To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Ljubezen ali ekonomska skupnost?

Ljubezen ali ekonomska skupnost? (foto: profimedia) profimedia
20. 11. 2013 Vir: liza.aktivni.si

To je večno vprašanje. Mojca in Gašper živita skupaj šest let, imata sina in sta v življenjskem precepu – ali ostati skupaj in živeti v nekakšni ekonomski skupnosti ali pa se raziti in iskati novo ljubezen. Namreč, zaljubljenost je izzvenela, ostala sta drug pred drugim takšna, kot v resnici sta, in zdaj se sprašujeta, kako in kaj naprej.

Ali vam zveni znano? Verjamem, da ste bili številni v enaki dilemi, in verjetno se vas je velika večina odločila za ekonomsko varnost. Zakaj? Ljudje smo racionalna bitja, hitro ocenimo razmere, in če vidimo, da kot družinska skupnost lažje delujemo, se odločimo ostati s partnerjem, do katerega pa ne gojimo več močnih ljubezenskih čustev.

Prav zaradi tega pa je tudi zelo pomembno, in to vedno poudarjam svojim strankam, da se potrudijo spoštovati svojega partnerja, da odprto in iskreno komunicirata in se poslušata z dobrim namenom. Tako lahko ekonomska skupnost postane okrepljena tudi s privrženostjo, veseljem, da se lahko delijo vsi lepi trenutki med člani družine, in z zavedanjem, da je družina tako močnejša.

Dandanes se zavedamo, da je večna ljubezen težko dosegljiv ideal, in če smo realni, se pošteno vprašamo, kako želimo živeti – skupaj z nekom zaradi ideala ljubezni ali zato, da smo srečni kot družina, da znamo sočustvovati, poslušati in biti drug drugemu v oporo. Potem to ni več le ekonomska skupnost, temveč je tista celica, v kateri se počutimo varne in sprejete. To pa je ne nazadnje eden izmed najpomembnejših občutkov, ki nam daje smisel druženja.

Torej: poskrbite, da se slišite in poslušate, da poveste, kar vam leži na duši, in enako tudi dovolite svojim možganom, da resnično slišijo partnerja in njegove želje in potrebe, ustvarite klimo, ki bo za vse člane družine zadovoljujoča. Tudi Mojca in Gašper sta se odločila, da bosta ostala skupaj, vzgajala svojega otroka in obenem gradila svoj odnos na spoštovanju, medsebojni privrženosti in želji, da se počutita varno.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na družabnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri