To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kako očistimo svojo osebnost in jo vzdržujemo

Kako očistimo svojo osebnost in jo vzdržujemo (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Higiena pomeni, da se ravnamo tako, da se čistimo, peremo, smo snažni in posledično zdravi. No, prosto po meni. Vsako jutro in zvečer si operemo zobe, se stuširamo, zamenjamo perilo in z raznimi mažami negujemo kožo. Vsakodnevna osebna higiena postane ritual in navada, ki se je skorajda ne zavedamo več. Zdi se nam samoumevna. Tisti, ki se ne umiva redno, se nam zdi, da je že kar pacek ali pa lenoba.

Danes pa se malce pomudimo pri higieni osebnosti. O tem razmiš­ljam že nekaj časa, zato sem se odločila, da to zapakiram podobno, kot to, kako nam je samoumevno, da si redno drgnemo zobke, saj se s tem izognemo boleznim zob, obzobnih tkiv, dlesni in ustne votline. Kako pa čistimo svojo osebnost? Kako negujemo čistočo nečesa, kar nam je dano, a se tega običajno sploh ne zavedamo? Kaj pa je sploh to – osebnost?

To je tisto, kar vi ste. Z vsem, kar vas tvori. Vse vaše lastnosti, značaj, način, kako reagirate na določene dražljaje, je zunanji izkaz vašega čustvovanja in značaja. Ker smo socialna bitja, se naše vedenje in izkaz čustev zrcalita v odzivu ljudi okoli nas. Na podlagi teh odzivov mi doživljamo sebe kot potrditev tega, kar lahko ponudimo kot osebnost okolici ali pa se pred njo skrijemo v zavedanju, da morebiti nismo dovolj dobri, da nismo lepi, da nismo sposobni, da nas je strah celega kupa zadev, četudi je strah seveda votel, okoli pa ga ni.

Po mojem mnenju je tudi osebnost treba negovati. Jo čistiti, z njo biti ljubeč, vzdrževati higieno, saj s tem sebi izkazujemo spoštovanje in zdravo ljubezen. Ker če se ne ljubimo in se ne spoštujemo, potem ne moremo pričakovati, da nas bo kdo drug ljubil in spoštoval. In tega pogosto žal ne znamo. Obračamo se k drugim ljudem, iščemo potrditve v neiskrenih in bolečih odnosih, le vase ne zmoremo z ljubečo naklonjenostjo pogledati in si reči "ma super faca sem, imam se rada in vse je tako, kot je prav".

Poskusimo sami s seboj ravnati skrbno, tako kot se redno tuširamo in čistimo zunanjost osebnosti.

Menim, da je lahko del rituala higiene osebnosti veliko stvari ali dejanj. Poglejmo si jih nekaj: privoščimo si lenobno popoldne brez slabe vesti, odprimo polkne naučenih vzorcev in se zazrimo v druge teorije, znanja. Poskušajmo razumeti drugače misleče od nas in se pri tem vprašajmo, kaj sebe pri tem moti in kje smo ostali zadrgnjeni do drugačnih.

Higiena je lahko tudi to, da se zaupa parterju in da se odnos zdravo razvija, k čemur seveda ne spada skrivno kukanje na njegov telefon ali branje elektronskih sporočil.

Osebnost lahko negujemo s širitvijo obzorij duha, z branjem tovrstne literature, meditiranjem ali druženjem z ljudmi, od katerih se lahko naučimo cel kup novih znanj ali vedenj. Higiena je tudi sprehod v čudoviti naravi, napolnjeni s kisikom in živimi jesenskimi barvami. Ljubezen do sebe negujemo tudi skozi prizmo pozitivne naravnanosti in tega, da se ne vdamo malodušju, ko to včasih potrka na naša vrata, temveč se aktiviramo z mislijo, da v vlogi žrtve pač ne bo sprememb na bolje.

No, to je bilo le nekaj iztočnic, ki vam lahko služijo za čistočo osebnosti in vsega, kar ona vsebuje. Kot pri vsaki stvari, se je tudi tukaj treba vsaj malo angažirati in se poglobiti v to, kdo sploh smo, kaj so naše sanje in kaj si želimo v prihodnje. Kakšni so vaši odgovori?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pišite na: info@svetovalnica.si.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri