younes-kaboul

Krovna nogometna zveza - Fifa oziroma njen mednarodni odbor za pravila (Ifab) bosta predvidoma naslednji mesec odločala o spremembah pravil, po katerih bi lahko tudi v nogometu, podobno kot pri hokeju, uvedli začasne izključitve.

A tudi če bodo spremembe sprejeli, bodo za začetek veljale zgolj v mladinskih kategorijah.

Odbor bo predlog, ki ga je podal nekdanji nizozemski zvezdnik Marco van Basten, zdaj pri Fifi zadolžen za tehnološki razvoj, obravnaval na zasedanju v Londonu naslednji mesec.

Ta predlog ne bo edini na dnevnem redu
  • Obravnavali bodo tudi možnost spremembe pravila, ki mu pogovorno rečejo trojček (rdeč karton, enajstmetrovka in še poznejša prepoved igranja na tekmah) in velja za igralce, ki s prekrškom preprečijo veliko priložnost za gol v kazenskem prostoru,
  • pa možnost uvedbe četrte menjave na tekmi v podaljšku in
  • uvedbo video nadzora za pomoč sodnikom.

Posamezne nacionalne zveze pa bodo morda dobile bolj proste roke pri oblikovanju pravil v svojih tekmovanjih, s katerimi bi lahko povečali število menjav na tekmi ali dolžino tekem. Te zadnje spremembe naj bi bile namenjene predvsem spodbujanju priljubljenosti nogometa v nižjih kategorijah.

Med vsemi zamislimi pa je verjetno najbolj revolucionarna van Bastnova

Nizozemec je pred kratkim že smelo razmišljal o tem, da bi spremenili ali celo odpravili pravilo o prepovedanem položaju, predlagal pa tudi, da bi namesto enajstmetrovk ob neodločenih izidih na odločilnih tekmah, kjer mora ena od ekip zmagati, uvedli kazenske strele.

Pri hokeju je, kot kaže, dobil tudi zadnjo zamisel: pri rumenih kartonih bi bila kazen avtomatično še nekajminutna izključitev.

"Moramo si prizadevati za razvoj igre, za to, da bi bila čim bolj zanimiva in dinamična. Moramo narediti paket, ki bo privlačen v vseh pogledih, v naslednjih letih nas čaka še veliko del," je svoje zamisli pojasnil Nizozemec.

Ifab se je že odzvala na to zadnjo zamisel in sporočila, da bo, če bo sprejeta, veljala samo v mladinskih oziroma veteranskih kategorijah, ne pa v članskem nogometu na najvišji ravni.

Vir: STA

Sorodni članki

Anja Milenkovič - nogometašica

Anja se za žogo rada podi že od malih nog. Čeprav se je preizkusila v številnih športih, je na očetovo pobudo pri 17 letih poskusila nogomet in mu ostala zvesta vse do…

Fifa razširila nogometno svetovno prvenstvo 2026 na 48 reprezentanc

Kritiki pravijo, da se je Fifa zaradi denarja, na voljo naj bi bilo tudi pol milijarde več sredstev, odločila za XXL SP.

7 nenavadnih stvari, ki so v športu prepovedane

Mala pravila velikega sveta športnih zvezdnikov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri