srecen-par

Imam dobro prijateljico, ki se je poročila in preselila v tujino. Ljubi svojega moža in ji je zelo mar za to, da se imata v redu, da se počutita sprejeta, ljubljena in varna. Kako preveri trenutno partnersko situacijo?

Tako, da moža občasno povpraša, kakšno življenje imata, kaj bi lahko spremenila zdaj in ali pa želi, da se pomenita o morebitnih spremembah ali modifikacijah trenutnega stanja. Ker ljudje se spreminjamo, mogoče potrebujemo na neki stopnji odnosa prevetritev, prevejanje, kako nam je.

Po angleško se takšnemu preverjanju trenutnega stanja reče 'reality check', s katerim razčistita morebitne zamere ali nestrinjanja, ki jih njen soprog običajno ne izreče, le čeljust včasih močno stisne.

Strinjata se, da je transparentnost nujna sestavina njunega ljubečega partnerskega odnosa, ki pa se lahko doseže tako, da se občasno ustavita v hitenju skozi vsakodnevno življenje in si iskreno pogledata v oči ter pomenita, kdaj se je kje kaj zataknilo v odnosu in zakaj. Ker vedno pridejo situacije, ko mogoče reagiramo bolj temperamentno ali tečno kot sicer, ko nekako kar ne slišimo partnerja in ko trmarimo po svoje, četudi nekje v malih možganih vemo, da nimamo prav.

Ko se tako pogovarjata in preverjata trenuten odnos, si priznata, da se je nabralo kar nekaj izzivov ali nerešenih situacij, o katerih sta si mislila vsak svoje, a nista spregovorila. To je pomembno orodje, da potem eden od partnerjev ne more jamrati in iskati izgovorov, če mu kaj ni po volji. Ker soglaša, da je vse v redu, ali pa pove, kaj ni. Pozneje torej odpadejo izgovori, ker se sproti pomenita.

Zdaj zagotovo razmišljate o tem ...

... da gre veliko časa za takšno sprotno pomenkovanje in razčiščevanje zataknjenih situacij v odnosu, pa ni tako. Takšni pogovori vsak dan verjetno res niso možni, ker imamo preveč stresnih dejavnikov in smo vsi v močnem pomanjkanju časa za negovanje odnosa in transparentnosti nabranih nesoglasij.

Kljub tem dejstvom sama stojim za prepričanjem, da če si oba partnerja želita živeti v slogi in razumevanju, potem si tudi vzameta nekaj časa občasno za 'reality check' njunega odnosa.

Po nekaterih raziskavah je dovolj, da si par vzame 15 minut časa na dan.

To pomeni, da izklopita vse naprave, ugasneta televizijo, računalnike in druge moteče aparate ter se primerno sproščeno in osredotočeno pogovarjata in si namenjata pozornost in sodelujoč pogovor. Tako negovan odnos 'pije vodo' na dolgi rok, občasno se 'preverjata' na nekaj tednov, da se morebitni vozliči sproti zgladijo.

Kako je z vami, drago bralstvo?

Ste si kdaj namensko vzeli čas in ga namenili partnerju, tako iz srca, brez namer obtoževanja in kazanja s prstom? Seveda je veliko lažje obtoževati, jezno dopovedovati svoja stališča in mnenja drugega dajati v nič in dokazovati, da nima prav. To se vam verjetno dogaja bolj pogosto kot mirno in ljubeče, pozorno pogovarjanje in poslušanje, ne nazadnje pa tudi slišanje povedanega.

V svetovalnem procesu s pari, ki obiskujejo Svetovalnico, se pogosto zataknemo v pojavu, ki mu sama pravim 'gluh dopoveduje slepemu', ko pravzaprav govorita oba o istem, a vsak s svoje perspektive in želita nadvladati drugega s svojimi stališči. Pa ju mirno poslušam, dopustim, da razvijeta običajni vzorec kreganja, ter jima nato analiziram njuno verbalno komunikacijo, pravzaprav pa tudi, kaj sta si želela povedati, če malce abstrahiramo vsebino. Pogosto par malce debelo pogleda, ker se menita o istem, a ne najdeta skupnega jezika. Tudi pri tem pomagam, kako se naučiti govoriti isti komunikacijski jezik. Verjemite, posledično se močno zmanjka število konfliktov.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica in na www.svetovalnica.si.

Sorodni članki

Ali vajino razmerje uničujejo stare zamere?

Moje osrednje poslanstvo svetovalnega dela je pomagati parom, ki se zataknejo v svoji zvezi, zakonu, partnerskem odnosu. Ne morejo ne naprej ne nazaj, ne levo ne desno.

Kako lahko preprečite varanje?

Varanje je pogosto pojav v partnerskem odnosu. O tem, kako ga lahko preprečimo, piše izkušena partnerska svetovalka Melita Kuhar.

Kaj se zgodi, ko se hočejo partnerske zamere čistiti na področju vzgoje in starševstva?

Opazujem par pred seboj v Svetovalnici. Prišla sta zaradi nenavadnega vedenja skoraj najstniške hčerke. Par je ločen že nekaj let, hči živi izmenično, vsak teden pri enem staršu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri