plazanje-plezalec-gore

Plezanje odlično zrcali življenjske lekcije, ki se jih mora naučiti vsakdo.

Kaj nas plezanje uči o življenju? 

1. Pozornosti na vsak korak

V plezalni steni je pomembna predvsem maksimalna pozornost na tukaj in zdaj. Pomembne so le noge, roke in kam jih bomo postavili. Naučimo se, kako biti zavestni vsakega svojega koraka.

2. Vse, kar imamo, je sedanji trenutek

V steni se pozabi na vse tegobe in težave, tam ni časa za jezo, premlevanje, razmišljanje o službi, zamerah in obveznostih... Čas se ustavi. Ni prostora za preteklost, je le sedanji trenutek in vprašanje, katero smer izbrati.

3. Poti je vedno več in so polne presenečenj

Morda smo imeli v načrtu določeno pot, pa se nenadoma pojavi priložnost, da gremo povsem drugje. Morda nam tako veleva naš notranji občutek, ki mu je potrebno slediti. Tudi v življenju imamo vedno na voljo možnost, da spremenimo smer, najdemo novo pot ter poslušamo intuicijo. 

4. Včasih je potrebno narediti samo en korak naprej

Ko se zdi, kot da ne gre več naprej in bi naraje obupali. Nato pa naredimo en korak naprej in se nam odpre povsem novo, lepše, lahkotnejše... To nas opomni, da gremo vedno lahko dlje, kot si mislimo. Pogum in premagani strahovi pa nas vedno obdarijo z radostjo in z občutkom, da zares živimo... 

5. Spoštovanje do narave
Gore nam dajejo občutek majhnosti, ranljivosti ter strahospoštovanja do matere narave. V njihovi steni človek spozna sebe, odkrije svoje sposobnosti in skrite potenciale ter se nauči zaupanja vase. 

6. Pomemben je miren um

Pri plezanju ni pomemben le fizični aspekt, pač pa tudi tehnika, a najbolj pomembna je psiha. Plezanje je meditacija v gibanju. Naše fizično telo potrebuje gibanje, pa tudi mir in povezanost z naravo. Le na ta način lahko zares sprostimo težave na telesnem in psihičnem nivoju. Če smo v umu in mislih razstreseni, polni strahov in panike, ne bomo prišli daleč. 

Poglejte si še:

Sorodni članki

12 lekcij pohodništva

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2003 11. december razglasila za mednarodni dan gora. Zakaj pa sploh hodimo v hribe in gore ter kaj se tam naučimo? 
None

Domen Škofic in Janja Garnbret: "Če si trmast in vztrajaš, se boš povzpel visoko"

"Moj trening vsebuje okoli štiri ure dnevno v steni, po kosilu pa še specifične vaje, da je moje telo v ravnovesju, ter raztezanja. Ni dneva, ki bi ga prespal ali presedel, tega...

Kaj smo se naučili na začetnem tečaju VARNO V FERATE

Udeležili smo se tečaja Varno v ferate v Mojstrani, poglejte si, kaj vse smo doživeli in se naučili v vertikali. 
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri