prsivec2

Oblecite oz. pripravite udobna oblačila, primerno obutev in ne pozabite na nahrbtnik s prigrizki in pijačo. Tokrat gremo višje – na balkon Bohinja, kot je zapisal pisec Marijan Lipovšek.

Pršivec, 1.761 metrov visok vrh, se dviga na severni strani Bohinjskega jezera. Za nekatere bo morda izziv, a boste ob razgledu z vrha verjetno pozabili, da ste morali občasno zagristi v kolena.

Na Pršivec vodi več označenih poti, eden od vzponov se začne skoraj pri Bohinjskem jezeru – iz Stare Fužine na planino Vogar oz. do Kosijevega doma (1.054 m). Potem se mimo Vodičnega vrha prek planine pri Jezeru in Viševnika nadaljuje na vrh Pršivca.

Kako do izhodišča: v Ribčevem Lazu pri Bohinjskem jezeru zavijete desno čez most, v Stari Fužini pa pri mostu čez Mostnico nadaljujte levo v smeri Voje in Vogar (pozorni bodite na table). Z velikega parkirišča se odpravite v smeri planine Vogar.

Pot na Pršivec je prijetna, občasno se sicer strmo vzpne in takrat je seveda treba posebej paziti na korak, skoraj ves čas pa se boste vzpenjali v prijetni senci dreves. Lep razgled se odpre blizu Vodičnega vrha pa tik pod vrhom. Nato je treba vložiti še čisto malo truda in s travnatega vrha Pršivca se boste lahko naužili lepot razgleda.

Nasveti:
  • Na poti bodite zelo pozorni na markacije, saj je veliko razpotij.
  • Na planino in v dolino se lahko vrnete tudi po razgledni poti nad jezerom.
Možne poti:
  • s konca ceste na Vogar prek planine Viševnik
  • s konca ceste na Vogar (direktna pot)
  • s planine Blato
  • direktna pot iz Stare Fužine
  • od koče pri Savici (zahtevna pot s strmimi odseki z varovali, za izkušene)

Fotografiji: Shutterstock, www.slovenia.info

Sorodni članki

Ideja za izlet: Planina Vogar

Na severni strani Bohinjskega jezera se vzpenja greben, ki ponuja številne pohodniške ture. Vogar je najbolj vzhodni, in ko boste premagali 500 metrov višinske razlike, boste…

Gremo v hribe: Vogar

Odpira se nova sezona pohodništva in že prvi teden v marcu smo srečali najbolj zagrizene, ki so hodili z obvezno opremo: palicami in nahrbtniki.

Ideja za izlet: Viševnik

Razgled, ki vas pričaka na 2.050 metrih višine … Res je čudovit – odpre se na večino najvišjih vrhov Julijskih Alp – zato se splača potruditi do vrha.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri