ja51_71_rekreacija_zelenici_1_pm

Sami ali z družbo. Izkoristite vsako priložnost in se odpravite v naravo iskat čudovite razglede ter napolnite baterije. Tu je 7 odličnih idej za izlete in pohode po Sloveniji.

IDEJA ŠT. 1

Ratitovec

Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora, od katerega ga loči Bohinjsko sedlo blizu Soriške planine, in doseže najvišjo točko v vrhovih Gladkega vrha 1666 m in Altemaverja 1672 m. Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom, se nahaja Krekova koča (1642 m).

Do vrha boste potrebovali približno 1 uro in 30 minut.

Preverite, kako do tja: Ratitovec.

Ratitovec

IDEJA ŠT. 2

Jezersko

Jezersko ponuja možnosti za lahkotne sprehajalce, zahtevne in manj zahtevne planince ali kolesarje.

Odpravite se do Zgornjega Jezerskega, Planšarskega jezera in do gorniškega centra Dava Karničarja. Jezersko je tudi priljubljeno izhodišče za najvišje vrhove in dvatisočake Kamniških Alpah kot so: Grintovec, Skuta, Kočna, Velika Baba ...

Več informacij najdete na povezavi Jezersko.

Jezersko

IDEJA ŠT. 3

Do stolpa ljubezni na Žusmu

Krožno pot boste prehodili v dobrih treh urah. To bo prijeten sprehod, ki vas bo nagradil s prelepim razgledom.

Pot vodi prek travnikov in prek reke Voglajne, skozi kostanjev gozd na Veliki Špiček, najvišji točki Žusma, kjer stoji stolp ljubezni, 25,90 metra visok razgledni stolp.

Najprej pa se bo potrebno zapeljati do Javorja (JV od Šentjurja), kjer so pri kmetiji Žurej nameščene prve smerne table.

Kako do tja, preverite na povezavi Stolp ljubezni na Žusmu.

Stolp ljubezni na Žusmu

IDEJA ŠT. 4

Polzela, sprehod na Oljko in skok v Snežno jamo

Med Polzelo in Snežno jamo se za navdušenca nad zgornjo Savinjsko dolino najde marsikaj.

Polzela ponuja grad, v njeni okolici so domačija pesnice in častne občanke Neže Maurer, samostan Novi klošter, dvorec Šenek in hrib Vimperk. Gora Oljka pa je več kot prijetna sprehajalna pot. Vredna ogleda je tudi Snežna jama.

Za več skočite na Izlet do Polzele in Snežne jame

Polzela

IDEJA ŠT. 5

Po poti dveh slapov

Okolica Višnje Gore na svojih gozdnatih pobočjih skriva dva slapova. Enega lahko občudujete na izviru potoka Višnjica, drugega na izviru Kosce. Lepoto obeh pa lahko ocenite, če se odpravite po pešpoti Pot dveh slapov.

Pot se začne na železniški postaji Višnja Gora. Podroben opis najdete na povezavi Po poti dveh slapov.

Višnja Gora

IDEJA ŠT. 6

Na Vinarium Lendava

Izlet, ki ga začnete s prekrasnim razgledom. Za to pa se bo treba povzpeti na 53,5 metra visok stolp, ki ponosno stoji v Lendavskih Goricah. Prekrasen razgled z vrha seže na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. 

Do stolpa se seveda lahko odpravite kar peš in mimogrede raziščete še okolico.

Podrobnejši opis najdete na povezavi Izlet, ki ga začnete s prekrasnim razgledom.

Lendava, Gorice

IDEJA ŠT. 7

Zelenci

Sir Humphry Davy, sloviti naravoslovec, je zapisal: »Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega.« Ko se boste sprehodili do smaragdno zelenega jezera, se boste verjetno strinjali z njim.

Naravni rezervat Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren, ob cesti iz Kranjske Gore proti Ratečam. Rezervat, ki je življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin, obsega 14 hektarjev. Do smaragdno zelenega jezera, v katerem na dan vre Sava Dolinka, in po močvirnati okolici s čudovitim razgledom pa se lahko brez škode za naravo sprehodite po posebni leseni brvi.

Preverite, kako do tja na povezavi Zelenci – nepozabno zeleno doživetje 

Zelenci

Sorodni članki

Ideja za izlet: Zelenci – nepozabno zeleno doživetje

Sir Humphry Davy, sloviti naravoslovec, je zapisal: »Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega.« Ko se boste sprehodili...

Ideje za izlete: Muzeji na prostem, ki jih bomo obiskali to poletje

Tokrat vam predstavljamo destinacije, ki združuje tako rekreacijo kot poučne poti.

Ideja za izlet: Polzela, sprehod na Oljko in skok v Snežno jamo

Med Polzelo in Snežno jamo se za navdušenca nad zgornjo Savinjsko dolino najde marsikaj.

Izbor uredništva

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

7 stvari, ki jih zreli moški nikoli ne naredijo

Zrelost vsekakor ni odvisna od starosti. Vsakdo dozori ob svojem času. Danes si bomo pogledali, kaj naredi moške zrele.

Več...

Vabljeni na nepozaben tekaški konec tedna – oktobra v Umagu!

V oktobru se pripravlja nepozaben tekaški konec tedna! Pridružite se nam! Preživeli ga bomo na obali, v družbi vrhunskih strokovnjakov...

Več...

Najbolj brane vsebine

To se zgodi, če 30 dni pijete samo vodo

Vsaka celica, organ, tkivo - torej celo telo – je odvisno od vode. Ta vpliva na različne procese v telesu in skrbi za zdravje. Preverite, kaj se lahko zgodi, če ob pravilni prehrani in rednemu gibanju pijete samo vodo.
Več...

7 lastnosti, zaradi katerih drugim niste všeč

V sodobni družbi obstaja močna tendenca, da smo drugim všeč in da nas osebnostno sprejemajo. Pri soočanju z morebitnimi negativnimi odzivi iz okolice, pa se začnemo spraševati, zakaj je temu tako. Tukaj je 7 lastnosti, zaradi katerih morda drugim niste všeč.
Več...

Če želite shujšati, zjutraj ne počnite tega

Vi ste odločeni, da se boste znebili kakšnega kilograma … Pa je videti, da je ta kilogram prav tako odločen, da ostane. Bi verjeli, da vpliva tudi to, na katero nogo vstanete?
Več...

Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj

Vsak ima svoje skrivnosti, ki ohranjajo razmerje trdno in cvetoče. Če partnerja zares ljubite, mu zagotovo pogosto zastavite teh 10 vprašanj.
Več...

Pijača iz 2 sestavin, ki pospeši metabolizem, uničuje rakave celice in vas varuje pred srčnim infarktom

Kajenski poper je prisoten praktično v vsaki kuhinji, saj se vedno več ljudi zaveda, da je zelo zdrav. Kakšne pa so pravzaprav njegove zdravilne lastnosti in zakaj bi ga bilo dobro uživati vsak dan?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri