10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj storiti kadar partnerju primanjkuje pozornosti?

Namenite ji/mu pozornost (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Tokrat bomo razmišljali o tem kako pripelje do tega, da enemu od partnerjev v zakonu primanjkuje pozornosti.

Velikokrat sem soočena z bolečino in prizadetostjo, običajno dam, ki pravijo, da se mož po nekaj letih ne zanima več zanje, kar pozabijo, da so poročeni z žensko, v katero so se zaljubili, z njo poročili, s katero imajo otroke in ki je v enaki meri pripomogla k družinskemu premoženju in dobro stoječi materialni situaciji.

Gospe znajo povedati, da njihovi dragi posvečajo več pozornosti kakšni drugi sorodnici, odraslim otrokom ali pa pač vsem drugim, le lastnim ženam ne. Ko jim to nekako le uspe izdaviti, dobijo od soprogov zelo začuden pogled, češ kaj pa ti je danes? Saj je vse v redu, nič nama ne manjka, če pa se s kom pogovarjam, pa zaradi tega res ni treba zganjati takšnega cirkusa. No, pa v tem stilu naprej.

Analizirajmo takšno zakonsko situacijo. Zdi se mi, da je večina partnerjev slej kot prej soočena s podobno ali enako situacijo, ko je na videz in od zunaj vse lepo, urejeno, fino in kot je zahtevano, znotraj, v globini družinske in partnerske dinamike, pa marsikaj škripa, nezadovoljstvo in tiha jeza se širita.

Večkrat sem že pisala o tem, kako zelo po tihem se v zvezo znata prikrasti rutina in samoumevnost, ko se partnerja nehata truditi za pozornost in pozabita na to, da je odnos treba neprestano negovati.

No, nekateri tega tudi ne vedo in se jim zdi, da bo že kako in da ni treba za zdravo zvezo niti migniti. Seveda je treba zelo veliko delati na zvezi, komunikaciji, izkazovanju ljubečih čustev in pozornosti do drugega. Velja za oba spola enako, ker v ljubezni smo si pač vsi enakopravni. Po inerciji stvari se zapleti in prizadetosti nikoli ne razrešijo kar same od sebe, vedno je treba o rešitvah razmišljati, iskati kompromise in se dogovarjati o tem, kako čustveno zadovoljiti oba, vsaj do neke mere.

Da se vrnemo k izkazovanju pozornosti. Oba, tako gospod kot gospa, naj se zavedata, da sta sama pripeljala svojo zakonsko barko v takšne vode, ko se jima nekako ne ljubi več preveč razpravljati o vsakodnevnih težavah, ko vse predstavlja predvidljivo in ustaljeno rutino in ko je eden ali drugi pač kar samoumeven, jaz včasih sarkastično pripomnim, da je kot kos pohištva, ki pač služi svojemu namenu. Žalostno, a mislim, da nismo daleč od realnih dejstev.

Pozornost in način, kako je prejemamo, je izredno pomembna za srečen in skladen partnerski odnos.

Vsaka malenkost, s katero pokažemo, da smo se spomnili na ljubega ali ljubo, je dobrodošla in lepa gesta. Včasih so kavalirji svojim izvoljenkam nosili vrtnice, upam, da jih še danes, kot znak svoje pozornosti in ljubezni. Dandanes še vedno obstajajo moški, ki menijo, da je brez veze karkoli nositi svojim ženam, saj si same lahko kupijo kar koli si poželijo in kar jim všeč, zakaj bi se matrali z iskanjem daril? Kako zgrešeno!

Dame smo še vedno zelo vesele, ko dobimo izkaz pozornosti. Pa to ni nujno, da je nekaj materialnega, predvsem 'pademo' na iskreno in neobremenjeno ter ljubečo pozornost, ki je lahko izraženo s poljubom, stiskom, drobnim, a dražljivim presenečenjem in kar je še tovrstnih lepih presenečenj. Upam, da to ni tako zelo težko, dragi moji gospodje?

No, pa da ne bomo delali razlik, enako velja tudi za dame. Marsikatera gospa, ki vse zna in vse zmore, pozabi, da v zakonu ni sama, in je že davno nazaj začela svojega dragega jemati za samoumevnega, tudi ona mu ni posvečala pozornosti in časa. Pa se je začela zveza krhati. Moški in ženske smo enako ranljivi in čustveni ter potrebujemo dokaze ljubezni in pozornosti v enaki meri.

Včasih se smejemo, ko povem gospodu, da naj svoji dami prinese storž kot izkaz pozornosti, ki ga je pobral na sprehodu, pa se potem izkaže, da je dama ogorčena, da ji je to poklonil češ, če se dela norca iz nje. A vidite, kako lahko drobna gesta veliko da in obenem, kako hitro se čar pozornosti lahko z nekaj besedami uniči. Skratka, izkazujte si pozornost in ljubezen!

Hvaležna sem vam, drage bralke in bralci, da se opogumite in me tudi pokličete, povprašate ali podate iztočnico za kakšno od mojih kolumn. Te so moj pisni izdelek, ki je včasih tudi rezultat vaših pobud in vprašanj, za kar se vam na tem mestu toplo zahvaljujem.

  • Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si.
  • Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri