10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Oh, kako mamljivo

30. 6. 2005

Nekatere prepovedane zadevice vam včasih lahko koristijo – če seveda veste, kdaj se jim vdati.

To, da se Evi pripisuje večinska krivda za izgon človeštva iz raja,

najbrž veste, toda povedati vam moramo, da so jo nategnili. Že tedaj je veljalo, da je prepovedani sadež najslajši, da so ženske, kadar hočejo, neizmerno zapeljive in da se jim moški ne znate vedno upreti. Bog namreč ni prepovedal mamljivega sadeža.

Negativna posledica: izgon iz raja, pozitivna pa, vsaj za Adama, ultimativno spoznanje njene nedolžne golote.

Nimajo vse mamljive in prepovedane stvari tako hudih posledic. V bistvu nekatere celo koristijo. Predstavljajte si, da so vaše pobožne želje nekaj svetega - kot sveto pismo - vodič do dobrega in zla . . v najslabšem primeru do prekletega.

In kaj je vaše prepovedano jabolko?

Dan brez telovadbe

Vendar previdno

Kar dajte, vzemite si nekaj prostih dni.

V bistvu si vzemite kar ves teden. Če ste se dokaj resno znojili nekajkrat na teden, zaporedoma šest do osem tednov, potem vaše mišice potrebujejo prav odmor. Potem pa se vrnite k telovadbi s povsem drugačnim urnikom in drugačnimi vajami, s čimer boste mišice šokirali. Rezultat bo hitrejši napredek. Pazite pa, da se med neaktivnim obdobjem popolnoma ne odpoveste razgibavanju – priporočamo lahke vaje za srce in ožilje, na primer kolesarjenje in tek, da boste ohranili muskulaturo v kondiciji.

Čokolada za malico

Ne dajte se

Vendar le, če se želite pocrkljati za kakšno urico. Čokolada in druge sladkobe namreč ne morejo nadomestiti pravega obroka. Čokolada dvigne raven krvnega sladkorja, kar povzroči preveliko izločanje inzulina, ta pa poskrbi, da krvni sladkor spet upade, zaradi česar boste spet lačni in nataknjeni, kot ste bili na začetku. Zato namesto čokoladice pograbite kakšno bolj energetsko polno tablico, ki zagotavlja pravilno mešanico polisaharidov, maščob in proteinov. Se pravi sestavine, potrebne za ravnovesje krvne glukoze do vašega naslednjega obroka.

Berite njen dnevnik

Uprite se

Kaj pa pravzaprav pričakujete, da boste našli? Obstajajo namreč možnosti, da vse že veste. Aktivno delovanje v razkrivanju njenih zasebnih misli, kamor štejemo tudi branje e-pošte, kaže na resne težave v vajini zvezi. Če imate sami skrivnosti in divjo domišljijo, to še ne pomeni, da jih ima tudi partnerka. Zato odložite dnevnik, poiščite svojo punco in se odkrito pogovorita. To je že znak zrele in odrasle zveze. Če pa je njen dnevnik preveč mamljiv, naj bo pač vaše obvezno čtivo za poletje 2005.

Opravljanje šefa za njegovim hrbtom

Vendar previdno

Resnično, bodite previdni. Če že morate, potem se posvetujte z nekom istih misli. In samo z njim. S tem si bosta zaščitila hrbet, saj imata oba maslo na glavi. Izognite pa se pritoževanju nad svojim položajem, četudi mislite, da vas bo okolica podprla. To je namreč znak nezvestobe, in če vas ujamejo . . no, naj vas ne ujamejo. Nadrejeni namreč želijo zaupati svojim zaposlenim, in ko enkrat tega zaupanja ni več, ste ga nasankali.

Povejte priajtelju, kaj vas moti

Vendar previdno

Ne zdržite niti enega pivskega večera s prijateljem Janezom, ker je pravi idiot, ko se ga pošteno pribije? Naj vas ne bo sram. Del pravega prijateljstva je tudi konstruktivna kritika. Gre za dobiš – dobiš. Ali si bo vaše besede gnal k srcu in vas nikoli več ne bo poklical ali pa si bo vzel k srcu in bosta prihodnjič spet skupaj debatirala o najhitrejših avtomobilih.

Poskusite magično tabletko, ki vas bo napihnila

Z litrom vode

Tako kot na vseh področjih je treba garati tudi pri mišicah. In tako kot je težko najti dobro osebje za še tako majhen posel, je težko najti pravo in zdravo tabletko za rast mišic. Če že morate, poiščite nekaj takega, kar pospeši sintezo proteinov in ustavi njihovo upadanje. Da vam bo laže, si predstavljajte mišice kot nekakšno kopalno kad. Voda, ki vanjo prihaja, predstavlja sintezo proteinov, voda, ki odteka, pa njihov padec. Ko priteka več vode, kot je odteka, se zgodi mišična rast. Kreatin, proteini (zaužijte jih pred telovadbo) in karbonatni nadomestki (po telovadbi) bodo ohranili vašo kopalno kad polno.

Prebudite hipohondra v sebi

Vendar previdno

Včasih potrebujemo pač dan, da se regeneriramo in spravimo k sebi. Kako veste, da potrebujete tak dan? Verjemite, pač veste. Obožujete svojo službo, vendar vas misel na jutrišnji delavnik popolnoma zamori. Pokličite v službo in povejte, da ste zboleli. Ne uporabljajte pa tega izgovora pred velikimi projekti, kajti s tem bi bili še dodatni dan v zaostanku in počutili bi se le še bolj obupano. Namesto tega se s tem izgovorom nagradite po uspešno končanem delu in se ne obremenjujte z mislijo, da bo podjetje brez vas propadlo. Saj ste pogrešljivi, vendar tako zelo pa spet ne.

Urinirajte med prhanjem

Uprite se

Se spomnite fanta s fakultete, ki vam je pojasnil, da je urin najčistejša tekočina v človeškem telesu? No, tip vam je lagal. Urin ni sterilen, saj vsebuje veliko virusov in bakterij, ki se lahko prenesejo na druge ljudi. Če pa nimate sostanovalca ali romantičnih srečanj, pa si dajte duška, poscane.

Seksajte s svojo bivšo

Vendar previdno

Oba sta potrebna in oba jemljeta stvar neosebno. Potem pa hitro med rjuhe. To je to in konec. Če se stvar pretirano ponavlja, obstaja možnost, da bo kateri od vaju obudil stara čustva. Tista, zaradi katerih sta postala bivši par. Če vas bivša še vedno kliče in se vam zahvaljuje za vajin neobvezni seks, je čas, da vklopite alarm in pobegnete.

Povejte prijatelju, da ga žena vara

Vendar previdno

In le pod pogojem, da je ta človek družinski član ali vaš najboljši prijatelj. Ti ljudje so vaša družina, je pa res, da prešuštvo lahko razdre še tako trdno familijo. Te teme pa se ne lotevajte z bežnim znancem ali z nekom iz sosednje vasi, saj ne poznate ozadja njihovih zvez. Morda gojita odprti zakon, morda sta se tiho razšla. V ključnem trenutku morate biti umirjeni in žrtev mora udobno sedeti. Nato predstavite dejstva in dokaze. Če vas obtoži laganja, se ne upirajte. Naredili ste svoje in prej ali slej se bo soočil z resnico.

Pošljite šefa v tri krasne

Uprite se

Res želite s tem zgubiti vse dosedanje trdno prigarane reference? Dejstvo je, da vaš neposredno nadrejeni zelo soodloča o vaši prihodnosti. Pri verbalnem spopadu lahko v kakšni bitki celo zmagate, a vojno bo dobil on. In takrat boste iskali novo službo. Po pravilu, da je svet majhen (zlasti slovenski), pa bo prvi človek, ki ga bodo vaši prihodnji delodajalci povprašali za mnenje o vas, prav vaš bivši šef.

Poroka

Vendar previdno

Se vam po glavi podi ideja o sanjskem belem obredu pred cerkvico na griču? Vprašanje je, ali ste na to pripravljeni. Kako to ugotovite? Dajte si uhan v prsno bradavico. Zakaj? Izkusili boste bolečino in kupili nakit. Glede posvetnih in psiholoških nasvetov pa, če vam je ideja všeč in je to tisto, kar si s partnerjem želita . . potem pa kar veselo v zakonski stan.

Kratki odmori med delom

Vendar previdno

Človeški možgani lahko pomembne informacije učinkovito obdelujejo le 30 do 40 minut v kosu. Zato pet- do desetminutni odmor vsekakor koristi in celo poveša vašo storilnost. Se pravi, če večino časa preživite kot superabsorber in ste ves čas v elanu, je skrajni čas, da nekaj spremenite. Ugotovite, kdaj postanete utrujeni, kdaj upade koncentracija, kdaj kosite . . če se vedno aktivirate šele po kosilu, potem prestavite sestanke na 13. 05.

Da ne boste imeli opravka s hladno večerjo, pa si urnik priredite. Znanstveniki so ugotovili, da je med odlično sredstvo, ki pomaga možganom, da delujejo aktivneje in uspešneje.

Priredite davčno napoved

Uprite se

Dvoje je, kar je v življenju neizogibno, smrt in davki. Verjemite, posledice niso prijetne. Že zaradi pičlih tisoč tolarjev si lahko nakopljete težave. Najemite davčnega svetovalca.

Poležavajte ves dan pred televizorjem

Uprite se

Seveda si zaslužite sproščujoč konec tedna. Vedite pa, da ima TV ravno nasproten učinek. V našem vidnem okolju se ves čas nekaj dogaja, kar sproža orientacijske odzive v možganih. Televizor ohranja s pošiljanjem informacij naše možgane ves čas budne in v pripravljenosti, kar je razlog, da je večina ljudi po končanem gledanju še ure in ure utrujenih in nataknjenih. Zato si poiščite oddajo, ki vam je všeč, daljinca pa postavite na drugi konec sobe. Po končanem programu boste želeli prestaviti program, kar vas bo prisililo, da vstanete, s tem pa boste prekinili vizualno povezavo s televizijsko sireno in utišali njene vabljive, vendar destruktivne zvoke.

Naročite ocvrtega piščanca za večerjo

Vendar pazite

Če ste zdravo jedli ves teden, vam prepovedano, vendar slastno cvrtje na petkov večer ne more narediti velike škode. Zaradi pregrehe ne boste eksplodirali vi ali vaše srce, če se tega bojite. Pazite pa, da se do nedelje spravite spet v red, sicer boste uničili celotedensko zdravo prehranjevanje. Previdnost ne bo odveč, če boste pernatega letalca poplaknili z alkoholom. Alkohol namreč telo najprej metabolizira, to pa povzroči dehidracijo in ta lakoto.

V posteljo brez umitih las

Vendar pazite

Samski ste. Utrujeni ste. Ne prenesete niti misli, da bi prezvečili žvečilko. Pa pojdite spat. Dobra doza vitamina S, spanca, je najboljše zdravilo proti infekcijam in boleznim. Pazite pa, da se to ne bo dogajalo prepogosto, saj so v današnjem fluoridnem svetu bolezni dlesni prav tako nevarne kot karies. Omenimo še to, da je paradontalna bolezen povezana s tveganjem za srčne bolezni.

V posteljo z dvema

Vendar pazite

Še enkrat, pazite. Glede opozorila: ko moški končno doživi svojo fantazijo, običajno ta ni tisto, kar je pričakoval. Torej, preden se lotite zadeve, se zaščitite: poiščite žensko, ki ji vi in vaša partnerka lahko zaupata, in pa pazite, da se z njo ne boste srečali pri nedeljski maši. Sicer bi Bog že odpustil . . pa vendar. Preden se vroči večer začne, postavite nekaj pravil: na primer kaj lahko kdo komu dela in seveda trajanje seanse. In končno, bodite pripravljeni na odziv vaše partnerke: lahko je na lestvici med ogabno nagnusnim do božanskega. Kako vedeti, kateri tip ženske se ujema z vašo? Berite njen dnevnik. Šala, stari.

Prižgite si cigaro

Vendar previdno

Idealno bi bilo, če bi imeli za kajenje dober razlog, na primer praznovanje rojstva otroka ali odlične prireditve. Kajenje cigare dvakrat na leto ne bo naredilo bistveno večje škode, kot je posedanje v zakajenem lokalu dvakrat na leto. Če pa ste kajenje opustili že pred leti, potem kličete hudiča. Kajenje povzroči dokončne spremembe v možganih in ko enkrat prenehate, sledi nikotina ostanejo. S kajenjem te sledi aktivirate in prebudite željo po vnovičnem puhanju.

Anja Cedilnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri