotovo všeč. Dobra izbira, ki ostane, je na primer knjiga, ki odraža prepričanja človeka, ki ga obdarujete. Če jo obogatite še s posvetilom, bo oseba resnično ganjena.

Najboljša varianta, če (še) ne veste, kaj podariti, je opazovanje. Pri tistih ženskah, ki so programirane na ustavljanje ob izložbah trgovin bodo moški zlahka spregledali namige. Moški so po naravi praktični, če nekaj potrebujejo, to navadno kar takoj kupijo. Nekateri pa celo povedo, kaj si želijo. Tudi, če jih direktno vprašate, vam ne bodo zamerili, saj v njihovi naravi iskanje podpomenov ni tako zastopano kot pri ženskah. Bonton narekuje, naj se ženskam ne bi kupovali faličnih predmetov, kot so na primer buteljke in noži za odpiranje pisem, nožev kot takih pa naj se sploh ne bi podarjalo zaradi spotakljive simbolne vrednosti.

Mala pozornost lahko obrodi velike sadove

Če človeka ne poznate dobro, se držite nekaterih osnov. Neprimerno je nekomu, ki ga ne poznate dobro, kupiti deodorant, ker lahko to razume kot sporočilo, da ima neprijeten vonj. Tudi parfumi niso dobra izbira, saj človeku vsiljujete vaš okus. Podobnih zakonitosti se je dobro držati tudi pri izbiri daril za poslovne partnerje.

Poslovna darila, kot tudi osebna, bi morala krožiti vse leto, ne le takrat, ko se to pričakuje. V naglici izbrano darilo, ki nima nobene povezave z obdarovancem, slabo vpliva na nadaljnje odnose.

Katerim darilom se izogniti?

  • Vinu in drugim alkoholnim pijačam, sploh, če nismo prepričani o narodnosti in verskem prepričanju obdarovanca. Ker je to najbolj 'praktično' darilo, ki se ga lahko pokloni ob vsaki priložnosti, se zna tudi zgoditi, da boste steklenico, ki ste jo poklonili, na drugem koncu verige dobili nazaj.
  • Znancem tudi ni primerno podarjati preveč osebnih stvari, kot so oblačila, modni dodatki, ličila in tudi živil, saj to lahko razumejo kot vdiranje v njihovo zasebnost. Kaj hitro lahko, četudi z najboljšimi nameni, izberemo stvar, ki je obdarovanec ne uporablja ali je nanjo celo alergičen.

Dobro se je držati pravila, naj darilo nosi zgodbo, ki povezuje tako darovalca kot obdarjenca ali, če gre obdarujemo tujca, vzpostavlja most med obema kulturama.

Foto: Unsplash

Preberite še:

Sorodni članki

Ali znate sprejeti in pokloniti darilo?

V prazničnem času smo obdarovanju, ki ga civilizacija pozna že tisočletja, še bolj izpostavljeni. Preberite, kaj sporočate tako s poklonom kot z načinom, kako poklon sprejmete.
None

Zvito in zavito

Izbrati primerno darilo zanjo je pri današnji ponudbi že prava umetnost.

Darila, ki polepšajo celo leto!

Ljudje smo tako narejeni, da intuitivno vemo, da z obdarovanjem ne osrečimo samo tistega, ki mu podarimo darilo, pač pa tudi sebe. Če pa ima obdarovanje zaradi izbire slovenskih izdelkov...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri