img_5967

Markacisti so tisti varuhi slovenskih gozdnih in planinskih poti, ki skrbijo za čiste in prehodne poti ter urejajo smerokaze in markacije. Markacist Jože, ki to delo opravlja srčno in vestno že 30 let, nam je to častno delo pobliže prikazal.

Markacist Jože Krašovec, ključavničar v pokoju, vsak dan - in v vsakem letnem času in vremenu -vsaj uro in pol preživi na na izvenpotju. Najprej se je pridružil planinskemu društvu Draga Bregarja, danes pa je ponosen član Planinskega društva Krim.

Med približno stotimi člani društva je načelnik markacističnega odseka v tem društvu, skupaj pa skrbijo za 50 kilometrov planinskih poti, pokrivajo Krim, Mokrec, Kurešček in sotesko Iškega Vintgarja. Na leto imajo od 20 do 30 delovnih akcij. Zanimivo, planinsko društvo brez markacistov ne more obstajati. Vsak markacist mora narediti štiridnevni tečaj in ga na pet let tudi obnavljati.

Za približno 1700 planinskih poti po Sloveniji skrbi 807 markacistov

Za označevanje planinskih poti markacisti uporabljajo markacijo z belo piko in z rdečo obrobo, praviloma je na desni strani v smeri hoje. Narisane so lahko na drevesih, skalah ali drugih primernih objektih.

Čeprav dela markacistom nikoli ne zmanjka, jim energijo da pozitivna naravnanost pohodnikov, ki zelo cenijo delo markacistov, kajti brez njih bi bili izgubljeni. Pohvale so na mestu in če opazite kakšnega markacista pri delu, ga le pohvalite. 

Sedaj pa si le poglejte še izredno zanimiv video, v katerem naš Jože pove še marsikaj zanimivega. Med drugim tudi to, koliko časa za en pohod porabijo oni v primerjavi z nami, pohodniki. Nepredstavljivo!

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.

Sorodni članki

Prva sobota v juliju je rezervirana za Dan slovenskih markacistov

Prvo soboto v juliju se bodo na Dnevu slovenskih markacistov letos že sedmič zbrali markacisti - teh je več kot 800 - iz vse Slovenije. Zbrali se bodo 6. julija 2019 v Radečah in obnavljali…

5 najlepših planinskih izletov po vsej Sloveniji za vse kondicije

Si želite na planinski izlet, pa nimate ideje, kam bi se odpravili? Pripravili smo vam pet luštnih idej za izlete po vsej Sloveniji in za vsako kondicijo. Ste katero od teh…

8 pomembnih lekcij, ki se jih boste naučili na poti v hribe

Neverjetno, kako zelo sta si hribolazenje in življenje podobna. Oba sta malo gor in malo dol. Oba nudita prepreke, oba potrebujeta pozitiven pogled na stvari in oba sta boljša…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri