kava-2

Ko se vam zdi, da prijatelj ni več oseba, na katero se lahko zanesete in ji zaupate …

Prijatelj naj bi bil nekdo, ki vam vedno stoji ob strani. Njemu lahko zaupate največje skrivnosti in on vas razume tudi takrat, ko drugi dvomijo o vaših dejanjih. Če niste prepričani, da je najboljši prijatelj še vedno oseba, na katero lahko vedno računate, preverite znake, ki kažejo, da je prijateljstvo postalo toksično.

Dobro novico raje zaupate komu drugemu

Včasih je bil najboljši prijatelj prvi, ki ste ga obvestili o povišici, novem razmerju in drugih dobrih novicah. Ko se vam sedaj zgodi kaj lepega, pa ni več na seznamu oseb, ki jih najprej obvestite. Morda ste kaj celo zadržali zase in se odločili, da bo bolje, če česa ne delite z njim. To počnete zato, ker ne želite negativnega odziva, kot je ljubosumje ali kritika. Želite si, da bi bil nekdo vesel za vas in vam čestital, od prijatelja pa tega že dolgo niste dobili.

Čutite, da vas prijatelj nenehno obsoja

Kar naenkrat dnevno slišite kritiko na svoj stil oblačenja, darilo, ki ste ga izbrali, je neprimerno, ko ste se znašli pred veliko odločitvijo, ste ravnali narobe … Ste kdaj sploh naredili kaj prav? Prijatelj najde napako v vsakem vašem dejanju in imate občutek, da sprejemate napačne odločitve. Pa ni tako. Še vedno se znate potruditi in dosegate visoko zastavljene cilje, le prijatelj ne najde več spodbudne besede za vas. Moral pa bi imeti vlogo nekoga, ki vas spodbuja na poti in opominja, koliko zmorete. Verjetno se za vsem tem skriva ljubosumje, ki ne dopušča, da bi ostali bili srečnejši in imeli več.

Prijateljstvo je enostransko

Vedno ste vi tisti, ki prvi pokliče, organizira izlet ali povabi na skodelico kave. Vlagate svoj čas in energijo, zato je logično, da bi prijatelj počel enako. Pa tega ne opazite. Naredite preizkus, ki bo pokazal, ali je vajino prijateljstvo enostransko: Tokrat ne bodite vi prvi, ki pošlje sporočilo ali pokliče. Čakajte na prijateljev pozdrav in povabilo. Če se običajno slišita vsak teden, med preizkusom pa ni ne duha ne sluha o prijatelju, je v vajinem odnosu nekaj hudo narobe. Je vredno, da se še trudite, če prijatelj tako zlahka pozabi na vas?

Pogovori se vedno vrtijo okrog prijatelja

Začnete pripovedovati o nedeljskem izletu, nakar prijatelj prevzame besedo in razloži vse o tem, kje je bil in kaj je počel na tisti dan. Nadaljujete s pogovorom o svoji službi, vendar spet vskoči prijatelj, ki potoži o opravljivih sodelavcih. Kadarkoli načnete novo temo ali razlagate o svojih izkušnjah, vas prekine prijatelj s svojimi zgodbami o tem in onem. Zdi se vam, da ne pridete več do besede, ko pa si uspete izboriti nekaj minut, vas prijatelj tako ali tako ne posluša. Oseba je usmerjena predvsem vase, zato ji je pomembno, da se tudi vsi pogovori vrtijo okrog nje.

V družbi prijatelja sprejemate slabe odločitve

Prenehali ste s kajenjem, vendar ste na zabavi prižgali cigareto, ker vas je k temu spodbudil najboljši prijatelj. Ali pa je morda vztrajal, da spijete še en kozarec vina, čeprav ste morali voziti do doma. Morda vam je že kdo omenil, da se v družbi prijatelja spremenite in sprejemate slabe odločitve, ali pa ste to opazili sami. Prijatelj verjetno išče “partnerja v zločinu”, torej nekoga, ki bo sprejel enake slabe odločitve, zato da se bo sam počutil bolje. Z osebo se pogovorite in po potrebi prekinite druženja.

Vedno vlada negativna energija

Čeprav ste po naravi optimistična in vesela oseba, v družbi prijatelja vedno izgubite upanje. V vsaki stvari mu uspe najti nekaj slabega. Slišite pritožbe o vedenju natakarjev v restavraciji, kjer ste praznovali svoj rojstni dan. O svoji novi obleki ne dobite komplimenta, ampak pomisleke o kroju in izgledu. Ne dobite čestitk ob zaključku šolanja, ampak negativen pogled na trg dela in možnost zaposlitve. Po druženju s prijateljem ste slabše volje, kot ste bili prej in svet se vam naenkrat ne zdi več tako čudovit.

Preverite tudi: 

Sorodni članki

11 znakov, da ste slab prijatelj (tudi, če sami niste takšnega mnenja)

Dobra prijateljstva temeljijo na odkritosti, podpori in medsebojnem spoštovanju. Dobra prijateljstva tudi prispevajo k splošnemu zdravju, pravijo raziskave. Mreža prijateljev, ki...

Kako veste, da ste ujeti v toksično prijateljstvo

Včasih se niti ne zavedamo, da imamo v življenju ob sebi toksičnega prijatelja. Morda zato, ker to osebo poznamo že toliko let, da njene čudaške pristope k druženju razumemo kot...

12 znakov, da ste ravnali prav, ko ste končali razmerje

Končati razmerje je naporno in boleče, vendar po nekaterih koncih čutite olajšanje. Preverite, ali ste bili v toksičnem razmerju in ste ravnali prav, ko ste končali zvezo. 
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri