tek

Dobra glasba je spodbuda, ko se bližate cilju in pojenjajo moči. Premišljeno izbran seznam pesmi lahko podaljša vadbo, saj čas hitreje mine in vas spravi iz postelje, kadar je na sporedu jutranji trening. Zakaj bi kljub vsemu morali poskusiti rekreacijo izvesti brez glasbe?

Pri nekaterih stvareh je bolje, da slušalke pustite ob strani.

Osredotočite se na telo

Ko prisluhnete glasbi, ne slišite korakov, ki na določenem delu postanejo vedno težji, dihanja, ki je vedno bolj plitko in ne opazite, kako se telo odzove na napor. Če lahko spremljate reakcije telesa brez dodatnih motenj (glasbe), se osredotočite na napornejše dele in poskrbite za pravilno dihanje ter držo telesa. S slušalkami v ušesih lahko spregledate celo ključne znake, ki sporočajo, da morate z vadbo za danes zaključiti.

Lažje preklopite misli

Če se s športom redno ukvarjate že dlje časa, verjetno dobro poznate občutek, ko »padete v vadbo« in pozabite na vse ostalo. Osredotočeni ste na vaje, čas in razdaljo. Takrat se zgodijo najboljši dosežki, saj je telo koncentrirano le na eno nalogo. Če si v ušesa vtaknete slušalke, pa misli pogosto odpotujejo k besedilu pesmi in spominom, ki so vezani nanjo.

Treningi so kot prava tekmovanja

Na veliko športnih dogodkih so predvajalniki glasbe prepovedani zaradi varnostnih razlogov. Tekmovalci lahko preslišijo navodila in usmeritve, zasledovalne avtomobile in spregledajo druge udeležence. Če se pripravljate na dogodek, ki ima takšna pravila, je priporočljivo trenirati brez glasbe. Ustvarite kar se da podobne pogoje, da telo pripravite na napore.

Mentalna pripravljenost

Veliko športnikov med treningi rado prisluhne glasbi, ker se tako zamotijo in ne mislijo na trud ter napor, ki ga doživljajo. Pesmi utišajo negativne misli in dajo čutiti, da čas teče hitreje. Če se želite izuriti v mentalnih spretnostih, predvajalnik glasbe pustite doma. Ko boste sami z mislimi, težkim dihanjem in vedno težjim korakom, se boste prisiljeni spopasti z zlobnimi glasovi, ki pravijo, da odnehajte. Lahko začnete tako, da skrajšate dele vadbe, ki jih boste opravili z glasbo in nadaljujete brez nje, potem pa jo postopoma čisto izključite.

Nova prijateljstva

Še bolj kot glasba, bo rekreacijo popestril prijatelj. Če se za trenutek posvetite dogajanju okrog vas, boste spoznali, da ste obdani z veliko ljudmi, ki se prav tako vsak dan odpravijo na vadbo ob približno isti uri kot vi. Tudi če ostanete le znanci, ki se spodbujajo med treningi, je to bolje kot že stotič poslušati isto pesem. Poleg  tega boste imeli več možnosti navezati prijateljske stike in morda celo spoznati simpatijo s podobnimi interesi.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Kako lahko z glasbo izboljšate trening

Ali ste opazili, da se ob poslušanju glasbe vaše gibanje uskladi z njenim ritmom? Kar opazujte se, ko boste naslednjič med hojo poslušali svoje najljubše pesmi. To se zgodi brez...

Sony Ericssonova popestritev vadbe

Recite dolgčasu med vadbo ne. Kot tudi opremljanju telesa z razno navlako, v kateri se potem svaljkajo priprave, kot so predvajalniki datotek mp3 in mobilni telefoni, ker pač...
None

Zakaj preglasna glasba škodl?

Ta razvada se pojavi prav potuhnjeno: ko poslušate glasbo s slušalkami, jo nekajkrat slučajno nastavite malo preveč na glas in že se vaša ušesa navadijo. Potem jo vedno poslušate...

Izbor uredništva

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

7 stvari, ki jih zreli moški nikoli ne naredijo

Zrelost vsekakor ni odvisna od starosti. Vsakdo dozori ob svojem času. Danes si bomo pogledali, kaj naredi moške zrele.

Več...

Vabljeni na nepozaben tekaški konec tedna – oktobra v Umagu!

V oktobru se pripravlja nepozaben tekaški konec tedna! Pridružite se nam! Preživeli ga bomo na obali, v družbi vrhunskih strokovnjakov...

Več...

Najbolj brane vsebine

9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti)

Pogosto obiskovanje stranišča je lahko nekaj popolnoma normalnega, lahko pa pomeni tudi nekaj resnega. Poglejte, kako veste, za kaj gre.
Več...

Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj

Vsak ima svoje skrivnosti, ki ohranjajo razmerje trdno in cvetoče. Če partnerja zares ljubite, mu zagotovo pogosto zastavite teh 10 vprašanj.
Več...

8 znakov, da se nahajate v resnično ljubečem razmerju

Kako veste, da je vaše razmerje ljubeče in ima lepo prihodnost? Tako ...
Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi bil vaš zadnji.
Več...

Novejša raziskava pokazala, da slepič le ima pomembno vlogo v našem telesu

Dolgo časa smo bili prepričani, da slepič nima neke posebne vloge v našem telesu, pred kratkim pa je raziskava pokazala, da to ni popolnoma res. Zakaj, preberite v nadaljevanju.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri